Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 多少辛酸造就壹個玩具?

Is this design owned by you or a company?

If this design is owned by you, just beware that it's easily copied by others

If this design is owned by a company, did you ask the company to allow you showing this design to the public?

You have the duty to protect the design or copyright before the design is sold to the market.
留名先
頭像被屏蔽
究竟有冇人去諗下樓主呢件產品, 冇錯係侵權, 但唔係老翻~
見你唔係大公司就出言打壓, 一貫憎人富貴厭人貧o既心理~
其實又有幾多人知道, 閣下追捧緊o既造型師都好有可能係你口中o既"老翻"出身?
日本wf年年搞, d首辦, 玩具賣到斷, 炒到天咁高, 咪又係全部都係侵權產品~
宜家唔係講人地犯法自己就可以犯法~
而係人地版權擁有者做咩唔去打壓? 會唔會係佢地自己都認同呢d產品?
如果冇左呢d人, d大公司又究竟少左幾多機會物色人材? 你地又少左幾多野玩?
關於個版權問題...堰睇堰有意思,不過x2toys講得啱,佢果個設計,係完全由自己做,由出圖,原型到起模,都唔係翻抄人地嘅產品,所以確實唔算翻版。至於樓主嘅態度是否有問題,我覺得唔適宜一語定之,有時口爽爽,大有人在,又何必執一言而刻意造文章呢?
至於授權嘅問題,產品一日未出街,理論上都唔駛囉授權,呢類例子喺日本嘅模型展都有唔少,有啲較細嘅原型廠商,因為囉唔到証紙,辛苦做出嚟嘅產品只能得個擺字,唔可以賣,當中固然有粗製濫造,但上上之選一樣唔少...而且呢類授權,好多時就變成大廠打壓獨立生產商嘅手段,間接扼殺創作。版權需要尊重!但呢類情況,亦需要反思,希望有一日,可以3到面者之間嘅平衡。
我自己都試過計劃去生產1/6 figure,軍事向果種,當時係因為見市面某大「吉祥動物」廠粗製濫造,所以希望推出一啲較高質素嘅產品,娛人亦娛己,不過因為生產上實在太多問題,自己經驗亦不足,所以最後都係得個「計劃」,出咗原型就停咗...後來市面上多咗多好品牌,質素亦不斷提高,依家,我都樂於做個消費者,得閒多啲欣賞吓別人努力嘅成果就算啦~
樓主嘅辛酸係明白嘅,希望有一日,樓主嘅努力可以得到回報啦!...無論係咩形式都好...
見你唔係大公司就出言打壓, 一貫憎人富貴厭人貧o ...
brian 發表於 17-2-2010 11:22 AM

有看頭~
以同人方式出售係無問題,不然日本的同人FIGURE和同人誌早就收檔。
當然你大批生產,大量發售圖利,就最好有買版權

其實四眼仔的SIC都好踩界,如果俾東映同BANDAI告,佢都好麻煩。
最後,支持FANS的個人創作

有樣野你唔知, 日本嘅玩具展所賣出嘅物品係合法架,
所有日本嘅動漫公司都同意係展覽期間可作個人出品 (只限展覽期間)
有樣野你唔知, 日本嘅玩具展所賣出嘅物品係合法架,
所有日本嘅動漫公司都同意係展覽 ...
DIG 發表於 17-2-2010 03:36 PM

冇錯, 我知道~我曾經去信某d造型師度請求賣一隻比我, 佢地都同我解釋點解唔賣得~
不過係咪每個參展商(?)都係攞左授權先?
定係展出左先比人叫攞版權我就唔知喇~
同埋"同人"個個都攞左版權先做得野o既話, 呢個世界仲有幾多人有心去創作?
頭像被屏蔽
佩服佩服..
大大真係好有heart

同意, 有部份既留言的確好唔尊重人
人地都係設計者, 但冇咩人諗過人地設計既心機
的確佢冇買版權係唔多好, 但我總覺得唔應該受咁批評
頭像被屏蔽
特__見過:he:
:71: :71: :71: good