Toysdaily 玩具日報

查看: 12320|回復: 16

[其他] 只需三十蚊!!就做到商品高級化效果

星期六走去新填地街膠片鋪頭逛逛,有幾間經常放D亞加力膠片剩餘碎料賣,

剛巧睇中一塊黑色,尺寸和攝影棚差不多,毫不考慮立即入手

影出來效果和純黑布比,真係正好多:love:

淨係Tamron 90mm Marco那張已經可以扼人,:34:

不過用黑色亞加力膠片,最大缺點是非常易黏塵:unhappy:

不嬲都有用開,效果好好:52: ,但係缺點就真係難清潔,呢頭抹完嗰頭又黐滿塵:59:

Let me buy one and try. Thanks
:26: 膠片死敵係靜電...
:handshake: 不過俾我見到咁大塊黑膠片, 都一定咪走寶~
:time:有冇方法整走靜電或塵呢....影完先知有塵重想死:no:
30蚊真係超抵呀~

我想搵好耐喇~~~~~~~~~~thx

同埋,各大大,可吾可以講下點set 燈? 幾多枝燈? 用吾用閃燈?
點先可以影到後面 background 咁黑?
我成日影到後面塊黑 board 好光~~~~~~
請指教,謝謝~~~~~~

方間有隻防塵(靜電)掃,專掃電視的,吾知有無用呢?
請問要買幾多塊個效果先至叫好呢?
我想搵好耐喇~~~~~~~~~~thx

同埋,各大大,可吾可以講下點set 燈? 幾多枝燈? 用吾用閃燈?
點先可以影到 ...
gulu7 發表於 26-2-2010 02:34 AM

http://www.photoflexlightingscho ... ill_Life/index.html

set 1 支大燈都可以.....上面打落玩具.....背景紙遠少少.光圈不用太細.那就ok

set 3支(上.左右).....出來又唔同.你自己喜歡
這是一支燈影的

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
:help:好懷念影玩具相的日子~
回復 9# 聖鬥士星矢
thx 大大,好正的教學~~~~~~
借問聲各位師兄,你地post啲相上來之前, 有無加過工? 因為見親個個都又清又靚~
我想問下背景係用多塊阿加力黑膠定係用張黑紙就有咁ge效果?
借問聲各位師兄,你地post啲相上來之前, 有無加過工? 因為見親個個都又清又靚~
roywong816 發表於 8-3-2010 07:41 PM

我用RAW格式影,然後轉回Jpeg格式,相片只是Tune光暗 & 對比

我想問下背景係用多塊阿加力黑膠定係用張黑紙就有咁ge效果?
waven 發表於 9-3-2010 04:13 PM

一塊膠板做底,背景用黑色紙或布

我而家只係得一支燈,影出黎好似差咁D

之後用手機加多一邊

其實兩支燈都好似夠?
大大請問一下而家睇落去,除左唔夠燈之外仲差D咩?