Toysdaily 玩具日報

查看: 16463|回復: 21

[詢問] 想買入門單反,請大大們畀D意見. 最後買入D5000KIT SET

我想買部入門單反。想大大們畀D意見
主要想影下玩具,同花花草草。
暫時睇中左:
1:NIKON的D3000 KIT套裝。
2 :SONY的A330。
已經去過百X匯試玩過,sale哥哥話A330比較好。
話D3000的某功能好廢。唔需要。
但系我還是有點15/16,所以想請大大們給意見。
邊部會比較適合新手?
麻煩各位大大解答。THX.
D3000無motor...好多鏡都用唔到AF.SONY的A330質素一般.
不如儲多少少錢買NIKON D90......一定無買錯.
新手推介中推介.

請問大大,D90大約貴多少?我只有4K多D咋。。
還有,買單反的時候有什麽需要注意?
我唔會選擇$ONY,因為鏡頭陣容唔理想,D鏡一般貴得來質素唔見太好.唔係無好鏡,不過D價格同質素比例好有問題.
就攞支70-200做例子,$ONY的講色不如C講利不如N,但價格直迫兩者,而且咁價格支鏡仲係無防手震的...

d90=$8700.....(一分錢一分貨,最少可以用幾年)
我有朋友買了d3000現在好後悔
剛剛看到新機....不如等等睇下Canon EOS 550D (比d90好)
連鏡頭套裝為 $ 899 美元
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=3760
SONY有多角度Live View,
機身本身已有起碼3級防震, 吾駛捱防手震貴鏡,
要靚(利)鏡有G鏡, 仲有SONY獨有既AF蔡司鏡, 要柔和有Minotla舊鏡.
SONY鏡頭陣容吾夠多, 但係太多又點? 又吾會買晒用晒~~ so, SONY鏡頭陣容已夠用.
$4k budget, a330 kit set足夠有餘, 有多仲可以買filter, shutter線, 鏡頭清潔組, 仲有可能買到個相機袋tim~~~ ($8-9k果d我吾會suggest你喇, 同你budget相差太遠, 不切實際.)
仲有影相好吾好, 鏡頭吾係最主要, 最主要係影果個人, 以下呢個web site係一個日本藉香港出生既女仔, 用部a550同一組kit set鏡所影, 好到呢~~~ 可作參考~~~
http://itsuki-p-eiji.jugem.jp/
點解o吾考慮收埋利是錢買 Nikon D5000 呢?
點解o吾考慮收埋利是錢買 Nikon D5000 呢?
上下盤 發表於 10-2-2010 09:26 PM

請問大大
如果D5000和Canon的500D比較,邊部會易上手?
其實我是怕其他配件貴,所以才就住就住。。。。
我打算 年30 出機。。所以問下。THX~
冇 budget 點解仲要買單反?

買左都換唔到鏡頭,等如廢左武功 wo

不如買部 prosumer la ... 光圈,快門,ISO 都已經幾多小技巧可以學。
$ONY是有機身防手震,但問題如之外所講佢D鏡無防手震功能之功但有防手震功能要之價....
蔡司是好鏡,但又是如之前所說如果對一些要相當要求的朋友來說是有其價值(但又其實蔡司都有出鏡比其他廠的,只是沒有AF),但對於一般用家來說性價比差太大了.
M說舊鏡是好物,不過要搵支好的二手鏡對一個新手來說不易.
$ONY我唔會說唔好,但要發揮其應有價值在技術及金錢上門檻都偏高,不宜新手接觸...
但老手我相信又對佢有點抗拒...
買左機之後,打算用壞為止。沒有什麽冬瓜豆腐的話,通常都不會換了。
除非自己覺得不夠吧。。哈哈哈— —囧
由上年7月開始計畫。 曾經令到Sale哥哥幾度認出我。。。
所以拿完利是就會去買。拜完年就會有budget啦~
D5000 或者 500D吧。
無可否認如果只說DT鏡, 性價比的確比N或C記的都為低, 但如果去到相對於G鏡或蔡鏡級數, N或C記的同級鏡其實相差無幾, 有d仲要比蔡鏡貴tim~~~
Minotla舊鏡其實都不太難找, 一般單反網頁的二手市場都會常搵到~~~
再者, S記單反發展自已經收購的MInotla公司, 加上S記本身都有提供感光原件給N同C記, 所以其實真係吾會差~~~
說到鏡頭開發, 除左本身DT鏡及G鏡, 仲有蔡司同佢簽左約幫佢出獨有既AF蔡司鏡, 別忘記SONY仲係"騰龍"既第二大股東, 開發鏡頭還會有問題嗎?
其實一般新手入門, 大多都會選N或C記, 好主要原因都係因為身邊朋友都係用緊N或C記, 有得借鏡容易d。
但係好似小弟2年幾前咁, 身邊無乜好多朋友玩單反, 入鏡要靠自己儲$$買既, S記都不失為一個good choice, 因為佢機身價錢偏低, 省下黎既$$已經可以買多支平鏡或其他用品~~~
多謝 藤條不二熊 大大。~
其實我都有去這個網站參考過。
但系高手好多。。
買左機之後,打算用壞為止。沒有什麽冬瓜豆腐的話,通常都不會換了。
除非自己覺得不夠吧。。哈哈哈 ...
timguan 發表於 11-2-2010 07:32

你想買500D就不如等多陣,出左550D,舊機一定會平D.