Toysdaily 玩具日報

查看: 86127|回復: 70

IQ愽士熱烈回歸TVB,趁熱鬧分享千辛萬苦齊集嘅古董天神村玩具!

除了reply, 真係好耐冇出post, IQ愽士??27年後熱烈回歸電視TVB J2,我也趁熱鬧來分享年多前千辛萬苦齊集嘅IQ愽士古董天神村玩具!

動畫約?83年係無線TVB播,當年自己小學,在文具店見過水壺屋,警署,火山等,已經覺得好正,但因為當時唔見千平屋,所以冇買, 反而買了其他模型玩
幾年前來TD見到有大大post了成條村上嚟,真係覺得好震撼!亦同時挑起搜集嘅念頭
在搜集初期都算順利,但買下頭四五盒後,剩低嘅就越難搵...痛苦尋找歷程亦開
....
1.基本上全港賣舊玩具店老闆都曾經見過我呢個傻佬嚟”搵屋”
2.網上搵當然係必須啦!
3.九龍灣玩具展日本人舊玩具檔
4.自己在日本如中野等地方找
5.托相熟舊玩具店老闆係日本找
尤其last剩低果幾盒,但又搵極都未搵倒果段時間,就深深體會到大家常講嘅”千金難買心頭好”
花了大半年時間,千辛萬苦,幸運地最後任務終於完成!

其實這set天神村屋,每一間都有D gimmick玩吓,如打開屋貼貼紙
千平屋

茶壺

學校

草菇屋

老師公寓

理髮店

火山

BANK

警署

徐咗基本 9間屋可組合天神村外,還有3間特別物

小雲車仔

小雲飛機和人物頭保齡球樽

警車和橋

9間屋可組合成幾種唔同形態嘅天神村

玩具櫃中的天神村,加了Q版大頭同其他盒蛋

老實說, 出一個原創多圖post分享, 真係好花時間…
Thank you

Bye Bye

:shiny:
post fixed above and pictures combined

好正呀!! 多謝分享!
可惜D公仔係單色的. 不過咁耐之前的產品已經好好的了!:64:
我以前得COFFEE POT同BANK~:46:
我細個得火山咋~
千辛萬苦拉返黎:$ 大大都捨得開黎玩!
呢d先係「愛」!

一定玩得好開心!:)
:71: :71: :71: I also like IQ博士

你依套野有錢都未必買到
令人懷念的玩具 , 感謝樓主的分享 !!
:71: :71: :71:
經典~~~~:71:
I also got 1 full set ..... Box no 4-9 (total 6 boxes) bought from Japan 淺草遊馬嗝離嗰間玩具店 in year 1997, 5,000yen in total for 6 boxes at that time jar...... All new!!!!
呢套野真係好正~~~~
諗起細個個時日日追IQ 博士
同時又另人想起足球小將, 六神合體
呢3套野個時真係HEAT 到爆
:love: :love: :71: :71: :71:
原帖由 hellfire 於 19-7-2009 10:57 PM 發表
I also got 1 full set ..... Box no 4-9 (total 6 boxes) bought from Japan 淺草遊馬嗝離嗰間玩具店 in year 1997, 5,000yen in total for 6 boxes at that time jar...... All new!!!!

woo, really ???  really a very good deal in 97 and U are so lucky  !!! Have U also open them to play?
I myself cannot resist the temptation to open all of them ...

BTW,I started to collect around 1-2 years ago, some of them e.g. school have gone up at 8,000yen for one box only !