Toysdaily 玩具日報

查看: 26217|回復: 18

[玩具報告] Alter 1/60 Mechanic Model Collection ARX-7 Arbalest小評

一隻預先完成既mg?

第一次玩玩具有咁複雜既感覺.....

今次先講可動! 肩採用三重關節, 唯角度不大!

最愛佢既cockpit設計! 好detail! 好smart!

腰部向後可動能力大, 唯向前性比較小....

股關節好特別, 要用附上工具解lock方可增大向前角度!

亦要將大腿盔甲推下才可!

待機狀態重現!

起初以為手只可90度活動, 睇番menu只需按下關節前扳塊可增至150度! 由於關節位有連動設計, 仲直手部時會自動回復!

到gimmick, 肩位下內藏彈匣重現!

對戰車用大刀紋理極好, 可惜缺小了類似人類的口部臨時武裝搭載點(即用口咬往把刀...)

支雷鳴登好得! 堂位可動!

股部可加裝武器匣, 裝槍或刀都可!

大腿位亦可加裝刀套!

λ-Driver載入mode, 肩本身可變, 但附上多一對替換! 開啟係肩部活動能力大減!

背部散熱器需安裝附加零件重現!

全武裝展示.
Remark: 點解一開始話有複雜既感覺? 呢隻arx-7甚小出product, 自然對佢甚有期望, 一攞上手好似攞往隻砌好既MG! PVC加ABS好MG feel! 上色及水貼使用方法同自己好接近...感覺好怪....入手時聽到D人話佢全膠好貴, 但我之後諗, 你買部MG再揾人砌, 一牛都唔得啦! 仲要手工有番咁上下! 甚小水口位, 上色平均, 暗影OK, 仲想點? 設計有心思, 新鮮感都係番度! 希望快d出M9同埋Behemoth!
點講都好..

貴..:34: :34: :34: :34:
very detail report~:71:
1/60...in fact, how large is it? just like mg size??:58:
原帖由 hoying710 於 2-7-2009 11:29 AM 發表
very detail report~:71:
1/60...in fact, how large is it? just like mg size??:58:

Around the size of MG F-91
Yeh would u mind to tell me the height in cm of it?

coz um really interested in it!!Thx a brilliant!!
果把唔係叫對戰車大刀...叫單分子切割刀呢:) 而咬係口果把係對戰車小刀(暗藏武器庫入面果把)來的
呢隻真係正野呀...
對佢ge讚嘆太長, 又打過, 想睇ge可以去市場情報的一個帖睇番...(正是我簽名中的那個)
再次一提各位想買的同好~
注意!!
買果陣一定要睇清楚D件!!

尤其係D OPTION HANDS!!
我頭先打去我買果間舖頭問, 佢話代理果邊已經無哂現貨(據稱)
要換都要一段時間

最重要GE係~我問佢係唔係仲有一盒係手, 佢話果盒都有問題, 唔係多左隻渣刀右手, 而係成隻渣槍手無左!!
老闆仲話66逐逐有電話黎話有問題, 都係呢隻手!!

由於D OPTION HANDS係係下一層, 形狀都十分相似, 一個唔留神掛住睇上面果層件, 睇唔到下一層就係咁先!!
所以一定要對清楚!! 以免買左之後番到屋企玩得唔開心之餘仲要哂時間拎去換!
原帖由 Cebu_Y 於 2-7-2009 11:23 PM 發表
Yeh would u mind to tell me the height in cm of it?

coz um really interested in it!!Thx a brilliant!!
14.5cm
竟然走漏眼樓主嘅毒post ... :handshake:
原帖由 WalkerMachine 於 22-9-2009 11:25 PM 發表
竟然走漏眼樓主嘅毒post ... :handshake:

Pal............. Watch all "Full Metal Panic" and search post here?  :58: :58: :58:

But this ARX-7!  It is my 10 Best Buy 2009 and I strongly recommended to u! :71: :71: :71:

呢隻真係好正~~~不過$$ :70:  都係買robot 魂算啦~~~:56:
如果Alter肯裝嚟套出套裝件, 比人自己砌, 我諗都起碼要5-6百, 不過我都肯砌!!:60:
原帖由 Douglas.M.Saint 於 23-9-2009 08:08 AM 發表

Pal............. Watch all "Full Metal Panic" and search post here?  :58: :58: :58:

But this ARX-7!  It is my 10 Best Buy 2009 and I strongly recommended to u! :71: :71: :71:

你咪鬼引我啦死人頭!
(  而家仲追緊FMP part 1, 真係好好睇:73: , 但唔捨得一次過追哂, 情願得閒睇幾集得閒又睇幾集)
原帖由 WalkerMachine 於 23-9-2009 01:32 PM 發表

你咪鬼引我啦死人頭!
(  而家仲追緊FMP part 1, 真係好好睇:73: , 但唔捨得一次過追哂, 情願得閒睇幾集得閒又睇幾集)
我睇到第三輯果陣都真係好唔捨得:help:

所以之後睇完動畫走左去睇小說, 更正!!
原帖由 herrickwok 於 23-9-2009 07:11 PM 發表
我睇到第三輯果陣都真係好唔捨得:help:

所以之後睇完動畫走左去睇小說, 更正!!

""Absolutely agree with you""!!

Have been waiting for its product for a long long time la!

I think all C-Hing have the same feeling.

A few years ago, there are two series of "扭蛋" in Japan. Can't find in HK and has to search in Japan.
The second series of "扭蛋 has the mothership (Sorry forgot the name of its mothership, actually is the submarine) and the stand fot it!!!
這只 ARX-7 是件被 "執" 靚過既 MG~~
角尖、邊利、色佳、形靚! :71:

不只是 德哥 09年 top ten, 也是我這年的 top ten!
bo doubt this toy is highly recommended. :73:
:71: