Toysdaily 玩具日報

查看: 3696|回復: 15

[新聞] 陳志雲被請「飲咖啡」...

廉署拘捕無線陳志雲等3人

(明報)2010年3月11日 星期四 15:20

廉署拘捕無線電視3名高層,涉及貪污案件,包括總經理陳志雲    等人。

電視廣播外事部助理總監曾醒明證實,3名僱員疑涉及貪污,被廉署拘捕。曾醒明沒有說陳志雲涉案,不過無線的中午新聞報道說﹕據了解,被捕的抱括陳志雲。

廉署人員今早到電視廣播公司辦公室調查。曾醒明表示,廉署就一宗貪污案,今早展開行動,3名僱員涉案,公司已即時停止3人的權責及工作。他沒有透露3人的身分,及案件的詳情。

陳志雲為電視廣播的總經理,曾在無線主持清談節目「志雲飯局」,專門採訪著名藝人,近日多次傳出已經辭職。

===== ===== =====

有點大快人心的感覺...

呵呵呵...

小櫻上
無至淫焗飯睇了
無綫電視外事部副總監曾醒明證實,共有 4名無綫職員被廉政公署拘捕。

曾醒明說,被捕人士除無綫總經理陳志雲外,還有節目監製錢國偉,他曾監製《美女廚房》。

另外還有市場及營業部業務拓展主管陳永孫、以及藝員科的寧進, 4人已被暫停層務。

諗起無影行動

舞影行動是香港廉政公署於2003年7月進行的反貪污拘捕行動,一度拘捕22人,包括英皇娛樂的楊受成、無線電視的何麗全、唱片公司前高層陳少寶等人。事件涉及娛樂圈行賄、買獎等醜聞。
2004年,由於廉署在拘捕過程中程序出錯,以使一位唱片公司前總裁在香港的區域法院被裁定無罪,事件大致上變成不了了之,對廉署的公信力造成打擊,被某些傳媒譏之為「無影行動」。

根據香港正苦的一貫辦事能力,志暈又點會成功被起訴,最後咪又係乜事都冇…:ar:
唔知點解,好似好多人都對陳生俾人拉左覺得好開心~
可以拍''廉政行動''外傳
頭像被屏蔽
陳生又點會咁容易有事, 香港不嬲都係名人同有錢人玩晒, 陳生識得咁多人, 一人一封求情信, 判左有罪都唔 ...
bad-aries 發表於 16-3-2010 01:06 PM

佢最後會否要被「通櫃」就以後的事... 如果唔使的話就証明現今社會有幾咁「公平」... 那些紳士名流有甚麼智慧...

大快人心?... 無他... 有時討厭一樣物件是不用理由的... 總之直覺上就覺得很礙眼就是了...

呵呵呵...

小櫻上
無綫電視外事部副總監曾醒明證實,共有 4名無綫職員被廉政公署拘捕。

曾醒明說,被捕人士除 ...
阿天 發表於 11-3-2010 05:45 PM

無左錢生希望以後d遊戲節目唔好再有班0靚模出來行行企企
無左錢生希望以後d遊戲節目唔好再有班0靚模出來行行企企
yugi 發表於 16-3-2010 02:42 PM

無記同d靚模既公司仲係有份約,要俾d靚模一定曝光率,所以無左錢生唔代表會無靚模
陳生又點會咁容易有事, 香港不嬲都係名人同有錢人玩晒, 陳生識得咁多人, 一人一封求情信, 判左有罪都唔 ...
bad-aries 發表於 16-3-2010 01:06 PM

傻既~無記有錢d定陳生有錢d?
陳生食夾棍,無記幾千個員工一人一野指証佢,
幾多求情信都無用,更何況e+仲有邊個會幚佢求請
陳生最大獲唔係因為貪污,佢一貪幾年你估6叔6嬸唔知,
佢死証係因為準備走佬投靠王維基~
正一食碗面反碗底,搵完無記上下老襯拍拍屎忽走人

香港法律係有錢人大晒,只不過陳生得罪左個比佢更有錢姐~
無記自己舉報,仲自動找齊人証物証
咁"警民合作"陳生洗定8月15坐花廳啦
今次點睇都係六嬸下旨要清理門戶嫁喇...

佢洗唔洗坐根本就唔重要啦... 身敗名裂都已經有夠活該囉...

呵呵呵...

小櫻上
咁陳生又唔係一無是處ge,我朋友係tvb幕後地勤人員,佢話有一次,拍攝志雲飯局等嘉賓時,佢地一班同事圍埋吹水,講開鋼鍊等動畫幾好睇,陳生聽到走黎答咀,佢話估唔到你地呢班七、八十後人士原來真係仲睇動畫,其實J2大部份動畫如鋼鍊、Death Note、Gundam及Code Geass等都係佢拍板買o既,睇得出佢係有心去攪電視ge,其實你話貪,佢地高層有邊個唔會?佢只係權力角力下o既犧牲品,佢對下層員工黎講都算親民,總好過o個個X保安同六嬸,依家tvb內個個都話,陳生o係度時雖然都未必好,但佢唔o係度就實比以前差
咁陳生又唔係一無是處ge,我朋友係tvb幕後地勤人員,佢話有一次,拍攝志雲飯局等嘉賓時,佢地一班同事圍埋吹 ...
stonekeung01 發表於 18-3-2010 02:15 AM

佢就係過份將自己既才能放大...
冇錯,多數老闆都係「忌才」