Toysdaily 玩具日報

查看: 7765|回復: 22

[分享討論] 對星矢由車田先生重新連載的感覺

作為聖鬥士的忠實讀者,看到車田先生重新連載他的大作,本應十分高興,但看過以後,感覺又氣憤又痛心。為何一個畫家會如此糟蹋自己的大作?

自己最近買回星矢愛藏版,再將他廿年前的作品和現在的比較,真的怒火上升,有沒有可能畫功會退步得這麼厲害?就連星矢連載初期的畫功也比現在的好上不知多少倍!雖然車田先生的畫功本身不是最好,但大家可以看到他以前畫的人物是有種美形,穿起聖衣有種瀟灑的感覺。雖然有時面相有走樣,但也不算嚴重。尤其是十二宮的時候,撒卡、美羅、沙加、修羅、卡妙都十分有形。但看現在,幾乎每一格都有問題,人物面相走樣嚴重,樣子都是難看極了,而且比例出現嚴重問題,有時頭大身細,有時頭細身大,人物側面看像紙板一樣扁平,完全看不出聖衣的質感,給人的感覺好像頭和身好像是兩個人畫的,好聽點說是有點怪怪,難聽的就是不知所謂!

不知道為什麼少年Jump的作者近年來都喜歡重新連載自己的名作,但雖然大家都是吃回頭草,城市獵人畫家北条司和北斗之拳畫家原哲夫都畫得比以前好(我相信可能只有魁!男塾的畫家宮下亞喜羅的畫功可以與車田先生比一日之長短,至於高橋陽一就…)

以前天龍版、日文版、天下版的星矢都有買來看,而一點都不覺得浪費,現在連一期都未看完已放下了…
真希望這些不是他畫的…否則還是停止連載好了
大大講緊冥王神話ND?還是仲有另一作品.......? ^ ^"
如果係的話,請原諒車田老師,因為冥王神話ND既所有製作都係車田一個人做晒
全程一個助手都冇,唔似以前咁多人服侍
大大講緊冥王神話ND?還是仲有另一作品.......? ^ ^"
如果係的話,請原諒車田老師,因為冥王神話ND既所有製作 ...
SHOCKER 發表於 30-3-2010 02:50 PM

其實我都好明白車田先生係一個好熱血的畫家,但作品實有強差人意之感…
現在完了拳王創世紀2,希望可以專心一點把ND畫好,不要讓我(們)失望
咁大年紀one man band, 算啦~~!!!
始終老車唔係:"實力派", 作為基本的星矢迷可以睇就好開心~~!!!
其實真係,有得睇都已經開心,見到故事有新發展就已經覺得好!

不過話時話,見過日文版 Next Dimension 第二期的封面,拿上手一看,瞬的樣貌有點兒走樣...,不過,到出中文版時一樣會照買!!
頭像被屏蔽
全彩色,不能再要求!
對我黎講只要動畫版"荒木伸吾"佢唔好跟住漫畫咁搞到走樣就得架喇…
dokho 發表於 31-3-2010 12:40 PM
但事實已證明, 動畫已走左樣...只不過部份定鏡畫面仲好靚咁解, 畫面唔流暢, 動作唔華麗, 戰鬥唔激烈...
唔好話同以前既劇場版對比, 連某些TV版既質素都好過冥界篇...
佢不如集中精力出天界篇好過
大家要明白,D動畫只係出來保住人氣,等人買玩具咋.....

整咁靚的動畫,DVD加廣告都唔係賺得,仲要同DL分.....梗係成本越少越好,反正大家都只係睇一次...
大家要明白,D動畫只係出來保住人氣,等人買玩具咋.....

整咁靚的動畫,DVD加廣告都唔係賺得,仲要同DL分 ...
mushroom 發表於 7-4-2010 06:02 PM
:? 咩係DL...???
若如你所講, 咁笨大真係捉錯用神...
又唔見鋼煉質素差...???
咩係DL...???
若如你所講, 咁笨大真係捉錯用神...
又唔見鋼煉質素差...???
香港人 發表於 7-4-2010 06:57 PM

download.........鋼鍊係咪Bandai出玩具的?我不清楚....

笨大沒有捉錯用神,反正LC動畫好同差,唔會影響大家會否買LC系神話.....

相反,就算畫得好靚,唔代表大家會湧住去買DVD.....
頭像被屏蔽
樓主唔講我都唔醒起,我到而家都仲好懷念天龍精選出既聖鬥士星矢冥王篇漫畫,講起黎已經係上世紀 90 年代初 ...
chiu 發表於 7-4-2010 10:45 PM

廿年左右...
http://mainichi.jp/enta/photo/ne ... .html?link_id=REH05

車田正美將會畫日本版《人神魔鬥》POSTER呀!