Toysdaily 玩具日報

樓主: raincoat_lam

【討論】其實大家玩正版多定 ISO / DL 多?

支持正版!我部ps2都無改到機(而家買親都好似已經改埋.........),wii唔使講,仲有部GC(不過買個陣已經被改為freeload,想搵部無被改既都難)!
ps2我都係玩正版,重比個朋友話我難清高,戇居.
而家ndsl同psp都係玩正版,仍然都係俾人話戇居,而家既人究竟係乜心態!?
你又你既老翻,我有我既老正,係選擇既問題,同戇居清高有乜關係.
原文章由 katoributa 於 27-1-2007 08:46 PM 發表
支持正版!我部ps2都無改到機(而家買親都好似已經改埋.........),wii唔使講,仲有部GC(不過買個陣已經被改為freeload,想搵部無被改既都難)!

我買機果陣指明話要冇改過.好景班女人仲問黎我咁你點玩game,我都唔知應該點答佢:ice:
頭像被屏蔽
原文章由 mirage 於 27-1-2007 11:43 PM 發表

我買機果陣指明話要冇改過.好景班女人仲問黎我咁你點玩game,我都唔知應該點答佢:ice:

同類事件我都遇過,不過係買DVD。話說都幾年前,有次去信和,雖然個間係老反店,但都有擺一兩隻正版充門面,咁我買某套DVD啦,跟本個MK同我講,正版來個喎,三百幾蚊喎。
吹脹!!
原文章由 X-JAPAN 於 25-1-2007 02:07 PM 發表

因為我無時間玩咁多隻game.....所以我只會買game......
一隻game我可以玩2個月以上......................

x2:)
原文章由 mirage 於 27-1-2007 23:43 發表

你同佢講~~我係買來當手提電視用的.................
我覺得咁貴買部機番黎玩翻版好似好浪費(試想下買部ps3 黎玩翻版......)
而且我喜歡擁有正版既感覺(每次玩隻game 前我都鍾意睇晒佢裡面本野!)
而且我覺得如果自己真係鍾意隻game 先買黎玩, 2-3百蚊係值既!

所以自從ps 之後我都玩正版
雖然冇以前玩咁多game 不過樂趣卻大左!
真真正正投入落隻game 既時間多左
不論家用機 & 手提機,現在全力玩正版Game & 行貨機,

1:自己無以往那麼多時間精神玩,

2:現在玩更敗家東西(攝影),

3: D Game無以往炒得咁過火,

同時揀o岩自己玩的Game
再唔會買埋一堆垃圾老翻Game

[ 本文章最後由 williamhychan 於 30-1-2007 03:04 PM 編輯 ]
買 game, dump ISO
PS, PS2,  and Dreamcast,  most games are either copy or ISO burned

Gameboy Advance: half and half

PSP,  Wii,  PS3,  so far,  only buy games,  try ISO on PSP once,  but that it,  keep the latest firmware on it since i probably don't have that much time to play all those ISO on PSP
打咁多年機, 係以前細個紅白機同超任玩翻版, 因為太細個連正版翻版都唔識分
ps初初買既時候已經俾人改左機, 同埋讀書時期冇錢玩正版, 所以先玩翻版
之後因為由ff8開始因為改左機玩唔到正版, 所以買過部ps玩正版, 由o個陣時開始到而家所有機都買正版玩喇
請大家多多支持正版,
因為個個玩老反, D 開發 GAME 既人何來得益?
唔通出一隻GAME, 只有賣老反既人去買, 之後COPY & COPY...
宜家仲離譜, 自己改機, 自己 D/L, ISO.. etc
唉! 我真係好驚有生之年, 唔會再有 game 出,
不過, 我仲見好多兄弟堅持玩正版, 都仲有d安慰...
" 無錢o米玩二手 " 我都同d friend 咁講, 大家自重!
其実買二手Game都平,都好過玩反版Game:o
歌:
已經好耐無買過 CD (over 10年以上)
但我都唔係成日聽歌果 d 人
只係間唔中會 d/l 一兩首 mp3

電影:
好耐先會入場睇一次戲 (約 1 年 1 次咁上下)
DVD / VCD 以前就會北上果陣入貨 (不過一年都唔知北唔北上到一次...)
自從帶老翻 DVD / VCD 返香港要罰 $ 之後就無再係大陸買碟 (最後果次帶左套老翻 "大長今" 返落黎...)
有試過係香港買 $100/4 隻 ge 老翻 DVD
但係竟然 4 隻得 1 隻睇到 (仲要係戲院盜錄版...)
其餘 3 隻竟然係 PS 舊 game...
第 2 日返去諗住換返, 點知間鋪已經俾人掃左 lu...
從此之後就無再買過翻版電影
真係好想睇 ge 就會入場睇, 或者等一排先買正版DVD..
因為我好小用 BT,  所以從來未 D/L 過電影...

GAME (手提遊戲機):
細個果陣 GB 玩翻版 (好多合1果d)
NGP/NGPC 玩正版 (好似無老翻?)
GBA 開頭玩正版,之後轉左玩老翻...
NDS <-未買,想買 (我諗都係玩老翻多...)
PSP 玩正版,因為部 PSP 佢一出果陣我已經買左,一路都買正版 game,又一路跟佢 upgrade 個 ver (早兩日先又再 upgarde 左...) 而且已經買再好多正版 game,成棟咁放埋一齊好壯觀...
所以都係 keep 住玩正版

GAME (家用機):
以前 PS / DC 一開始係玩正版 ge,但玩玩下都變成玩老翻
之後無再玩家用機,到前一排先玩返 WII
WII 現在當然係正版 la (都未出老翻)
但相信往後我都係會繼續玩正版 (情況同 PSP 一樣)

忽然間覺得,付出相同的金錢換來:
擁有一疊幾百隻無盒無包裝 ge 老翻碟
擁有一棟只得十幾隻有晒說明書 & 精美包裝 ge 正版碟
後者滿足感大好多...