Toysdaily 玩具日報

查看: 31608|回復: 58

[玩具報告] SIC Kabuto (慶祝頭像修復原成,玩評更新版)

果然係他奶奶的拉打玩具,市場反應比玩具精采,80分~~~

當這隻Kabuto推出,S.I.C. 平成十人終於齊集。高人氣加上代理 cut 單、並早前金 Kiva 的怨恨,天時地利人和讓本品成為S.I.C史上炒得最快搶得最慘烈的非限定品!

這裡要謝謝一位好Blog 友兄弟替我入手,尤其見到出面腥風血雨,感激不盡。

看吧,看吧,唔買都睇下,他奶奶的,S.I.C. Kabuto!!!!

普通型態,色澤、質感俱佳。不過論造形,總有點頭大A膊腳粗,尤幸肩膊不影響活動能力。
Kabuto形像本來以型格、速度作特點,SIC今次的表現未算最好。又,因要顧及變形拆卸,留意下體(是的,是下體!)有大支咕咕露出來!

因變形故,腳部活動能力稍遜SIC電王。跪下是可以的,不過顯得勉強。

頭部可重現Cast Off一瞬間的狀態。

Kabuto 的多功能呃細路武器,分別乾脆以三件式重現,唔駛煩。

總覺得樣子似某咸蛋超人的怪獸.........

Hyper Form,我向來對這個Hyper Form沒甚麼好感---在故事中出現得牽強、相對普通 form外型又顯得老套----不過玩具來說,Hyper Form就有型過 Normal Form成條街!A字膊給護肩填補了;胸前的透明部件又用得恰到好處,十分搶眼。

啟動GN-Drive狀態...........噢......是展翼狀態。這類生化透明膠的處理方式在SIC已算用慣用熟,在充滿機械感的Kabuto表現出來真係...真係...好有型!!!!

劍上那幾隻Zector,當然要你購入其他角色才可儲齊(更分分鐘唔知邊死隻會玩下限定!)。

講開把劍,o係故事入面呢把巨劍完全係為出玩具而出......都算喇,以主角大能「搶人Zector」呢招屈機法更屬拉打史上最賤招式!

本品另一特色係可變型為Decade 版甲蟲 Form,玩具係以大量拆件換件去表現。部件多,但因為各接合位都很順暢,玩時不算太煩。變形後這亮晶晶的甲蟲又的確幾靚。

所謂變型大甲蟲,其實係將成隻 Kabuto 拆散,分件砌入個甲殼度~~

後記:

的確不錯,但Normal Form外型有缺憾,我覺得還是電王小桃子和零洛斯好一點點。
如果小桃子是85分的話,本品80分!

如非炒價,拉打迷必入之選~~

(恭喜TD頭像修復成功,亦多謝各巴打支持~~~)

GREAT PICS!!! I've got 2 sets!
頭像被屏蔽
:71:
good !!!!!
:love:
(我已經決定,TD一日未搞好頭像,我就唔出玩評!!!哼!)
講得好.
我已經決定,TD一日未搞好,好似之前咁,我就唔出post!!!哼!)
Your photos are always great!  :71:
Your photos are great!!!
GOOD AR>>>
hyper form 型到爆炸:shiny:
(我已經決定,TD一日未搞好頭像,我就唔出玩評!!!哼!)
講得好.
我已經決定,TD一日未搞好,好似之前 ...
聖鬥士星矢 發表於 29-1-2010 04:19 AM

x 2
:71:Its Great

有買趁手??幸好我的平成十人有排都未齊人。仲等得~~
岩岩睇完情報區個炒價POST, 以為你果四個字係操口:DD

個人覺得, SIC真係愈出愈好:78:

YEN依家對85, 貴唔貴真係見仁見志, 睇下你同咩黎衡量囉我覺得:78:

ps. 關於頭像一事, 我想係德哥個回覆到幫佢加個 [ps. 我就可以改頭像啦:34:] :DD :DD
Good Photo :71: