Toysdaily 玩具日報

查看: 12433|回復: 20

微 軟 副 總 裁 推 出 手 提 遊 戲 機 只 是 時 間 問 題 2009-07-20

很多人都在關心微軟準備什麼時候搞手提遊戲機,不過微軟自己對這類問題向來是主動迴避。然而,Kim最近一次在向媒體談到這一問題時的態度,卻有些出人意料地積極。

日前在接受Kikizo記者採訪時,原微軟遊戲工作室總裁、現微軟娛樂業務副總裁Shane Kim再一次提起了微軟手提遊戲機的問題,他說:

“對我們來說,這(出手提遊戲機)只是‘何時’的問題,如果我們參與手機或手提遊戲機市場的競爭,那可能就沒有足夠的資源和能力再去搞其他項目,比如說Project Natal。”

Kim繼續解釋說:“因此,我們現在選擇立足于家用機,並主攻家庭娛樂的領域。但請不要忘了,我們也在不斷完善LIVE服務,而這項服務,今後一定會拓展到其他平台。這是毋庸置疑的。”

FROM FD Zone
若可以打 敗'PSP....同NDSL....:D
xbox有好多正game十卜
係ps當道之下跑出
其實已經非常成功

如果將來手提機如xbox一樣甘多采多姿
要嬴psp一d都唔難
更何況依家psp的game都無隻吸引......
香港有末先?
http://social.zune.net/home.aspx?culture=en-us
牠將係360 Extender

還有多D新嘢. 八月十一又有更新. 360 Live
原帖由 自由之翼 於 23-7-2009 02:01 AM 發表
xbox有好多正game十卜
係ps當道之下跑出
其實已經非常成功

如果將來手提機如xbox一樣甘多采多姿
要嬴psp一d都唔難
更何況依家psp的game都無隻吸引......
PSP有Monster hunter,gundam Vs gundam
其實 ... 手提機市場黎講 ... 最緊要係 打細佬 市場 ... M$ 點都唔會 贏 到 老任 ... 人地一隻 pokemon 都已經夠食幾年 ... 所以要鬥就應該只可以同 sorry 鬥 ...
丫 ... 話時話 ... 如果我係 M$, 我就唔會 只出 一部 手提 了 ... 應該出 電話 ma ... 同 自己既 宿敵 生果 死過丫 ma ... :66:
原帖由 Vince 於 23-7-2009 10:15 AM 發表
其實 ... 手提機市場黎講 ... 最緊要係 打細佬 市場 ... M$ 點都唔會 贏 到 老任 ... 人地一隻 pokemon 都已經夠食幾年 ... 所以要鬥就應該只可以同 sorry 鬥 ...
丫 ... 話時話 ... 如果我係 M$, 我就唔會 只出 一 ...
M phone....:34:
原帖由 Vince 於 23-7-2009 10:15 AM 發表
丫 ... 話時話 ... 如果我係 M$, 我就唔會 只出 一 ...

微軟從來都無當過蘋果係"宿敵".
(只係蘋果曾經當佢地係宿敵)
微軟既Office, MSN, 係Mac平台係賺錢既商品.
微軟係一間軟件開發公司.
蘋果係一間類似HP, Dell既個人電腦組裝公司
(或者應該講成更近似Sun Micro既公司)
再講, 微軟一直把持住蘋果最少5%既股份.

微軟唔切入呢個市場住.
完全係因為任天堂"連硬件都賺緊錢".
呢方面, 微軟既銀彈政策好明顯目前係行唔通
所以微軟暫時先唔沾手呢個市場
原帖由 side3net 於 24-7-2009 11:49 PM 發表

微軟從來都無當過蘋果係"宿敵".
(只係蘋果曾經當佢地係宿敵)
微軟既Office, MSN, 係Mac平台係賺錢既商品.
微軟係一間軟件開發公司.
蘋果係一間類似HP, Dell既個人電腦組裝公司
(或者應該講成更近似Sun Micr ...
咁幾時出手?
原帖由 mushroom 於 25-7-2009 10:51 PM 發表
咁幾時出手?

應該有排攪...
照推測, 佢一定會觀望下PSP Go同PS Store未來會係咩野環境先.
出邊好多人其實成日係處講, 話未來遊戲趨勢會係"完全下載".
其實, 我個人唔係好認同呢點.
我覺得Sony今次又再次好似PS3一樣, 注碼落得過大
不過, PSP Go spec未變, 好明顯Sony亦有保留
PSP變相成為左一件宣傳PS3 同PS Store既工具.
其實都岩既.
不過, 如果失敗, Sony好可能會連半紅不黑既PSP都無埋.

其實大家都睇到, 目前所謂既下載遊戲, 好多都係一D消閒性作品
又或者一D容量唔大既遊戲
而且, 普遍價錢亦屬低價產品.
市場上,
應該仲有好多人未接受到付出428元以上去購買一件睇唔到既產品.
特別係一批收藏家, 連說明書, 包裝都無份...真係幾難接受.
坦白講, 我覺得下載只可以變成多一個形式發行, 要完全取代媒體零售.
可以講係永遠唔可能既事.
最終出黎既結果, 好可能以DVD/BD包裝既軟件變晒"大大件, 又送咩送物既特典版"
情況就好似而家既音樂CD市場一樣

微軟幾時出手手提機
如果, 我講你知已經有左樣辦好耐, 不過配套未成唔放出黎至, 你會點睇?

原帖由 side3net 於 26-7-2009 02:48 AM 發表

應該有排攪...
照推測, 佢一定會觀望下PSP Go同PS Store未來會係咩野環境先.
出邊好多人其實成日係處講, 話未來遊戲趨勢會係"完全下載".
其實, 我個人唔係好認同呢點.
我覺得Sony今次又再次好似PS3一樣, 注碼 ...

我信M記已準備左一些樣辦唔出奇。
M 記有否試過失手?
原帖由 mushroom 於 28-7-2009 12:55 AM 發表
M 記有否試過失手?

微軟都今日有一個市場都仲係打唔入去既.
就係桌面, 影像設計排版軟件市場
呢個市場一直都係比Adobe同Quark玩晒.

其次, 就係網上電視台啦...
1998年左右, 佢曾經投資過Web TV, 不過損手爛腳離場...
原帖由 side3net 於 28-7-2009 02:19 AM 發表

微軟都今日有一個市場都仲係打唔入去既.
就係桌面, 影像設計排版軟件市場
呢個市場一直都係比Adobe同Quark玩晒.

其次, 就係網上電視台啦...
1998年左右, 佢曾經投資過Web TV, 不過損手爛腳離場...
仲有好似goggle, facebook等市場,佢都未算成功,MSN唔知算唔算成功...
原帖由 mushroom 於 28-7-2009 12:31 PM 發表
仲有好似goggle, facebook等市場,佢都未算成功,MSN唔知算唔算成功...

Google問題。。 , 大家都知微軟曾經想收購Yahoo啦
不過後來外間好多阻力, 迫使佢暫時擱置, 就攪左個Bing出黎.

Facebook市場, 目前據了解微軟未有計畫開發.
因為Facebook發展至今, 已經唔再係網上擺相咁簡單
而係變左個開放式FLASH GAME平台.
已經唔再係咁簡單既事。

MSN本身係失敗既, 唔好講佢, 連佢既頭號敵人, AOL都瓜左啦. 不過
(MSN其實本來係一個付款專用network平台, 用來打擊對手AOL的作品)
MSN Messenger就絕對係成功啦, 你諗下你Windows 95/98年代你用緊咩?
ICQ是也, 今時今日, 仲用ICQ既人究竟有幾多, 大家心中有數...
所以,你有留意, MSN Messenger已經改左名叫Windows Live, 用以同msn正式分家.