Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 古 天 樂 怕 玩 物 喪 志 暫 停 買 模 型

我無話反對佢展出黎
但對於"名人多搞玩具展可以改變一般人對我地玩玩具的睇法"有所保留
1. 試下同你老婆講"古天樂都玩玩具架, 所以我玩都好正常"
我相信你老婆可能會話"你好似古天樂咁有錢咩", "古天樂係靚仔, 你係唔係?", "你好似佢咁有錢再算啦" 等等

2. 對於果d係唔係玩具, 我覺得從我角度睇唔算係, 但宏觀d去睇, 又可能算
佢d展品, 老土d講就好似我屋企d盆栽咁
點玩?
你話玩車, 都可以渣出去兜下風
玩模型, 可以砌
玩可動figure, 都可以擺下pose
玩不可動1/x pvc, 都可以周圍放, 影下相
但要玩到1/1, 唔好話擺, 連搬下佢都可能有難度, 點玩法呢?

最後, 我覺得展覽個main pt.係係d展品度, 唔係係展品主人身上
話知d玩具係乞兒又好, 李嘉誠都好, 關我屁事
只要d玩具岩我口味就得

呢個lv,一般人就算喪 志都做唔到@0@
真係兩年前冇再買?:O
05年開始買... 2年前收手....咁都有三年時間,, 三年間就有咁大量收藏:no:
support 古仔 "D
:no:琴日放食飯時蛇左過去睇!嘩!痴線!好Q正!

ps~~琴日見到好多o架妹係到影相!卡娃兒呢:shy:
古天樂果然有霸氣,我地玩1/6 figure,佢就玩1/1 figure
如果佢唔買呢 d 1比1, 使咩戒玩具模型 ? 成個倉夠擺一世 o既玩具模型
我都係覺得1比1唔玩得, 好浪費錢同地方, 唔算玩具, 似 d 私人蠟像館收藏
回復 46# herrickwok

同意你的講法
始終玩具的定義各人不同