紫月葵 發表於 23-5-2015 09:08:16

gikpa 發表於 23-5-2015 08:40 AM
細有細好,MT size可以慳位d
認同大有大既霸氣,好似孩記泰坦建造派咁真係無限霸氣(MT size只係 ...

唔一定係話大先有霸氣既(當然都唔可以太細),應該話係個整體造型
記得當時兩set出左之後都有人比較過,話覺得Giant個樣太正氣,冇乜狂派奸角+破壞者既感覺,所以雙收既人都當Herc.係狂派,當Giant係博派工程合體

紫月葵 發表於 23-5-2015 09:12:00

gikpa 發表於 23-5-2015 08:42 AM
單體好正合體我就覺得唔係咁match
個轆太大

我覺得最唔襯係合體後做腳比較瘦唔夠橫,不過呢個就係用傳統造型電單車做合體成員既問題,非戰之罪

紫月葵 發表於 23-5-2015 09:14:05

gikpa 發表於 23-5-2015 08:46 AM
當年綠色我見ar標過2600
往時只能回味

而家d第三方一隻比一隻貴,定價一次比一次高
就算好似今次咁只係用番初版色同第二版個模,其他一律冇改過都係

sixshotz 發表於 23-5-2015 10:49:41

個轆太大

我予計Groove 以後 就 Afterburner.一個same structure, reshell/retool.

garykuga 發表於 23-5-2015 12:18:20

sixshotz 發表於 22-5-2015 11:06 AM
日版Groove!!!!!!!!又中毒 .美版未confirm!!! 下過日版box set 一等包Groove.
(洗洗放左隻美版...入日 ...

我反而對馬格斯興趣大D。

gikpa 發表於 23-5-2015 23:44:25

紫月葵 發表於 23-5-2015 09:08 AM
唔一定係話大先有霸氣既(當然都唔可以太細),應該話係個整體造型
記得當時兩set出左之後都有人比較過, ...

博派工程派合體個造型同破壞王爭幾遠下喎{:1_236:}

gikpa 發表於 23-5-2015 23:46:48

紫月葵 發表於 23-5-2015 09:12 AM
我覺得最唔襯係合體後做腳比較瘦唔夠橫,不過呢個就係用傳統造型電單車做合體成員既問題,非戰之罪

同意做腳太瘦
做手就ok不過就唔係還原g1 lu....{:1_237:}

gikpa 發表於 23-5-2015 23:53:57

紫月葵 發表於 23-5-2015 09:14 AM
而家d第三方一隻比一隻貴,定價一次比一次高
就算好似今次咁只係用番初版色同第二版個模,其他一律冇改 ...
MT集中資源出快d新野好過再出黃色炒冷飯啦:42:
一早公佈出保衛派到而家連一個上左色既模都未有:blame:
孩記同TFC都出左啦,重連MMC都會出
一d都唔緊張:ar:
講真如果MMC公佈造型ok既話而MT都未出真係可以果斷skip MT:p

gikpa 發表於 23-5-2015 23:57:29

sixshotz 發表於 23-5-2015 10:49 AM
個轆太大

Afterburner同Groove爭咁遠接受唔到會發生
如果真係我以後唔買cw系列:38:

gikpa 發表於 24-5-2015 00:01:05

garykuga 發表於 23-5-2015 12:18 PM
我反而對馬格斯興趣大D。

CW老馬人型好正,正過MP,完全還原漫畫造型{:1_377:}
不過載具就唔夠MP鬥啦

sixshotz 發表於 24-5-2015 01:01:37

如果以hasbro/Takaratomy 的combiner war
Deadend mold: 1 repaint wildrider 1 remold(streetwise)
Alpha Bravo -> Blade ->
offroad -> first aid
Silverbolt -> cyclonus
Optimus -> motormaster

除左 正牌 combiner 外:
Masquerade: Optimus, Jazz(deadend), Sideswipe(breakdown), Mirage(drag strip),
Wind charge(wild rider)

紫月葵 發表於 24-5-2015 08:12:16

gikpa 發表於 23-5-2015 11:53 PM
MT集中資源出快d新野好過再出黃色炒冷飯啦
一早公佈出保衛派到而家連一個上左色既模都未有
...
老老實實,希望MT fans唔好插我啦,但我由頭到尾都唔覺個MT係好既第三方公司
唔係話設計技術唔好,變形確有新意(雖然選料唔好呢點都有發生),細節確有心思,但最重要既係佢地冇乜對客戶既誠意

綜觀番最初到而家既作品,先出G2文甲,過一排之後就同你出套v2甲啦,雖然唔係多左好多野,但對買左v1既人又要買過,而的確設計上真係唔係改左好多野,只係外觀上既細微改變,之後更翻炒幾廿隻色

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
之後雖然話係改模,但設計基本上7-8成係抄官方G2文既Hypernovae主體,而呢隻Hypernovae作為限定貴價品,自身已經有唔少問題,最明顯就係車碌掂唔到地,呢個設計錯誤於作為一個抄模+限定既產品上冇可能事前冇做好測試而發售既

而一年後既另一隻同模既限定品Nemesis,先莫講佢比起Hypernovae更呃錢,因為佢連個油筒都9成係舊模,車碌既問題照樣冇改正番好,而且仲有塊所謂斗蓬同張紙一樣好易爛

最後,學番最初既油筒甲方向,有模點會唔用盡,黎緊又會用呢個模翻出自己既油筒文主體

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
然後到最近成為話題既Giant
當年先以3pack形式發售G2黃色版,同大家講呢隻係"限定色",而且唔係mass production run,賣晒就冇,咁當然個樣都唔錯,就成班人鬥搶啦

一段時間過後,出綠色boxset,改良左好多黃色版上面既問題,而且定價比黃色平…當時入左限定黃色版既人都期待MT會出黃色改良件…但有人問過,MT既回應係佢地唔會出,斬釘截鐵
咁冇辦法啦,話晒都限定色版,都有收藏價值既,又如果真係對呢個模咁有愛或者想玩下d改良件既話,咪入埋綠色囉…

時至今日,MT居然重出本來係限定色版既黃色Giant boxset,而且係包含綠色版既所有改良件既,以我所知,外國有唔少變迷對MT呢次呢個做法表示好不滿
當然仲要提既係,佢係MT官網限定,所以訂價又可以大條道理再加(就算佢完全只係舊色舊模翻用)
其實而家睇番,Giant set既成員可動算低,以今日既標準係唔合格嫁啦,所以如果佢今次出既有改良埋既話都好接受一d,但貌似就冇啦…

紫月葵 發表於 24-5-2015 08:22:51

gikpa 發表於 23-5-2015 11:44 PM
博派工程派合體個造型同破壞王爭幾遠下喎

唔係個形象,係個感覺
講真MT/FPJ出晒幾套合體派,隻隻都靚靚仔仔,有冇邊隻你一睇就覺得佢係奸角既?

紫月葵 發表於 24-5-2015 08:24:51

gikpa 發表於 23-5-2015 11:46 PM
同意做腳太瘦
做手就ok不過就唔係還原g1 lu....

所以我可以理解點解TFC唔用傳統造型電單車黎做佢地隻Groove既原因,雖然更架唔G1就是啦…

9981ctm 發表於 24-5-2015 10:29:38

紫月葵 發表於 23-5-2015 09:08 AM
記得當時兩set出左之後都有人比較過, ...

俾你講中!MT黃色建造派原本我入都打算攞黎做博派鋼鐵大王,不過太貴無望了.....
頁: 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47
查看完整版本: 變形金剛討論•情報•分享集中帖!!!