Toysdaily 玩具日報

查看: 15902|回復: 22

年度最愛SHF~魔童叔叔~

SHF系列的角色越來越豐富了,今次新的戰線是龍珠!!
而魔童叔叔又為系列打頭陣了,幾年前的超龍傳第一批的角色也是他,看來在市場上魔童叔叔又其獨特的地位.
當然跟超龍傳比較今次的質素好多了,同時價格亦貴多了…(超龍傳是1,300YEN,SHF3,675YEN)
在龍珠一眾角色中,魔童叔叔是我比較喜歡的一個,可惜是在故事後期(特別是悟飯長大之後)變成一個可有可無的角色

玩具應該是暫時系列中最高大的(故事設定中他的高度超過7),外形上是滿不錯的,要說問題主要就是身上的因注塑時產生的夾水紋了.主要出現的地方在頭部及大腿,大腿的還好(不過其實噴一點陰影應該可以再改善一點),在頭的就比較麻煩了.當中有一些貨好像比較好的或者沒有的,而我這一隻就有一個輕微的交叉在額頭附近,不過打為一個戰士就當是少少的傷痕好了.(有問題的頭好像只有那基本表情,其他兩款是沒有問題的)
活動能力保留了系列一貫的優良,今次更在腰關節加上了拉出增加活動範圍的設計,應該可以應付大部份的姿勢了.
配件頗為豐富,有幾款不同的手掌,三款頭(表情),招牌的外袍,繞手姿態的配件,這樣他的招牌動作如魔貫光殺炮,修行形態都可以一一重現了.只是沒有了可伸長的手臂是比較可惜的,如果連長手臂也有就真的是齊件了.(我有考慮如果價錢平一點買多隻來改的)
還有欠了一個支架,影相時花了點時間找個合用的,他們這些老是飛來飛去的角色應該跟一個支架比較好一點吧.
今次在手臂部份也滲了線,一開始繞手的用了淺灰色,但出來的效果好似反差太大,於是可動的手臂用了綠色,那看來比較順眼一點,不過相片出來卻是繞手那效果好一點.
著袍之後的可動比較有限是比較可惜的.
魔童:CAST OFF!!
機動性即時大增!!!
下面一張比較易看在額上的水紋了.不過位置剛好就像一個傷痕,出來的效果卻叫我很滿意.

SHF今年出色的角色有很多RX,ANOTHER AGITO,覺悟,KUGA,不過要說當中最喜歡的應該是他了.之後的超級撒亞人悟空應該也會入手陪下魔童叔叔的,不過比較期待的是普版的悟空,比達,杜拉格斯,18,兒時版的悟空,無閒好期待這條漫長戰線的出現.(當然好唔想亦無可避免的是當中好多會是限定品…)
頭像被屏蔽
Thanks brother,very good report。我都等緊其他角色的出現。
這個我都入了...........
我還用沙紙打磨了褲位的水線位呢!

好想這個系會出到斯路啊!!!
:71: 正
原帖由 ambroseya 於 10-12-2009 02:15 PM 發表
這個我都入了...........
我還用沙紙打磨了褲位的水線位呢!

好想這個系會出到斯路啊!!!

我就好想佢出肥布歐^^
好明顯...兩截色....
Good`!:71:
:no: 这系列好毒啊~
Thanks report:71:
我都買左 魔童 叔叔...

我本身係龍珠迷...

都係第一次玩龍珠可動...

都已經覺得好正...

希望shf 可以繼續出龍珠角色...

尤其是 布洛尼 :34:
原帖由 eric 於 10-12-2009 04:06 PM 發表
好明顯...兩截色....
實物一d都唔覺兩截色,只係影相先會咁
呢次既魔童叔叔…
算唔算接近完美呢?
外觀同可動算唔算都兼顧到呢?

我覺得真係兩樣都好高分:58:

不過…我都幾驚…上次超龍覺得可動做到咁…外型點都差d…
以為人型無乜得出得再好啦?
又俾佢出到shf…

會唔會當你儲到埋尾…:50:佢又出個更完美既新系列架?
不過玩玩具唔理得咁多,早玩早享受:78:

限定…:sad:見sic越黎越過份…d主要角色/型態都出係限定度…
我諗…真係做定最壞打算好啦…

:oh:h:" />……好似前世欠佢地咁…我前世一定做好多壞事…
哩隻我俾80分、如果配件上多返個正面發惡的頭、一對手刀、長手、件袍有少少可動咁就正!:71:

希望哩D配件放係小年悟飯就好、下個月有悟空陪下佢玩了。
頭像被屏蔽
:71: :71:
超想佢出魔童裝小悟飯 :$
佢兩契仔爺 + 師徒拍埋玩一定好正