Toysdaily 玩具日報

查看: 5032|回復: 14

請問淘寶網是否可用credit card?

As topic, thx
Cannot
淘寶得個樣,backend D野大部份有問題,佢地對香港澳門Buyer一D support都冇。
你可以搵淘1站代購,俾幾十蚊佣金就同你做曬所有麻煩野。

support mainland credit cards only

can not use HK cards or others
Felix............. beware of Taobao and no overseas support for it at all............... :(
我家姐試過用信用咭買o野,回家幫你問o下
無問題,我成日都買 taobao 既野。
不過 VISA card 要有 VISA驗証 功能先得。
另建議可以用淘1站服務。
在淘寶買野可用visa,
建立account時要個人驗証添 (要fax id or回郷証 copy 給他們香港的office)
所以買賣家質素仲好過yxhoo
原帖由 mic236 於 29-6-2009 03:25 PM 發表
在淘寶買野可用visa,
建立account時要個人驗証添 (要fax id or回郷証 copy 給他們香港的office)
所以買賣家質素仲好過yxhoo

you mean I need to fax my id to their HK office first so that I can use credit card?
:45:我就覺得淘寶的backend/後端/後臺同埋用戶體驗/User Experience比yahxx要好。。。。
雖然不大支持香港信用卡,不過現在淘寶有好多都系香港的賣家,我覺得問題不會很大。。。。
淘寶唔係直接support信用咭, 係通過支付寶support信用咭 (類似ebay/paypal關係)

但登記支付寶一定要有visa驗證... 唔係張張visa都得, 問返你間card center啦.

當你搞掂到visa驗證, 基本上去淘寶買野好方便, 唔需要用代購服務.
用verifed by visa係方便,但由1/7起要俾3%手續費
我之前係淘寶買過野 比左正版價錢

賣家寄了盜版貨比我 激死...

之後退款 右要寄返件貨比佢 (郵費重要我自己出):53:
原帖由 toshiya1107 於 30-6-2009 01:08 PM 發表
我之前係淘寶買過野 比左正版價錢

賣家寄了盜版貨比我 激死...

之後退款 右要寄返件貨比佢 (郵費重要我自己出):53:

i am also wondering why some goods there are relatively cheap.....:50:
我好多朋友都有用淘寶....其實只係交收麻煩..要有地點係大陸~~~如果澳門要加多d 錢....

不過真係要係度閙下果d 死人代訂(係澳門)......收費顛的...什麼物件價的10%........即係你買件野100[比10蚊....真係唔該佢地用下個屎x腦啦~~~如果我買果件野係炒價入..件野本身2000 炒到5000 咪比500佢???  :45: 不知所謂~~~

我而家叫我公司d 女同事同我買~~~因為佢地成日買衫~~~比返錢佢地就係咁簡單........咩野手績費都唔洗~~~佢地成日出大陸同我交收埋~~~~都不知幾方便~~~~~~佢地同我講點買....其實同ebay 差唔多.....真係唔明d 人個口開到咁大(係澳門)...收10%手續費=.=

如果想買淘寶買野的大大~~~不妨開個acc~~~不錯的~~~~特別係澳門~~~出關近~~地下商場已經交收到~~(我聽我的女同事講地下商場有人代收淘寶野~~手續費一次5蚊定10蚊~~好平的..
我記得有4間銀行可以,中銀,匯豐一定得,其餘兩間,你可以去香港淘寶睇下