Toysdaily 玩具日報

查看: 10577|回復: 4

[其他] 噴珍珠白色的疑問~

頭像被屏蔽
珍珠白無遮蓋力, 算是透明色
可選舉:
1. 直接不噴其他油, 直接噴珍珠白, 再上光澤
2. 白surfacer->白油->珍珠白->光澤

我的成品(方法1):

more:
http://s845.photobucket.com/albums/ab16/HerricKwok3/HGUC%20UNICORN%20GUNDAM%20UM/

如果係用噴罐,建議用雙星好過用郡氏,郡氏珍珠白幾乎係全透明,好依賴底色發色;雙星珍珠白比較好,係半透明白,只要底色係白色就會有幾好嘅效果。噴時唔好一次噴好厚一層攪掂,要薄噴一次等乾再噴,分幾次噴至令面,同埋噴完珍珠色唔好噴光油做面,噴光油會令珍珠面效果減弱,其實只要分次薄噴珍珠色至令面已經好夠保護力。
再講如果要噴獨角獸高達,由於會變形關係,油太厚反而難變形兼容易括甩油,我就唔建議噴白底油再上珍珠色,而直接利用本身白色膠料顏色,至於夾口位修補完就用高達專用白油(CG39)塗那個"面"遮蓋就可以,反正噴完珍珠色就不太覺眼。
頭像被屏蔽
個人覺得珍珠油係噴罐好過樽仔油,因為樽仔油嘅珍珠粉粉比例太少,除非自己用珍珠粉溝,但溝得唔好會塞鎗要三思,折衷方法係買噴罐放油落樽仔用噴鎗上色,消光油我都係用呢個方法,因為樽仔油太易沉底。