Toysdaily 玩具日報

[分享討論] K-ON! 第二季... 首播!... 番外編(2) - 訪問! & 映画化決定!

睇清楚啲個樣...

除咗個髮型... 一樣樣嫁...

喱個你當係蛋糕裡頭嘅精靈.. ...
小櫻 發表於 9-6-2010 20:59

係喎...同Mio孖生咁...
不知各位大大有沒有看過KON的有一個“黑暗結局”的同人本?講她們畢業之後走入社會遇到的情況。。反正我看了之後再也沒有辦法對KON正常看待。。:56:
不知各位大大有沒有看過KON的有一個“黑暗結局”的同人本?講她們畢業之後走入社會遇到的情況。。反正我看了 ...
kaio7 發表於 11-6-2010 10:54 AM

又提埋喱啲黑歷史... :56:

牙大人已經Post過...

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... d=106911&highlight=

喱套「黑暗K-ON!」... 故事雖然現實但角色某程度同原作偏離... 起碼Yui就算有幾天才都唔曉改曲譜... 而作曲多數由小紬負責... Mio 只係作詞...

總之你同佢認真就輸喇...

小櫻上
回復 78# 小櫻

多謝還幫我找出來 不過這個好像不是全本又好像還有第二部
總之看動漫的原因就是感受生活中現在缺少的那種友情啊、熱血啊之類的感動,看了這樣的劇本之後又會被拉回現實,“唉不過也就是這樣嘛。。。”

總之謝謝小櫻大大,認真就輸啦:38:
回復  小櫻

多謝還幫我找出來 不過這個好像不是全本又好像還有第二部
總之看動漫的原因就是感受生活中 ...
kaio7 發表於 11-6-2010 11:32 AM

客氣喇...

這個係牙大人節錄翻譯Post出嚟嘅... 而且只係節錄結局部份.... 始終都係同人H漫唔方便全部貼出嚟呢...

睇 K-ON! 就係想感受翻喱個純真... 太過現實嘅話做人會好辛苦...

小櫻上
不過這個好像不是全本又好像還有第二部...
kaio7 發表於 11-6-2010 11:32 AM

第二部(和諧版)
又提埋喱啲黑歷史...

牙大人已經Post過...

喱套「黑暗K-ON!」... 故事雖然現實但 ...
小櫻 發表於 11-6-2010 11:10 AM

而家睇返真係譯到不知所謂,可惜已被多處轉載… :26:

據稱蛸壺屋黑暗輕音同人會有第三部完結篇, 8月C78推出~ :50:
嘩~
真不知道會有這樣的同人K-ON呢~!

還好不是工口 = =
內容黑暗否我不介意
有時看看多重結局也不錯
就算不是原作者的結局也沒所謂
畢竟同人就是原著故事的伸延或是幻想補完~

但不知道為什麼同人常常出現工口情節!
害到一般大眾以為同人=工口... ...
睇清楚啲個樣...

除咗個髮型... 一樣樣嫁...

喱個你當係蛋糕裡頭嘅精靈.. ...
小櫻 發表於 9-6-2010 08:59 PM

其實看看前額流海 <--是不是這樣叫的?
兩人是一樣的啊!:43:
嘩~
真不知道會有這樣的同人K-ON呢~!

還好不是工口 = =
內容黑暗否我不介意
有時看看多重結局也不錯
...
五花腩 發表於 11-6-2010 05:22 PM

那是工口同人&#22175;嫁!...

閣下睇到&#22021;已經和諧&#21655;嫁喇...

同人唔一定工口... 只因無工口情節/場面... 不如睇原作... 同人某程度叫做「二次創作」... 就當係同一班角色... 相同世界但故事唔同或者當外傳... 「If」咁去睇啦...

如果唔想被精神污染&#22021;話就勸你&#21707;唔好太認真去睇喇... 就當知道有套咁&#22021;&#22050;就算啦...

小櫻上
那是工口同人&#22175;嫁!...

閣下睇到&#22021;已經和諧&#21655;嫁喇...

同人唔一定工口... 只因 ...
小櫻 發表於 11-6-2010 05:37 PM

竟然是這樣嗎:50:
原來是和諧了:56:
我錯了... ...:help:

說真的有時候原著的結局或是故事推進內容有空白
看看同人的幻想補完是不錯的
但工口就... ....

個人會認真看呀
我會認真去看作畫人的畫功:shiny:
畢竟一套漫畫生出來並不易
竟然是這樣嗎
原來是和諧了
我錯了... ...

說真的有時候原著的結局或是故事推進內容有 ...
五花腩 發表於 11-6-2010 05:49 PM

例如... Yui可以用5萬日元將價值25萬日元&#22021;吉太帶回家... 其實係紬背後以身體賞還...

Mio當了上司&#22021;情婦...

以上&#21709;該同人的情節... 你估有無「肉搏」場面呢?...

每人&#22021;精神強度唔同... 有&#21874;睇完得啖笑... 但有&#21874;可以睇到性情大變...

有無睇過《神薙》?... 據說原作因為暗示女主角並非粉絲所期待的王花圭女... 部份就做出過激行為... 導致作者(女)嚇倒入院而令連載無限期暫停...

所以... 閣下受得住就無問題... 小櫻&#22021;勸籲係對&#21874;心靈較脆弱&#22021;人...

小櫻上
例如... Yui可以用5萬日元將價值25萬日元&#22021;吉太帶回家... 其實係紬背後以身體賞還...

Mio當了 ...
小櫻 發表於 11-6-2010 06:05 PM

有時真的很佩服日本人的「創意」
什麼情況之下都可以衍生出工口情節:31:

糟糕了
那不是說我的精神強度去到了笨蛋的程度了:34::34:

神薙 我沒看過哦...
不過作者還真是受害者:56:

話說回來
如果原作者看到自己漚心瀝血創造的作品變成這樣
沒被打擊就奇了:30:
回復 87# 小櫻

:56:

睇完你的簡介後我的內心好似比人用刀割開一樣...................
喱&#21874;咁黑暗&#22021;&#22050;... 討論到依度好喇... 再講就更唔開心...

講翻動畫本身...

彈空氣喱幕... 都好抵死...

呵呵呵...

小櫻上