Toysdaily 玩具日報

查看: 70072|回復: 56

[問題] 膠質變黄怎辦?

好多大大都會超合金魂巨靈神飛碟變黄,有無方法變返白?
thank :58:
原帖由 flash 於 19-6-2009 10:05 PM 發表
OMG! this is a really good solution!!!!
thanks for sharing bigbig, i wish i've known this 5 years ago
so i wouldn't have to throw away my toys. . .

ayw, does that chemical wash away PAINT as wel ...

唔甩其他色......咁先正呀~~~快d 試啦......

白膠件變黃?? 唔洗驚..有救啦

早前用平價買入的鬼太郎老豆....平野就唔方好..係事實.....
個頭一個大黃控....我買得返黎緊係有方法搞啦 HAHA:p

有咩方法??? 就係用H2O2啦...即係咩??? 咪係雙氧水囉....不過都有使用方法....同埋用咩野雙氧水ga wo~

1、 一定要買濃度20%以上的雙氧水...一般藥房只係買到6%的.....藥房果D 唔係唔得...因為冇咁濃時間就要長返D.....
2、要浸6~7小時
3、夜晚浸係冇用的...一定要曬太陽浸...因為係化學作用...會有好多泡泡的....

於是我就打散哂佢......返工前浸係露台....收工返到屋企
我就浸左9小時之後...出黎效果...
嘩~~~~~:* :* 好正呀 ....好白呀....岩岩出廠一樣....

真係好堅........如果有白件黃左~~~唔好賣呀~~~自己搞掂返都唔係好貴~~~~~

報告完畢

希望睇完頂頂佢幫到有需要的人

買多隻新既~:DD
噴過佢或攞張沙紙磨白佢,不過好似買過隻仲好啲........................:34: :34:
膠質試下漂白水, 但千祈唔好有金屬,我有D都救得返...
这篇BLOG很有用, 希望帮到你. (感谢这位BLOG友于HK-TF forum与大家分享经验)
http://tw.myblog.yahoo.com/tfnd7 ... rev=-1&next=903
軟膠唔知得唔得呢 !?
好似扭蛋呀...模型果 d 膠。
原帖由 momou 於 17-6-2009 01:08 AM 發表
这篇BLOG很有用, 希望帮到你. (感谢这位BLOG友于HK-TF forum与大家分享经验)
http://tw.myblog.yahoo.com/tfnd701010/article?mid=934&prev=-1&next=903
真是神奇!謝大大告知:71:
真系好神奇
終於有得e黃斑狼瘡症
我比較好奇的是塑膠材質會不會變得比較脆弱?!
畢竟雙氧水有一定程度的腐蝕性,
如果變回白色但卻容易斷裂,
這也是個頭痛問題!:oh:
原帖由 momou 於 17-6-2009 01:08 AM 發表
http://tw.myblog.yahoo.com/tfnd701010/article?mid=934&prev=-1&next=903

感謝分享!家中d玩具有救啦~~~!:43:
:71: 超讚post...

回覆 4# 的文章

化學品如漂白水/雙氧水可能使某些膠質變脆易爛....慎用:((尤其是長期浸泡)...一般來說,質地比較硬膠質(如abs,pp,pc)如果厚度足夠...即使用化學品短時間室溫下浸泡是可以的(可能有脫色起印)......但一些較軟身膠質如pvc或會變脆易爛....而gx04 巨靈神飛碟厚度較薄...相對危險性高些...

實驗成功:73:
實驗中!!不過已見成果:71: