Toysdaily 玩具日報

查看: 6153|回復: 13

近來連串大地震

想提提依照現時推論...由samoa>>印尼...應該和太平洋板塊推撞菲律賓板塊有關....個人認為根據板塊形狀...台灣東部同日本東南部在這一個月內引發地震機會會增加...留意留意

註:在下當然希望推論唔中...:80:(剛剛得悉台灣花蓮今朝凌晨發生強烈地震...已有專家說與薩摩亞、印尼蘇門答臘大地震無關)

http://hk.news.yahoo.com/article/091004/4/eiwd.html

:o 小弟讀書唔多...亦不是質疑樓主...
:( 但好想知道hehemimi大大根據什麼認為短期內台灣東部同日本東南部會爆發地震......?
:64: 可詳細一點說明嗎...?

之前咪話東京會向9月尾發生大地震,不過10月都過左幾日了..........呢d衰野都係唔發生既好
地殼有壓力
未解決∼∼:no: :no:
原帖由 貨車仔 於 4-10-2009 05:06 PM 發表
:o 小弟讀書唔多...亦不是質疑樓主...
:( 但好想知道hehemimi大大根據什麼認為短期內台灣東部同日本東南部會爆發地震......?
:64: 可詳細一點說明嗎...?

看看samoa地理位置...位於大平洋板塊同澳洲板塊之間有移動....而印尼地震(雖然有專家指出距離太遠應該無關;但出現時間異常巧合)配合大平洋板塊往歐亞板塊方向移動..您可以用張硬咭紙放成菱形(模仿菲律賓板塊),當用手在菱形西南方施力(模仿大平洋板塊在samoa-即菲律賓板塊西南方施力),菱形西面即受力(印尼)最大...如果再加力...菱形受力會朝上方包括西北方擠壓(因菲律賓板塊"南面"底部比"北面"小, 來自大平洋板塊壓力推菲律賓板塊底部但遇上西邊巨大歐亞板塊,大部份壓力會向菱形上方溢出)..菱形西北方板塊裂口位於台灣東部海域及日本東南部近陸(純綷以板塊移動推測..可能有些人會覺得兒戲, 我只想提出可能性, 不是想做假先知..請見諒).
:64: .

原帖由 hehemimi 於 4-10-2009 09:46 PM 發表

看看samoa地理位置...位於大平洋板塊同澳洲板塊之間有移動....而印尼地震(雖然有專家指出距離太遠應該無關;但出現時間異常巧合)配合大平洋板塊往歐亞板塊方向移 ...
:64: 明白了...
:o 希望醜嘅唔靈...好嘅靈..........
:53: :53: :53:
[轉貼]倪匡有問必答節錄
○:看到汶州大地震的慘況也不肯捐獻一點?
●:這件事很有爭議性,記者也問過我,我直接說出的原因有很多人接受不了。我說:「我是基督徒。」我的態度是:「我是基督徒,我接受汶州這件事。」他們不明白再來跟我說:「不明白是甚麼意思。」我又說:「你回去細想,我不會跟你解釋的。我是基督徒,我的態度就是基督徒的態度。」我信上帝的。我相信這件大事,人是辦不到的,一定是上帝的作為,衪這樣麼做一定有衪的道理,上帝要這些人受難,我怎可救濟他們?我絕沒有理由去破壞上帝的旨意。後來.有個牧師跟的意見完全一樣,在教會說了出來.給人家罵過半死。這些天災、人禍都是上帝的旨意,衪一定有衪的道理。衪要世人有所反省。上帝做事神秘莫測的,我覺得所有天災都是神的安排,《聖經》也有記載埃及的幾次天災,如蝗災、火災、瘟疫等,全部都是上帝安排.,就是要世人警醒。
原帖由 Tachikoma 於 4-10-2009 10:39 PM 發表
:53: :53: :53:
[轉貼]倪匡有問必答節錄
○:看到汶州大地震的慘況也不肯捐獻一點?
●:這件事很有爭議性,記者也問過我,我直接說出的原因有很多人接受不了。我說:「我是基督徒。」我的態度是:「我是基督徒, ...
:47: :47: :47: ............
咁佢有病唔好睇醫生,XX唔好戴套,唔好賺錢,反正要黎就黎,係唔係先∼∼

不過佢點解被人爆偷食妹妹仔既時間,要同周小姐道歉??
反正上帝要個女人愛你,爆唔爆出黎都無咩影響,
做咩要扮死狗出洋相??
周小姐心地好過倪生好多....:67:
原帖由 K動戰士渣古 於 4-10-2009 10:57 PM 發表
咁佢有病唔好睇醫生,XX唔好戴套,唔好賺錢,反正要黎就黎,係唔係先∼∼

做咩要扮死狗出洋相??

那是倪震吧:50:
原帖由 K動戰士渣古 於 4-10-2009 10:57 PM 發表

做咩要扮死狗出洋相??

係倪匡,唔係倪震
原帖由 fairytales109 於 5-10-2009 12:48 PM 發表

係倪匡,唔係倪震

係WOR:shy: ....不過講得出上述果篇說話既人.....我覺得應該要遣責啦....直情將責任推晒畀上帝....冷血
如果由此推論...所有事情都可以歸咎天意...任何應行人道主意都可以視為多餘....我想世上沒有任何一個正派宗教教義會鼓勵...簡直係歪理

原帖由 hehemimi 於 5-10-2009 13:20 發表

係WOR:shy: ....不過講得出上述果篇說話既人.....我覺得應該要遣責啦....直情將責任推晒畀上帝....冷血
如果由此推論...所有事情都可以歸咎天意...任何應行人道主意都可以視為多餘....我想世上沒有任何一個正派 ...

我記得《大丈夫》內一個爛gag,有個基督徒流落荒島,不斷求上天救佢,三架船經過了,人家想救他,但他說,不用了,神會打救我
最後佢餓死左,上到天台,佢問神點解唔救佢,神就話,我已經三次派人救你了....

其實信教咪就係希望導人向善,救苦救難救同胞,正是人類心靈美善,豈會因為教派問題見死不救
呢D想法白痂的盲信者,以後出左事請等神去救,有病亦等神蹟,不要打999,不要看醫生!