mushroom 發表於 25-10-2009 01:44:17

對現今(或過去)遊戲市場的評論

常常看到game書對遊戲市場的評論,是吸引我睇game 書的原因,當然還有攻略和一些懷舊的文章。

不過那些評論看了又看,都開始重覆;寫得較好的是game weekly的電玩太郎,和game zone。

但是睇睇下我又覺得自己都可以寫下,所以想在此寫下。

首先由其中一點開始,大家可以加上其他point.

現在的開發成本(Xbox + PS3)太貴,導致小廠商出唔到game,就算是大廠商都要諗過先至出,而且出到都唔能夠賺大錢,因為如開頭說,成本貴...

cybaster 發表於 26-10-2009 17:11:37

依小弟愚見:
我認為導致小廠商出唔到game的其中一個原因是老翻,
一些傳統名作,
如: SRW, Winning 11, FF等, 由於有固定fans, 實有一定銷量,
但對於小廠商, 那樣可確保出來會多人買呢?

mushroom 發表於 26-10-2009 17:21:33

原帖由 cybaster 於 26-10-2009 05:11 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
依小弟愚見:
一些傳統名作,
如: SRW, Winning 11, FF等, 由於有固定fans, 實有一定銷量,
但對於小廠商, 那樣可確保出來會多人買呢? 老翻的影響很爭議性,雖然香港九成買老翻,但比起全世界,還是很少的市場;當然若大陸都係咁就影響大。

S20081997 發表於 26-10-2009 17:37:24

原帖由 cybaster 於 26-10-2009 05:11 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
依小弟愚見:
一些傳統名作,
但對於小廠商, 那樣可確保出來會多人買呢? 老翻 only is hk or china 's problem .PS3,xbox360 player are japan n US havent copy :78:

S20081997 發表於 26-10-2009 17:44:07

psp n nds 開發成本 is lower n more players n more games for choose . they always use the "tranport " time to play like mtr or bus .also play when wait for friend:78:

mushroom 發表於 26-10-2009 17:45:39

原帖由 S20081997 於 26-10-2009 05:44 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
psp n nds 開發成本 is lower n more players n more games for choose . they always use the "tranport " time to play like mtr or bus .also play when wait for friend:78:

可惜PSP 只是成了PS2
後繼機,甚至影響了PS3的銷路。

狂四郎 發表於 26-10-2009 17:52:05

除了人兄外,其他人都應該幫到手!:78:
還有四郎呀!:DD

分手勿語仔 發表於 27-10-2009 08:56:08

PS3 開發成本貴 始終都令好多廠 卻步:oh:
不過而家d所謂大作大廠 d game 畫面就靚啦
可惜 耐玩度 同好玩度 及唔上以前ps2 d game一半:ar:

getterwing2 發表於 27-10-2009 09:46:26

原帖由 S20081997 於 26-10-2009 05:37 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
老翻 only is hk or china 's problem .PS3,xbox360 player are japan n US havent copy :78:

如果去gamefaqs之類 論壇睇睇, 會見到其實歐美一樣有老翻, 不過數量少. 日本一樣有, 不過數量唔算多.

其實印尼, 泰國等亞洲地區的老翻都好嚴重.

不過大陸的確係最嚴重.

getterwing2 發表於 27-10-2009 09:49:15

原帖由 分手勿語仔 於 27-10-2009 08:56 AM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
PS3 開發成本貴 始終都令好多廠 卻步:oh:
不過而家d所謂大作大廠 d game 畫面就靚啦
可惜 耐玩度 同好玩度 及唔上以前ps2 d game一半:ar:

d game唔整短d, 點可以令你快d玩完然後快d買第二隻?   :)

不過最重要係好玩, 短d但好玩, 總好過太長而唔好玩.

不過要找一些內容豐富, 單機都可以玩好耐的game,都唔係冇, 好似 Oblivion就係一隻內容好豐富的RPG, 雖然主線短, 但支線任務係主線長度的幾倍, 玩50-70個鐘應該冇問題.

小櫻 發表於 27-10-2009 10:01:25

說 XB360 和 PS3 Game 的開發成本...

XB360 遊戲的開發成本應該比 PS3 的低... 原因是XB360的OS是和PC相同的Windows系列... 換句話說XB360和PC的遊戲可以有極高的互換性... 這除了減輕開發時間與成本外... 更可將開發成本攤分...

而PS3是使用接近專用的OS(沒記錯是LINUX開發出來)... 雖本身OS的成本可能很低(因為不需要買Windows使用權)... 但對開發人員來說... 雖不至於難做但欲有一定麻煩...

小櫻上

黑色三連敗 發表於 27-10-2009 12:33:12

其實我就唔介意買正版囉~~~一來唔係太貴,二來都冇時間玩咁多~~~不過好多人都覺得我好怪咁 :unhappy: 我自己睇gn,不過我覺得本雜誌係ps向 :p

gabriel 發表於 27-10-2009 13:24:05

sparda 發表於 27-10-2009 13:53:38

其實自已都唔係話好玩手提機,一黎出開街都真係冇乜時間玩,坐車睇下風景好過;二黎到現時為止都俾到我ps1時代既畫面(唔知近排出既有冇改善,係gt有ps2既水準),都係令我對手提機卻步既原因。
集中講下家用機喇,身為ps迷黎講,當然覺得ps3係好喇,不過事實上sony始終搞唔好network方面<--對比起xbox,可能係免費先係咁卦..;另外開發成本貴都係令到遊戲公司減少出ps3機上既原因,話就話可以防盜版,但係相對於xbox360,某部分遊戲(跨平台)其實ps3銷量係較少,玩家有得揀,梗係揀平d既遊戲喇
以ps2同依家ps3黎講,當年ps2可以打敗gc、dc,係因為夾著大作出,加上畫面相對地好;而後期既xbox就更加冇得爭,ps2已經先佔個市場。講返ps3,就好似當時既xbox咁,遲又遲過360,貴又貴過360;未打已經輸左一半,加上係ps2年代既''獨佔''大作(如bio、dmc、甚至ff)都已經''過檔''去360;種種因素都夠令sony要打呢場硬扙,要取回ps2皇朝談何容易?
當然,場扙都重打緊,sony出ps3 slim成功與否暫時未可以下定論,不過趁著聖誕呢個黃金時期都可以反映到情況,同時都睇下360有咩新招抗衡下。
(個人愚見,有誤請指正!:64: )

原罪 發表於 28-10-2009 00:15:41

原帖由 sparda 於 27-10-2009 01:53 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
其實自已都唔係話好玩手提機,一黎出開街都真係冇乜時間玩,坐車睇下風景好過;二黎到現時為止都俾到我ps1時代既畫面(唔知近排出既有冇改善,係gt有ps2既水準),都係令我對手提機卻步既原因。
集中講下家用機喇,身 ...

:67: 終於見到一篇似評論既文章。
(其實我係針對樓主既:42: 大哥,你提出一點,就話自己都可以寫下評論文章?!你真係當人地d人工白逗架?)

其他點子,都係各位大大補充。
你係拋磚引玉?還是獻醜?

:? 如果係拋磚引玉,你做得唔夠好。回覆得太簡單啦。
如果獻醜既話…咁我打到呢度算啦…唔阻你。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 對現今(或過去)遊戲市場的評論