Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 80年代真實系 古典機設...............OVA機甲界 ( 鐵巨神 & 人馬兵 )

出渕裕之後將鐵之紋章機設再推上一層之作「機神幻想ルーンマスカー(RUNE MASQUER)」,有印象嘛?

除了有酷似飛甲兵、人馬兵的機體之外,仲有類似機甲獵兵同邪神兵+水機兵的機體。

模型華麗程度媲美五星物語!
原帖由 於 8-11-2009 12:36 AM 發表
冇骨架呀~~軟林林膠接膠

吓~但我睇Hobby Japan見隻Max Factory鐵巨神可以拆哂外甲,剩番圓柱形的骨骼喎~ :?

原帖由 於 8-11-2009 12:36 AM 發表
你咪講尼隻雪霸呢?我e+都仲好想要

正是呢隻~ :handshake:

果時市面(船仔)最常見冇盾版。e+都仲好想要 x 2 :63:
唔回唔得的Post !!

感謝大大的分享!! 人馬兵 :71:
原帖由 太陽之牙 於 8-11-2009 02:19 AM 發表
出渕裕之後將鐵之紋章機設再推上一層之作「機神幻想ルーンマスカー(RUNE MASQUER)」,有印象嘛?

http://i ...

型到喊 :$
仲有人魚{形}的設定
原來都好多大大喜歡機甲界,OVA版仲有好多機械設定好正,出渕裕真係好勁,設定一D都唔OUT(睇下0080同馬沙之反擊就知),不過我諗除左搵返手版或幾年前o既盒旦之外,佢地都係出玩具無望ga啦,唉~ 冷門o既款,大廠唔會出,一出就超貴,如果俾好似wave呢d出都仲好,起碼有誠意,萬一又係CM's......唉~ ~就真係大件事啦:cool: 。

講返鐵巨神,當初CM's版忍手唔買,但係wave又一出即清,唔通同佢有緣無份 ...:help: :sad:
原帖由 太陽之牙 於 8-11-2009 02:19 AM 發表

http://i ...

藝術品.......
人馬好正
原帖由 henry_so 於 8-11-2009 12:33 PM 發表
仲有人魚{形}的設定

邪神兵 + 水機兵 :shiny:
“個人認為"五星物語"的機設最華麗.
而能和"五星物語"比較的, 到目前為此就只有OVA"機甲界" & OVA"聖戰士".

我对兄弟呢个观点真系好友同感。
聖戰士、機甲界是歐洲中世紀風格,而五星是17、18世紀貴族感覺
:shiny:
80's Robot is the best:love:
原帖由 太陽之牙 於 8-11-2009 07:10 PM 發表

邪神兵 + 水機兵 :shiny:

剛在手辦店見過這台, 名為"人魚兵".
之前一直以為這些機体是"五星物語"的(我沒有看過五星漫畫), 原來是機甲界related.:@
原帖由 coldstone 於 8-11-2009 01:05 PM 發表
原來都好多大大喜歡機甲界,OVA版仲有好多機械設定好正,出渕裕真係好勁,設定一D都唔OUT(睇下0080同馬沙之反擊就知),不過我諗除左搵返手版或幾年前o既盒旦之外,佢地都係出玩具無望ga啦,唉~ 冷門o既款,大廠 ...

CM's 遲下會出TV版的可變主角機"加利安Galient". 如不是造得太樣衰我會入.