Toysdaily 玩具日報

查看: 18562|回復: 9

[詢問] 保護油(消光、光油)問題..

想請問保護油(消光、光油)問題..
我用GUNDAM MARKER上色,塗上已經7天以上...
後再噴上保護油...
塗上的顏色便被溶解了..

我用的顏色分別是GUNDAM MARKER  +  TAMIYA Color(水性)
保護油分別是試用 Mr .Hobby 的  光油B-513  及 消光B-514

是否用錯保護油?
保護油是不是有分開水性,油性?
顏色怎樣才不會被保護油溶解..?
你是不是噴太多了?
頭像被屏蔽
水性油 好易比油性油溶
我提意用返油性油再上消光/光油就冇問題

如果用水性油上色
你買返雙星個D for 水性既消光/光油
請問如使用雙星個D 水性既消光/光油噴罐 , 噴上去油性油上面有無問題里? 因為件模型本身有油性油同埋水性油在上面。 謝謝
其實雙星噴罐透明保護油有分油性 / 水性 嗎?
用mr.hobby水性消光噴應該冇問題, marker上色既位用油性消光噴上去會溶油,
回復 7# xyz2001142

謝謝 :)
噴太多了{:1_197:}
想請問保護油(消光、光油)問題..
我用GUNDAM MARKER上色,塗上已經7天以上...
後再噴上保護油...
塗上的顏 ...
bangelo 發表於 22-3-2010 02:50 AM

回樓主再詳細寫下, Mr .Hobby 既光油B-513  及 消光B-514都是油性類的,其實罐身有幾行小字寫左注意事項,大概就係寫不適用於那一類型既油(水性ホビーカラー、アルコール系塗料、エナメル塗料),而gundam maker(アルコール系塗料)就係其中一種,即使乾透都會有機會溶,因此如果你用gundam maker(劃線筆或者塗色筆)上色,噴光油或者消光用返藍色罐(水性)個隻就冇問題啦,呢隻係水基性,因此係上左水性油既地方噴都唔會有影響,另外罐身亦有提醒你係濕度高既環境噴塗會有白化現象(油性個隻比較容易白化), 我個人感覺, 濕度低於60%才不容易出現白化,基本上冬天就係最佳既時間:36:, 罐身背面就寫左乾燥時間約30-60分鐘,噴塗距離20-30cm, 對物件噴塗需平行薄塗等

P.S 灰色罐既B-513及 消光B-514噴係real touch marker 唔會有問題,不過real touch marker好似好少師兄用,但我個人非常之喜歡,無論係用來滲線,水口位既補色等都有不俗既表現,另外亦可用來造陰影效果,詳細用法可以參考 mr-hobby.com/itemlist/pg19.html
以上內容如果有什麼要補充的地方,請其他高人師兄指點一下啦:64: