Toysdaily 玩具日報

查看: 38328|回復: 67

[玩具攝影] ONE,TWO,THREE超合金魂ダイターン3登場+珍寶3亂入

小弟很久已沒有一盒玩具即日出, 即日買, 影相, 寫文章了.但這隻泰担3卻令我重拾這種衝動.原因只有一個-兒時的情義結是也~~

話說小弟在小學時某一學期巧合考了第三名, 而老豆就在小弟的半威迫下買了這只超合金版的泰担3, 而這也是小弟的第一只超合金, 所以就記憶猶新並珍而重之; 但小弟自那次後成績便開始一落千, 所以這也是父母送給自己的第一台也是唯一一台大型的超合金了

故此, 當知道笨大要出這件東東的時候, 已引頸以待.而笨大這隻合金魂也沒有讓小弟失望, 始終出合金呢家野, 笨大的技術還是比別的廠高幾班呢

說回這盒合金魂, 沒有讓小弟失望, 重量十足, 變型系統成熟, 唔駛拆件都可以變型, 當然換件後就比例更好更有型得多; 而武器方面也十分充足, 要劍, 要槍要扇也都得~而最驚喜的反而是架車仔, 在不需要換件下可以變型. 而且比例十分好, 真的無話可說

當然每件東西有好的地方, 也有要改善的地方.而小弟玩左兩個鐘, 就發現一些問題.

1.SUN ATTACK , 因為關節的原因, 手臂居然不能移到額頭位.

2.戰車型態時, 本身腳部可伸出炮台是十分好的設計, 但居然我那隻的其中一隻腳的炮台是有問題, 拉唔出的.

3.雖然重量十分, 比例很好, 但如果留心其實手臂是有點過長, 拳頭位差不多到玻蘿蓋

但無論如何, 這隻合金魂對小弟來說已十分滿意, 所以也希望影好的相為大家分享一下

外盒:

厚度居然沒有想像中大盒:P

搞了一大輪, 終於可以出場了..:

背面圖:

各武器出場, 先出的是紅英--

:

流星鎚:

鐵扇:

變型開始:

Aero plane ~~

Tank…但可以見到支炮台升唔出嗎另發現裝上車輪底板後, 雖然比例正常很多, 但當拆出後, 會發現”bb”位會有一點花痕”…相信是裝上車輪底板後造成的../_\.

車仔~~

變型真係無得頂~~

最後當然送上…SUN ATTACK...

珍寶3亂入. SUN+MOON ATTACK. 真係唔扣你三萬都俾面你LOR, 但呢張相就足足影左我一個鐘/_\

最後POST番一張自己兒時玩DAITRAN3的珍貴圖片一張, 真係要多謝自己的一位好朋友把這張照片留下來, 不然後多東西都只能放在記憶裡~~, 而這些點點滴滴正是我們這班中坑的集体回憶呢呵呵..

no.1
謝謝你的介紹!!很期待見到實物!!
睇完樓主你張舊相...我想問你朋友係唔係馬斯特博士:66:  Anyway的相好正:71:
架車仔咁細都做到咁精緻變形:D
that's good!
Thanks, 我都想買.......:71:
:71:
So fast~!! :71:

Thanks for sharing~! :64:
好正~~
不過由於無愛, 所以唔中
車仔放邊架?
請問有幾大隻?
隻手去唔到額頭都係有d覺得唔開心, 話哂都係絕招啦, 但係呢隻超合金魂聽大大既評價真係做得好好, 謝大大放相!!
回復 1# eyiulll
電視機加filter~~~~~~好懷念~~~~
恭喜大大入到兒時珍品~~~泰坦3 好似真係唔錯喎~~~:handshake: