Toysdaily 玩具日報

查看: 8398|回復: 12

[改造交流] S.H.F CJW DX改造版(長篇多圖)改造報告+隨影

連日來TD速度緩慢嘅問題今日似乎得到咗一定嘅改善∼首先多謝各位BUILDERS!:77: 令到小弟嘅首份改造報告得以開P同大家見面!

Preface

今次嘅展示嘅S.H.F CJW DX改造版主要由原版個別部件翻件改造:其中包括變身器,Maximum Driver同埋手型,再加上自製新件:新披風 &Gaia Memories組成。

Introduction

以下系DX改造版所有部件一覽:

有買嘅大大應該可以分清邊D系改造件啦,明顯粗燥果D就系小弟劣作了。

關于翻件:

除左兩件披同埋DMemory之外其他改件都系“老翻”。主要過程就系用自由樹脂制模,然後填充AB補土就得了。值得一提嘅系製糢嘅過程講求准同快。准就系倒糢嘅準確度:保證樹脂同原件接觸緊密同精準,不能留有多餘縫隙;快就系要快速硬化模具,自由樹脂之所以可以作爲模具就系由于其預熱變軟,遇冷變硬嘅特性,用軟化嘅樹脂取完模之後最好通過“過冷河”令模具快速變硬。

關于塗裝:

本次改造嘅塗裝耗材有郡氏馬克加上斑馬油性馬克。值得一提嘅系關于右邊手臂,膝頭,肩關節嘅重塗,我發現一種平民做法就系用金屬緑馬克打底再上斑馬綠色油性馬克,效果不俗。缺點就系摩擦依然會甩油,設想用翻銀色打底再上油性透明緑可能會好D

關于切割:

可插拔變身器+Maximum DriverGaia Memories都要求比較細心嘅雕琢,因爲系手工製造所以SIZE方面難以統一,需要慢慢磨合,如圖可見所有Memory大細參差不齊,呢一個系本次改造嘅Weak Point:42:

Ending

所有想分享嘅經驗大致講完,多謝大家耐心閱讀:64: !如有遺漏或其他問題非常歡迎跟帖分享探討!之前素改帖:http://www.toysdaily.com/discuz/thread-122946-1-1.html已有簡單改造過程貼圖,歡迎翻check。今次系完成品隨影,慢慢欣賞:73: ∼

"Henshin! Cyclone,Joker!"

"贖却你嘅罪孽吧!"

Gaia Memories

Cyclone

Joker

Heat

Metal

Luner

Trigger

Fang Skull 都有埋

"Joker Maximum Drive"

"Joker Extreme!"

:77: Thanks for watching! See you next time!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
太好了大大!! :$
恭喜你的 W-drive 完工~ :77:
期待大大再分享未來作品~
太好了大大!!
恭喜你的 W-drive 完工~
期待大大再分享未來作品~
fktuen 發表於 17-3-2010 07:29 PM

:77:多謝支持多謝支持∼只CJW真系几有改頭噶,希望可以分享到改造快樂俾大家∼
我想大大幫我整幾黑隻色舉中指既右手,唔知可唔可以呢???

我好想d拉打可以擺出呢個極有挑釁性既pose好耐@@
好強
:$交义手入 memory 真係好正! :shiny:

支持~下先
嘩,真係俾你咁樣改一改,搞到都想改,唔知您嘅Gaia Memories貼紙响邊度有呢?我都想要:58:
同有意改造Memories嘅各位分享埋Memory logoes:
Print出嚟贴啦~!

:50: 过咗quota,,,triggle 迟D补翻!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
:50::71:
極小memory與可動driver已經極強大了, 還有餘暇工夫制作memory的特效和lunar出手撐人大行動的零件!!差不多是時候可以在DHM或HJ等hobby雜誌上看到你的作品了w
正版的一樣呢....
請問為什麼要翻件???
回復 12#

萬一弄壞了零件怎麼辦呢?
而且零件本身材質未必適合切削噢.