紫月葵 發表於 24-5-2015 10:53:29

9981ctm 發表於 24-5-2015 10:29 AM
俾你講中!MT黃色建造派原本我入都打算攞黎做博派鋼鐵大王,不過太貴無望了.....

唔知點解冇人幫佢好似TFC Herc.咁出多個頭呢,雖然綠色版送多個d人叫所謂既小丑頭,但唔係好奸,如果出個惡d樣既可能會岩feel d

gikpa 發表於 24-5-2015 11:22:56

紫月葵 發表於 24-5-2015 08:12 AM
老老實實,希望MT fans唔好插我啦,但我由頭到尾都唔覺個MT係好既第三方公司
唔係話設計技術唔好,變形 ...

我開始玩老變都係一年幾內既事,如果MT真的係咁反口
的而且確係幾無道德,在商言商都係咁話
而家又炒下冷飯,唔快d出保衛派:cool:
極期待都變無感覺啦....

同埋而家間間都出得幾大隻,擺埋MT又唔match....
所以應該未必再買,專心等MMC或者入TFC好過

gikpa 發表於 24-5-2015 11:24:53

紫月葵 發表於 24-5-2015 08:22 AM
唔係個形象,係個感覺
講真MT/FPJ出晒幾套合體派,隻隻都靚靚仔仔,有冇邊隻你一睇就覺得佢係奸角既?

FPJ車派同綠巨人小丑頭我都接受到係狂派既:DD

gikpa 發表於 24-5-2015 11:27:39

紫月葵 發表於 24-5-2015 08:24 AM
所以我可以理解點解TFC唔用傳統造型電單車黎做佢地隻Groove既原因,雖然更架唔G1就是啦…

的確係見到TFC保衛派花過心機係單車造型
不過呢套我最唔like就係主體橫得太誇張:die:

紫月葵 發表於 24-5-2015 11:32:30

gikpa 發表於 24-5-2015 11:22 AM
我開始玩老變都係一年幾內既事,如果MT真的係咁反口
的而且確係幾無道德,在商言商都係咁話
而家又炒下 ...

呢幾間比較既話,MT由設計圖到出貨其實唔算慢,MMC最耐,TFC就最快(不過TFC突然放慢番,未有下一隻會出咩既消息住)

記得當時TFC同MT幾乎同時間話會出破壞者,果時係官方classic系列仲有好多人後追番既時候,所以自不然好多人會將果兩隻同官方作size既比較,TFC版都多人中意既其中一點就係車形同合體形態都襯到官方果d,反而MT版就太細隻…當然到今日MT/FPJ fans都多左會話唔理size比例了

紫月葵 發表於 24-5-2015 11:36:41

gikpa 發表於 24-5-2015 11:24 AM
FPJ車派同綠巨人小丑頭我都接受到係狂派既

小丑頭係到綠色boxset先至有,初版黃色得果個正氣頭
認真講,如果係tf或者第三方新手,冇聽過G1既話,隨時真係分唔到呢兩隻係忠定奸都唔出奇

紫月葵 發表於 24-5-2015 11:52:33

gikpa 發表於 24-5-2015 11:27 AM
的確係見到TFC保衛派花過心機係單車造型
不過呢套我最唔like就係主體橫得太誇張
呢樣就要睇你係咪G1 fans,因為保衛者G1時的確係咁上下身型(突然諗到,如果將MT Quantron個主體改造都會似)

其實TFC呢下野真係好無辜,諗番當時佢地用漫畫版而非G1個造型出自己隻破壞者,有d人跟住就話唔夠G1,咁好啦,就出左套本來冇諗過出既仿G1配件

空派時就索性設計埋個G1造型套裝啦,其實又係可用可唔用,不過d人又要鬧話呃錢,但本身由破壞者開始時根本都冇諗住玩G1造型,係d人要求咁佢先出姐

咁算啦,獸派就直頭唔出配件又唔玩G1造型,不過好衰唔衰,因為當時已有高度還原G1合體造型既UT版同細節上似G1既MMC版,唔玩G1呢條血路唔算好殺得出

最後保衛者,冇出配件,本身又已經有7-8成跟足G1,但都會有d人出黎話肥,又好矛盾地話唔似G1既MT版靚仔

比著你你都唔知點出好啦,出又比人鬧唔出又比人鬧
(最後一個小秘密,系外國討論區人地發現既,就係批評保衛者呢單野既帳戶一,佢地其實冇買過TFC果隻及二,佢地之前買落既合體派都係MT/FPJ果幾隻)
http://tfwiki.net/mediawiki/images2/thumb/2/2d/G1Defensor-VisualWorks.jpg/300px-G1Defensor-VisualWorks.jpghttps://s3.amazonaws.com/tf.images/reduced-image_6940_106.jpghttps://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/84/c0/ff/84c0ff52eb8ea8342852b2ca40631fba.jpghttp://static.comicvine.com/uploads/original/0/396/1424860-defensor4.jpghttp://vignette1.wikia.nocookie.net/transformers/images/b/b5/Defensor_boxart.jpg/revision/latest?cb=20061227162456

lewisli 發表於 24-5-2015 13:04:26

認同師兄對MT的評價!雖然小弟非常欣賞MT的產品,尤其是外形和變形設計,但他某些營商手法也不能認同。嗰個油箱系列根本是較官方重塗更過分,毫無誠意可言!

Vince 發表於 24-5-2015 14:05:50

日版 空派 boxart 超正呀 ~
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/20307_10153030785168893_1788753519173905204_n.jpg?oh=fc77d8d93da27c2e00b0b4d298abce23&oe=5602D760&__gda__=1439415201_8086ebf1abbd289eff67841693c8bdac
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xta1/v/t1.0-9/11267929_10153030785133893_7571980913416762991_n.jpg?oh=86572553c8d39fa20f5fd24370de6c24&oe=56033574&__gda__=1438932537_74fc8f118b871f3ce9d5d0fdd0eb4492

Mcfarlane 發表於 24-5-2015 14:49:24

日版淨係個盒已經贏晒:$

幾何 發表於 24-5-2015 15:12:02

Mcfarlane 發表於 24-5-2015 02:49 PM
日版淨係個盒已經贏晒

同意 不過已入左美版

gikpa 發表於 24-5-2015 15:38:21

紫月葵 發表於 24-5-2015 11:52 AM
呢樣就要睇你係咪G1 fans,因為保衛者G1時的確係咁上下身型(突然諗到,如果將MT Quantron個主體改造都會 ...

其實TFC個策略咁搖擺不定真係會令支持者郤步...
令外肥仔個問題,其實G1卡通,G1 boxart都唔肥
係G1玩具同bio肥
TFC又係咪真係要將G1既缺點照搬呢?(TFC係重肥過G1玩具)
如果真係向G1致敬就唔會改到變未來電單車啦
另外有玩家無買又批評外觀其實好正常
唔通睇過相發現唔係自己杯茶重買咩
(係我咁犯賤成日話佢肥其實到而家都心思思想買):shy:

紫月葵 發表於 24-5-2015 16:50:18

gikpa 發表於 24-5-2015 03:38 PM
係G1玩 ...
係咪缺點就見仁見智啦,有d人則認為係果個角色既特色,好似先前提到有人覺得MT/FPJ分體同合體隻隻都修身靚仔,冇乜各自既角色定位,又或者例如MT合體派用G1角色但又冇G1果個角色既特色,對某d人黎講都係缺點,但亦有一d人覺得只要夠靚仔就話之佢有冇其他既問題

銷售策略呢下就真係冇乜辦法啦,只好怪最初初果時同MT撞時間撞角色,其實個現實情況好簡單易懂,任何一件(第三方)玩具都冇完美嫁啦,但睇番冇同其他撞過角色,以及有同其他撞過角色既公司既比較,明顯後者得到既負面評價係較多同d人比佢地既標準係較嚴格,至於點解第三方而家個市場出現左呢個情況就自己理解啦,我只可以講以TFC為例,雖然佢同MT幾乎同時間公布會出破壞者,但實際出貨時間係TFC早同快好多既,而MT未出之前TFC果幾隻都好多正面評價(或者以當時網絡上既討論黎計可以話係幾乎冇負面評價咁濟),但當MT出晒3盒之後,就突然多左人話TFC版有乜乜乜缺點(註:並唔係同MT版比較,只係純粹話TFC)

無買又批評外觀呢下當然正常,但我所指既唔係呢樣,或者咁講,佢地冇買但批評既內容係好似已經玩過深入了解過既果d結構,而事實上結構或者話設計,冇玩過你唔會知
再用保衛者作一個例子咁你就會明,TFC保衛者d合體joint用左2.0版本(類似官方energon合體派果種),玩過既人會知道佢比1.0果種關節一來穩定性高左,二來可動角度亦都多左,但冇玩過既只係睇完相就已經系網上大講特講話TFC死不悔改,唔肯聽人講,"照用舊關節"

lewisli 發表於 24-5-2015 16:53:43

gikpa 發表於 24-5-2015 03:38 PM
係G1玩 ...

' 另外有玩家無買又批評外觀其實好正常
唔通睇過相發現唔係自己杯茶重買咩'

Agree !!!

gikpa 發表於 24-5-2015 17:32:20

lewisli 發表於 24-5-2015 01:04 PM
認同師兄對MT的評價!雖然小弟非常欣賞MT的產品,尤其是外形和變形設計,但他某些營商手法也不能認同。&#22 ...

黃色賣貴綠色咁多
好過份下....:angry:
不過計番插水既yen價,咁定價都正常
頁: 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48
查看完整版本: 變形金剛討論•情報•分享集中帖!!!