Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Gundam@EFSF

[詢問] 浮遊炮 光束功率不合理....

哩個推論非常有趣,就好似聲控電腦,換咗操控者要重新認聲一樣~
基於此,大可發展一個短編故事~
...
Tasuku 發表於 8-3-2010 09:40 PM

啲BIT裡頭有生物零件... 係真嫁... XD XD XD

呵呵呵...

小櫻上
頭像被屏蔽
啲BIT裡頭有生物零件... 係真嫁... XD XD XD

呵呵呵...

小櫻上
小櫻 發表於 8-3-2010 10:44 PM

:66::66::66:

呵呵呵...

小櫻上
小櫻 發表於 8-3-2010 22:44

你即刻想起呢段故事,咁快可以搵到圖架,勁!

呵呵呵...

小櫻上
小櫻 發表於 8-3-2010 10:44 PM

這圖我馬上想起, 那個Bit是直徑8米的巨物,
馬沙果然能屈能伸. :43:
哩個推論非常有趣,就好似聲控電腦,換咗操控者要重新認聲一樣~
基於此,大可發展一個短編故事~
...
Tasuku 發表於 8-3-2010 09:40 PM

雖然很好, 不過我認為Zeta上的Bio Sensor和F91的Bio Computer比較像這種系統?
咁機動戰士D可動能力, 又合不合理?   機械人....大家可想而知啦

所以討論合不合理做什麼 = =;
首先解釋返兩樣野,其實一年戰爭時RX-78支槍已經有E-CAP呢樣野,佢係內置o係槍支內凡電容,儲完電仲要用高功 ...
K66 發表於 8-3-2010 12:01 PM

首先要講的是一年戰爭中MS只會為武器充電,MS射出去的是加壓米粒BEAM,,而E-CAP就是子彈,所以唔好再說MS會幚武器補子彈,武器需要大功率MS係由於射BEAM需要電力製造力場,如果子彈射晒係唔會自己RELOAD的...(遊戲除外)

GM唔用RIFLE唔係因為出力不足,而係因為RIFLE在一年戰爭相中成本太貴,而且精製度高,需要大型基地才能補給維修,地方還可以有臨時基地,在太空只了衝星和月神2等大型基地外,也只有天馬級艦可以進行維修,而SPRAY GUN的輸出度幾乎和RIFLE一樣,只是由於沒有槍頭以致無法精確射擊,而且距離長時由於無槍頭BEAM會散開,所以遠距離會交由BALL負責
在聯邦重量唔重質當然係用SPRAY GUN優先,因為聯邦開發BEAM機體都開發到破產咁滯

E-CAP已經幚子彈加左壓,BEAM做唔到連射係因為會令槍身太熱,所以到GP-04/紅色角馬在槍身加了泠卻劑才出現BEAM連射

Z高達用到Mega Beam Launcher唔係因為ZETA的功率高,只係因為Mega Beam Launcher內置了發動機
首先要講的是一年戰爭中MS只會為武器充電,MS射出去的是加壓米粒BEAM,,而E-CAP就是子彈,所以唔好再說MS會 ...
K動戰士渣古 發表於 9-3-2010 19:43

多謝你的更正和指教

不過你又唔好當我連實彈同Beam武器都分唔到,我寫射完一排子彈換另一排,係簡化件事je.
頭像被屏蔽
回復 40# bad-aries

高達有一集射馬沙(人), 射晒D能量
回復  bad-aries

高達有一集射馬沙(人), 射晒D能量
HoiMan 發表於 10-3-2010 07:33 PM

很早期MS戰打蘭巴沒記錯也是如此.

反正就是E-Cap用完,
沒打輸還是可以撿回去充能.