Toysdaily 玩具日報

[問題] 膠質變黄怎辦?

期待您們測試成功!:78:

白膠件變黃?? 唔洗驚..有救啦

早前用平價買入的鬼太郎老豆....平野就唔方好..係事實.....
個頭一個大黃控....我買得返黎緊係有方法搞啦 HAHA:p

有咩方法??? 就係用H2O2啦...即係咩??? 咪係雙氧水囉....不過都有使用方法....同埋用咩野雙氧水ga wo~

1、 一定要買濃度20%以上的雙氧水...一般藥房只係買到6%的.....藥房果D 唔係唔得...因為冇咁濃時間就要長返D.....
2、要浸6~7小時
3、夜晚浸係冇用的...一定要曬太陽浸...因為係化學作用...會有好多泡泡的....

於是我就打散哂佢......返工前浸係露台....收工返到屋企
我就浸左9小時之後...出黎效果...
嘩~~~~~:* :* 好正呀 ....好白呀....岩岩出廠一樣....

真係好堅........如果有白件黃左~~~唔好賣呀~~~自己搞掂返都唔係好貴~~~~~

報告完畢

希望睇完頂頂佢幫到有需要的人

謝謝樓主分享~~~我都搵隻黃晒既阿武羅同nu-gundam試下先:shiny:
Where can find 20%以上的雙氧水?:77:
:71:
咁濃度20%以上的雙氧水响邊度買呢?
原帖由 懶羊羊 於 19-6-2009 09:48 PM 發表
謝謝樓主分享~~~我都搵隻黃晒既阿武羅同nu-gundam試下先:shiny:

記得成件浸哂佢呀~~唔會甩色的~~~浸件果個瓶要封頂唔好比佢走左氣~~~~仲要係透明呀~~~~最好玻璃瓶LA~~~:$
等你件玩具復活上黎報告呀~~~~~:$
原帖由 兵器 於 19-6-2009 09:50 PM 發表
:71:
咁濃度20%以上的雙氧水响邊度買呢?

五金店有.....不過唔係間間有....要搵....
其實藥房6%果D 都可以......不過時間要雙陪.....如果唔係好黃(我果件好黃先用20%的) 其實用6% 浸曬一日都OK 的~~~
原帖由 BlackD 於 19-6-2009 09:52 PM 發表

五金店有.....不過唔係間間有....要搵....

TD只要唔係玩具店同玩具的話

可以講地址同實價.......請問ching有無打算喺度分享下 ? :77:
謝謝教學:$
開心大發現:71:
原帖由 redfish 於 19-6-2009 09:54 PM 發表
GX-04隻飛碟有紅油, 是否唔整得?

一樣得~~~唔會甩油的.....我都係連肉色件一齊浸.....咩事都冇~~~~

快d 去搞搞佢....期待你隻飛碟重生......
OMG! this is a really good solution!!!!
thanks for sharing bigbig, i wish i've known this 5 years ago
so i wouldn't have to throw away my toys. . .

ayw, does that chemical wash away PAINT as well?
appreciate it!
原帖由 kuris_021 於 19-6-2009 09:54 PM 發表

TD只要唔係玩具店同玩具的話

可以講地址同實價.......請問ching有無打算喺度分享下 ? :77:

香港我就唔知邊度有...因為我係澳門搵朋友買的~~~~係下環街的五金買的~~~~
香港的大大即管去五金問下~~~~

包裝好簡單...冇包裝可言...我買的係黑色的...同一包裝...圖係網上搵的

另外尼樽係30%的包裝...2年前澳門藥房有....不過之後冇左(圖都係網上搵的)

如果搵唔到20%  搵30% 都一樣.....仲快手d tim

雙氧水本身冇腐蝕性.....浸膠絕對合適~~~~~
原帖由 flash 於 19-6-2009 10:05 PM 發表
OMG! this is a really good solution!!!!
thanks for sharing bigbig, i wish i've known this 5 years ago
so i wouldn't have to throw away my toys. . .

ayw, does that chemical wash away PAINT as wel ...

唔甩其他色......咁先正呀~~~快d 試啦......