Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 80年代真實系 古典機設...............OVA機甲界 ( 鐵巨神 & 人馬兵 )

原帖由 Garycharm 於 6-11-2009 03:47 PM 發表
兄弟,我都係同年代人,支持你!!!:$

其實我都好鍾意昆霸、雪霸,不過可惜未有一隻高品質玩具。
好心笨大唔好剩係出萬能俠啦~~~``:angry:

加里昂固然好,我亦都好期待巨神哥爾古。

"巨神哥爾古"我也喜歡, 小學時曾砌過模型.
現在市面有一款細細盒又很平的合金玩具, 在MK & SSP 一帶很常見.
我也入了一盒打算有時間就repaint.
原帖由 太陽之牙 於 6-11-2009 05:19 PM 發表
隻紅色近衛人馬兵砌得好好,上色好靚~ :handshake:

唔講仲以為係Wave新出的完成品!

不過小弟比較喜歡一般兵士用的灰+藍色人馬兵。

鐵巨神完成品玩具仲有壽屋盒蛋~:he:

其實機甲界的機体中, 鐵巨神(或TV版"加利安")並不是我的最愛.
我更喜歡"人馬兵" 及 "水機兵"

OVA一般士兵用的"量產型人馬兵"是這一台.
(日網search 來的圖)

WAVE 製作中的OVA 機甲界"黑色帝皇人馬兵", 使用者是一國之君(男主角的父王)
(日網search來的圖):

回覆 5# 的文章

"銀河漂流 Vifam" 我一直想Bandai 出魂Spec 合金:oh:
原帖由 Raider 於 7-11-2009 11:14 AM 發表
"銀河漂流 Vifam" 我一直想Bandai 出魂Spec 合金:oh:

Yes, 魂Spec is good enough!:$
原帖由 於 7-11-2009 12:47 AM 發表
好毒呀   我n年前都砌左隻空心膠頂引呀

好彩cms果隻忍住冇買到  閃到冇晒中世紀武士feel
不過wave尼隻唔覺有貨呀

大大砌的鐵巨神手辦很精美. 那廠出的?

WAVE 這隻鐵巨神玩具 31/10 才在日本推出, 上星期六&日在旺角一帶見有數間玩具店有售.
聽聞在香港賣的那批是日版, 數天已售清.
其實件玩具至今只推出了數天, 我覺得遲下會有多些貨出現在香港市面的.

回覆 15# 的文章

garykctse 大大你好似已入了一台, 開盒玩未?.:p
人生有幾多個十年, 今天一次過付千多元好像很貴,
但回想自己足足等了廿幾年, 值得的.
原帖由 Raider 於 7-11-2009 11:28 AM 發表

大大砌的鐵巨神手辦很精美. 那廠出的?

...

By MaxFactory, cos I also got one.:64:
流晒口水…有得看,冇得買…真陰公。
好有型!:71:
希望快D加入機戰!:52:

Max Factory出的空心膠鐵巨神以現在標準睇外型都唔輸蝕,好記得呢隻係採用內骨架套上外裝甲形式的~

Max Factory果個年代仲出過好多高水準空心膠手辨,除機甲界鐵之紋章外仲有裝甲騎兵青之騎士同OVA聖戰士。

隻Max空心膠手辨OVA聖戰士雪霸Sirbine尤其正~ :handshake:
好毒o既post~~~不過冇錢入呢隻正野 :79: 睇下都好~~~隻人馬兵好靚呀 :handshake:

好想笨大出o既系列有聖戰士,重戰機同五星~~~:help: (唔知robot魂有冇機會,不過未必出得靚)
全部人馬都正到趴 :35:
頭像被屏蔽
:71: :71: :71: :71:
頭像被屏蔽
:71:

回覆 25# 的文章

冇骨架呀~~軟林林膠接膠
其實我好想等下cms果隻tv版   都點keep一款全變 tv version

你咪講尼隻雪霸呢?我e+都仲好想要

希望魂spec 出昆霸騎大蜂就好lu...聖戰士出咩都大插都冇乜機