Toysdaily 玩具日報

查看: 8092|回復: 13

[玩具攝影] 學影相

我次次同D公仔影相都效果唔好,之前影文哥:49:,d相片一係就黃,一係就暗,,最近影悟空又比人話悟空出波動作冇力.:no:我見好多師兄影出來好靚,請問那裡可以學到:time:
不知道閣下的攝影知識有幾多...

要從基本功做起...

光圈... 快門... 曝光值... 色溫... 色環... 等... 懂得這些關係起碼可以拍到清晰的相片...

至於相片最重要的構圖... 就要多看... 多試... 多問...

想有系統的學攝影... 可以報讀一些攝影課程... 上網應該可以找到資料...

小櫻上
不知道閣下的攝影知識有幾多...

要從基本功做起...

光圈... 快門... 曝光值... 色溫... 色環... 等.. ...
小櫻 發表於 26-2-2010 11:35 AM

我攝影知識好低好低,因為身邊冇朋友玩開相機,冇得交流心得.我常常一枝公自己影,好悶.而出面攝影課程好貴,所以冇報讀.
工聯會有開辦攝影興趣班... 記住... 是興趣班...

收費大概幾百港元... 如果還覺得貴就...

可以嘗試報讀... 當然就由初班讀起... 雖未必能夠突飛猛進... 但課程是由專業攝影師教授... 起碼都會學到正統的攝影知識和技巧...

小櫻很多年前報過... 當年還是菲林年代... 覺得蠻好玩... 但不知現在是怎樣... 應該會講數碼相機吧...

小櫻上
工聯會有開辦攝影興趣班... 記住... 是興趣班...

收費大概幾百港元... 如果還覺得貴就...

可以嘗試報 ...
小櫻 發表於 26-2-2010 11:57 AM

謝小櫻:D一陣出去睇睇先

多d 睇ching 們靚相.......有唔明地方.可以出post問下人.或上影相web site爬文.
我常常到dc home希望幫到你啦!
小弟都是邊影邊學..............

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
多d 睇ching 們靚相.......有唔明地方.可以出post問下人.或上影相web site爬文.
我常常到希望幫到你啦!
小 ...
聖鬥士星矢 發表於 26-2-2010 03:48 PM

請問效果用什麼加入去
應該是用photoshop後製的
應該是用photoshop後製的
超合金魂 發表於 26-2-2010 04:33 PM

我都有photoshop,不過唔識用:Q
我常常到希望幫到你啦!
小 ...
聖鬥士星矢 發表於 26-2-2010 03:48 PM

兩幅都幾正~~!!
我常常到希望幫到你啦!
小 ...
聖鬥士星矢 發表於 26/2/2010 03:48 PM

利害!!!!!!!!!!!!!!!!!!:71:
我都有photoshop,不過唔識用
koo9726 發表於 26-2-2010 04:39 PM

上you tube 睇下好多photshop教學..........加油
謝謝:shy:

你有冇相可以分享下

如果覺得暗..你可以試下係D光線充足ge地方影..(例如窗邊)

你話黃..就要睇下你個自動白平衡set左D咩喇..

--------------------------
睇返你D相-.-

你個又黃又暗問題根本同你影相個環境有關.....