Toysdaily 玩具日報

查看: 5533|回復: 12

各位大大通常點處理水口位?

如題,,
如果唔用上色黎蓋過水口,
通常點處理先有好效果呢?
唉...我而家都遇到呢個問題...

磨到花晒...噴左消光都遮唔到...

又唔想做拋光...:56:
use sand paper to polish, 800 - > 1000 - > 1200 -> 1500 -> 2000.

And then use "Compound" to rub the surface with a cloth.
原帖由 davewink 於 16-7-2009 11:22 發表
use sand paper to polish, 800 - > 1000 - > 1200 -> 1500 -> 2000.

And then use "Compound" to rub the surface with a cloth.

請問大大咩係compound:handshake:
唔上色, 又用沙紙, 隻野未花晒.
除左上油, 我都諗唔到有咩方法.(本人因懶, 唔多上油...)
原帖由 魔王. 於 18-7-2009 05:40 PM 發表

請問大大咩係compound:handshake:

雙星打磨膏, 分粗目>細目>仕上.  我自己覺得用細目就OK.    佢可以將用沙紙打磨後的痕減輕.
買完成品
用個錯 ,,,,錯下

用介刀 介下
多數我係用大NO.砂紙磨番好佢...之後噴消光就唔多覺
真係唔該哂咁多位大大:64: :$

小弟會分別試下davewink大大講既雙星打磨膏同herrickwok大大講既方法架喇:)

唔該哂:64:
磨左佢
原帖由 魔王. 於 30-7-2009 10:49 PM 發表
真係唔該哂咁多位大大:64: :$

小弟會分別試下davewink大大講既雙星打磨膏同herrickwok大大講既方法架喇:)

唔該哂:64:

記住剪件時唔好剪得太近令水口白化, 如果白化左就真係只可以上色啦.:he:
先用錯, 收兩面45度, 再用介刀背-向45度角, 收成22.5度,
唔想太露, 每面五至七卞 ok. 要深D 十至十二, 每人力水有別.
兩個白卷個度, 前面愉晒, 後面 Surface 1000
祝好運,