Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

[詢問] 浮遊炮 光束功率不合理....

有一個茅盾問題~ psycommu (psychic communicator) system

米諾夫斯基粒子令電波傳送受阻指向兵器無效, ...
Tasuku 發表於 6-3-2010 03:15 AM

基本上, NT能透過米粒發出感應波,
而浮移炮就是接收感應波來得到訊號.

有興趣我對為甚麼有些NT用不了浮移炮(CDA中有人是如此)有個人見解,
如果有看過相關故事,
可以討論一下.
母艦嘛...

其實小櫻係咁諗的...

MS的光束步槍的能源其實也來自MS本身的核融合爐... 但由於發電機 ...
小櫻 發表於 5-3-2010 12:03 PM

E-Cap是在艦上充能的.
MS給予最後激發的能量罷了.
如果係咁, 佢地又無乜必要打打下返入去隻MS度喎.
bad-aries 發表於 5-3-2010 11:19 AM

從MS處注入推進劑及E-Cap中的能量.

由一個E-Cap換入另一E-Cap中.
Z高達時代的光槍已開始用E-CAP(有打GVG的話, 可知MK-II的已是用E-CAP, 所以能手動上彈)
UNICORN ...
herrickwok 發表於 6-3-2010 01:58 PM

在此要分清, E-Cap是儲能技術(先把米粒壓至縮退成米加粒子前一刻, 一年戰爭時能以1/20~1/10能量激發其縮退成米加粒子)
Zeta時代的是E-Pack(其實0083已經有)
是可換彈匣式的E-Cap.
有興趣我對為甚麼有些NT用不了浮移炮(CDA中有人是如此)有個人見解
Mythsearcher 發表於 7-3-2010 01:46 AM

當然有興趣~ 請講~

反用米粒作為媒介嚟傳導精神感應波,之前當然有聽你地講過喇~
一個米粒可以解釋一切真方便 eg:MS嘅出現、木馬嘅浮空.......
同衛斯理有咩解釋唔到嘅,都話外星人一樣,作家之言,自圓其說罷了~
從寫故事嘅角度諗,如果NT(主角)喺無散播米粒嘅環境,就無法用bits,有D囧~~~
使用Bit... 或者Funnel等浮遊武器時沒有米粒... 應該不會吧...

所謂米諾夫斯基料子的發現... 來源是UC年代研製的熱核反應引擎(或叫核融合爐)發動時所產生的副產品...

而UC年代的MS... MA... 甚至宇宙戰艦... 動力來源都是來自這類引擎...

即是話... MS/MA本身都已經散播著米粒... 所以就不存在沒有米粒的環境了...

還有... 雖則話感應波以米粒作媒介傳送... 但也可以用傳統的無線電... 甚至激光通訊... 作為後備/附助系統傳送卦...

反而小櫻真是想知道... UC時代的MS... 機體電力由核融合爐供應... 那麼背包的噴射推進器的能源又是甚麼呢?...

呵呵呵...

小櫻上
「MS的光束步槍的能源其實也來自MS本身的核融合爐...」... 這是來自富野版的《機動戰士Gundam》小說版的... 原文當然就不是以上這麼寫... 但小櫻記得意思是這樣...

同時亦可以看回動畫... 片裡的RX-78-2... 會因「劇情需要」用光光束步槍裡的「子彈」而要換槍... 但亦見過阿姆羅連續開了不只16槍也沒見過他要更換光束步槍... 那麼這代表甚麼呢?...

又... 去到MSZ-010 Double Zeta Gundam喇... 此MS的Double Beam Rifle... 出力10.2MW x 2... 這麼大輸出武器也不見要使用到甚麼E-PAC...

再... Bandai曾經推出過一套給MIA用的MS槍械玩具... 該系列曾在《電擊Hobby Magazine》介紹過... 詳細也不太記得了... 不過有提及一些光束步槍需要MS的發電機輸出的最低要求...

所以小櫻的結論是... E-CAP/E-PAC... 之類是把能量儲存給光束步槍使用... 而使用時機體會不斷給E-CAP/E-PAC充填能源... 而要換彈夾是因為充填速度追不上使用速度... 所以就以換彈夾的形式去令光束步槍可以連續使用了... 去到後期... MS的輸出足以支援就已經少見換彈夾這東西... (RX-93有換過彈夾嗎?...)... 而RX-0的光束麥格濃要換彈夾這個小櫻覺得是因為看上來會很有型而這樣設計... 就算說它的一發等於一般MS的6發... 就當是RX-93的(3.8MW)來計... 6 x 3.8MW = 22.8MW... 都只是方才提及的MS-010的Double Beam Rifle差不多嘛... 但人家捷度可以很豪氣的射擊... 但為何8年後的最新型機種要換彈夾?...

視覺享受和劇情需要嘛...

呵呵呵...

小櫻上

首先解釋返兩樣野,其實一年戰爭時RX-78支槍已經有E-CAP呢樣野,佢係內置o係槍支內凡電容,儲完電仲要用高功率既I-Field去壓縮能量,再在槍管中加速、發射。
而後來0083時,發明了迷豢的可換式E-PAC,呢種新科技,唔止係電池咁簡單,佢係預先在母艦內做好壓縮能量工序,裝在新式的步槍上後,MS只需用少量核融合爐的能量,按動Trigger,即可發射。
睇過一張解剖RX-78把槍--第一支MS級數Beam Rifle的圖 (唔記得係PG定乜野說明書),核能量要經好多加縮步驟,一步步咁在槍管中壓縮,有儲入槍支內的E-CAP部件(冇錯!其實高達支槍都有E-CAP,之不過當時係iPhone式內置電池,換唔到電...),之後在槍管內加速,先可以轉化成有攻擊力的光束射線,我試下寫自己既見解:

一年戰爭時期的Beam Rifle
Beam Rifle出發前當然先在母艦充爆一次電,射完16飛之後,就經由手部駁口,開始由MS核融合爐作再為E-CAP充電,等一段時間先可再發射。小櫻提到高達換槍,或者帶多支槍出戰,就係想飛走充電真空期。
題外話,點解一年戰爭早期機體,只有高達用到Beam Rifle?原因就係RX系列MS有高功率核動力爐,而GM只可用Spray Gun(槍身短,射出來的光束似散彈,射程遠就冇威力),用唔到長槍,唔係因為支槍長左成本高,而係因為GM的核爐級數差,只有少部份配備高功能核爐的隊長機才可用Beam Rifle。

筆者自我想像的缺點:
1)        在槍身需要作加壓,每一發射擊之間有間距,做不到高速連射。
2)        不能邊射邊充電,會有真空期。

0083後有E-PAC的Beam Rifle
母艦上充電到E-PAC,將E-PAC裝入槍支內,由於E-PAC內能量已進行高濃度壓縮,可更快地提供槍支合用的能量,同樣有彈數限制,但射完一排子彈可即換另一排。

筆者自我想像的好處:
1) 沒高功率核爐的量產機(如GM2)也可使用Beam Rifle。0079時,GM就算執到高達支槍,應該都射唔出,但0087時雷姆、力奇載亞斯應該就用到百式支槍。
2) 由於E-PAC內的能量已提早加壓,可縮短發射間距,做到連射。
3) MS為槍支充電時,不多不少應會影響機體其他方面輸出。改用E-PAC能減輕MS核爐負擔。
4) 只要制式相同,隊友可提供E-PAC給你,但我認為MS本體應不能為E-PAC充電,想一想,盾牌、腰間裝甲那可能有充電線路呢?

那為何0087年後,有好多MS又唔用E-PAC?
其實我認為好多量產MS的制式武器仍係用E-PAC,比如Z的Long Beam Rifel仲有彈匣,因可受惠於快速連射呢樣好處。
0088年左右的MS,多推崇一機制霸的大艦巨炮主義,D機既功率部部都咁高,好似Z高達的Mega Beam Launcher、ZZ的雙管步槍,呢類武器係講求威力高於連射率,仍然需要由核爐提供能量,呢D機因為核爐夠勁,自然可以咁做。大家唔好忘記,TV內出場的勁機多數係試作機,得一兩部,加個貴價既核爐真係唔難,自然可以使用呢類非E-PAC形大炮。
個人認為,後來有唔少直接裝於機身的兵裝,在設計上係取得左突破,比E-PAC形武器更好用,比如S-Gumdam支beam smart gun、F-91的VSPER,好似就直接駁住高達腰部核爐,唔用E-CAP都可以快速,甚至控制能量大小去射擊。當然,呢D又係超級試作機先用到既貴價武器。而大部份士兵用既高渣古、吉姆、積根,其實仍然係大量使用E-PAC,理論上呢D機都係跟戰術去打,射40-50飛應該都已經完成一次戰鬥,成隊返母艦補給,唔似高達等皇牌,需要單機長期在前線領軍。

至於小櫻提到,點解RX-0 Unicorn支密林又要會返E-PAC呢?我估一來Katoki都係想有型有款啦!二來,佢支炮係威力既大且連射率高。獨角感覺上都係玩NTD系統,冇乜強調過自己高功率,相反ZZ就有3個核爐,所以支雙管炮就唔使用E-PAC?
總之……我結論係,E-PAC主要係畀制式機用,高級試作機本身功率夠,應該唔用E-PAC都射到槍,只係有E-PAC你用,帶多兩粒”是啤電”出戰絕對有利無害。

咁浮游炮又想點?
我認為浮游炮功率同一年戰爭Beam Rifle一樣高都唔奇,因為E-PAC可以儲能量,但因為浮游炮冇槍管,D攻擊力一定唔及純正Beam Rifle好,可能射程短D,或者廣散得快D,射到目標威力已減半。(你睇下另一個post的煞帝利,都要6、7飛先KO一部積根)但呢個缺點,係可以用Psyhco能力去解決,即係遙控一把高功率手槍飛埋敵人身邊,以角度陰人、左右包抄屈人。因為敵人根本搵唔到邊個射佢,神出鬼沒。

最後又在Funnel武器充電問題上加把咀,我之前估計,單體MS應該唔可能為E-PAC充電,但卡碧尼系呢類MS應不在此限,patpat位的panel明顯就係充電座。
量產形卡碧尼雖然有成30部子機,但我好懷疑D士兵有冇可能一次過用晒30支,量多原因可能係量產機駕駛員的NT能力唔及皇牌好,子機的靈活度及命中率都不及哈曼加高,做成能量浪費、浪射,估此要裝多幾部子機,再分A、B兩隊輪流射出去攻擊,一隊充電、一隊出擊,咁樣就做到無間斷有Fannel使用,冇充電真空期,以量補質。

但最終我認同小櫻所講,裝彈匣都係為左視覺效果,扮有型JE...
頭像被屏蔽
那話... 應該是捷度駕駛Zeta Gundam出擊... 但又取了把壞了的Bean Rilfe出去... 要勞動花園麗開部半毀的密達斯幫他修理 (機戰裡密達斯有修理裝置應該出至這裡)...

總之... 也是劇情需要... =P

小櫻上
當然有興趣~ 請講~

一個米粒可以解釋一切真方便 eg:MS嘅出現、木馬嘅浮空.......
同衛斯理有咩解釋唔到嘅,都話外星人一樣,作家之言,自圓其說罷了~
從寫故事嘅角度諗,如果NT(主角)喺無散播米粒嘅環境,就無法用bits,有D囧~~~
Tasuku 發表於 8-3-2010 07:38 AM

我認為這和整個UC的NT技術發展有關.
NT研究最盛行的時期為一年戰爭,
當時可以說是唯一有絕對特權(基絲莉亞親命)對NT及懷疑為NT的人作出人體實驗的年代.
雖然之後Titans的村雨研及奧古斯汀研都有類似的研究,
但是研究大都只是沿用一年戰爭時自護的資料, 亦可見Titans至失勢時都沒有很大的技術突破, 研究方向也從NT, 強化人轉至讓任何人(簡單地講, OT)使用浮移炮(最終結果是有線式Incom.)

基本上, 一年戰爭自護的研究資料主要來自娜娜.
我個人腦補認為NT的感應波也是因人而異,
但是自護之後傳下去的資料就只有娜娜的感應波資料.
而浮移炮接收的訊號也是以此為準, 最多只能依個人資料微調.
(有財有勢有地位或特別研究目標如哈曼當然可以微調, 前線小卒如Johnny Ridden當然不可能)
做成了不同NT對浮移炮的適應性不同.(感應波和浮移炮能解讀的資料差)
簡單地講, 這就像是語言的不同.
比喻上, 例如浮移炮只懂英文,
假設娜娜為正統女王英式英文,
如果另一NT講的是英式地道英文, 那麼浮移炮可能還聽得明9成9,
但是如果該NT講的是蘇格蘭英文, 那麼浮移炮可能只聽得明8成,
如果是美式英文, 那麼浮移炮可能只聽得明7成, 美國南部英文可能只剩6成,
甚至可能搞出港式英文, 日式英文, 星式英文, 更加讓浮移炮頭痛.
更甚者, 可能有NT講中文, 有NT講日文, 浮移炮當然1成都聽不明,
這些NT當然也控制不了浮移炮.

在此, 語言只是作為比喻, 實際應是不同的波形的數據化產物.
數據差太遠當然電腦就不知道如何解讀.

米粒作為萬能粒子去解釋各種狀況,
最少是有整個系統去確立米粒特性,
和衛斯理講完等同無講又無系統的做法其實差頗遠.

另, 無米粒是否無得用Bit應該是肯定,
但是不否定在米粒之外感應波還是有可能可以傳出去
(只是機器要感應到感應波就一定要靠米粒, 所以才會沒發現)
當然有興趣~ 請講~

一個米粒可以 ...
Tasuku 發表於 8-3-2010 07:38

咁都要睇返係高手定低手去加寫設定
UC好睇就係所有技術base on米粒去發展,
如果冇米粒,根本唔需要MS呢種咁傻瓜既白兵戰武器,
按按掣玩導彈,打返銀英傳式艦戰就OK了。
當時可以說是唯一有絕對特權(基 ...
Mythsearcher 發表於 8-3-2010 17:39

聯邦高層,太平時一定打壓NT學說
因NT論成立,會令人覺得自護是對的。
所以更不可能公然以NT專用為前題,去做軍備研究。

我估NT就如X-MEN類超能力者一樣,
有些人是反射神經快,有些能預知,有些則腦波超強
所以不是任何NT都用到Funnel。
當時可以說是唯一有絕對特權(基 ...
Mythsearcher 發表於 8-3-2010 05:39 PM

哩個推論非常有趣,就好似聲控電腦,換咗操控者要重新認聲一樣~
基於此,大可發展一個短編故事~

我聽過另一個bits嘅解釋,唔使靠米粒傳導~ (個人比較喜歡)
其實bits入面有生体零件(人工腦神經組織)
愛美號帽子入面係一個巨大人工腦,作為NT駕駛員精神增幅及協調bits之間嘅橋樑~
好似EVA咁,同步之後就可以操控bits,又好似阿凡達与操控者,生体同生体之間隔空直接連線~
純精神領域嘅嘢,好解釋好多~
哩個推論非常有趣,就好似聲控電腦,換咗操控者要重新認聲一樣~
基於此,大可發展一個短編故事~
...
Tasuku 發表於 8-3-2010 21:40

正喎!
雖有可能被人說是邪道,但真是一個很有趣的設定,直情可以寫一個短篇。