Toysdaily 玩具日報

查看: 25115|回復: 39

群雄 VF-1S (多圖)

今日返到屋企...  一打開度門,就見倒隻1S...  唔係,係兩隻1S!

心急仔又冤住我幫佢開玩具...

今日要講既,就係群雄系列既VF-1S。

企定定影一相。齌企,其實唔夠1/60靚。我覺得啦下。

但係一擺pose,成隻生哂:

雖然1/60關節都好好,但膝頭就屈唔倒呢個角度喇:

對手亦可以摺得好埋:

個人唔鍾意正面睇個頭太扁...  但查實動畫中間唔中又係咁既樣。你話Yamato唔識整瘦d咩?又唔會丫,1/48同新舊1/60都好瘦。我只可以話群雄個設計特登整成咁。

側面睇係冇問題既:

小低炒:

整體上我都覺得造型唔錯:

曾經認為,已經有買1/60,實在唔係太需要(咦?有咩玩具係需要既?)買山口或群雄。講靚,都係1/60靚。但係要咁亂擺pose同好穩地用stand黎放,又只有佢地咁細size先岩玩:

蹲射都冇難度:

同山口比較,可動性並唔輸蝕:

以可動性黎講,向來山口式都係當中既俵俵者。但係個人黎講,實在係接受唔倒山口條頸都膊頭成個波咁既joint...  群雄就同時兼顧倒造型同可動性。

當然唔係隻隻山口都有波波外露問題:

VF-1S大合照又黎喇!

後記:

個人而言,認為群雄外型比山口優勝太多,可動性又唔會差幾多。但係問題係,群雄貴一倍或以上...  以性價比黎講,小弟依然會建議不如留返d錢買1/60好過。

但係我個人會唔會繼續買呢...  又應該會。:(因為實在係幾好玩

多謝收看!:64:
頭像被屏蔽
Support:71: :71: :71:
Support Bro Lui Lui!  True Focker's fan! :71:
actually, it is quite good, but the price is totally terrible which makes me buying 山口式 rather than 群雄.:45:
很詳細的解說,感謝呂師兄的分享!!

:71: :71: :71:
Support ! Thanks detail sharing!! :64:
:71: :71:
Colour too white, if a bit grey would be nice!
今日見到心動過,(同意你說真係靚過山口)最後理智win左.依架比你毒一毒tim..:no:
OMG!! looks good wor~:@
wow..........
thx for sharing
之前好似話過會出隻  可變既模型 vf-1  ....請問有冇大大知e加仲有冇消息
:shiny: :shiny: ok wor !!
好菜 :71:
GOOD REVIEW~~ SUPOPORT~

我就覺得, 玩MACROSS, 唔識transform, 姐係少左2/3既樂趣, 所以冇諗過入手
山口式會買, 一來平, 二來佢既造型夠"超級系", 所以係呢兩方面overwrite冇得變型既缺點, 不過不失...

呢個新系列... 真係要好diehard先玩得起... 定位同出生時辰都唔太好...