Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 鉄機巧《Super Robot Wars / 超級機械人大戰 OG》

kennethli 發表於 24-7-2022 11:53 AM
放心啦,無返3 5 7 年都出唔到(你睇佢套天火馬甲都仲係嗰張圖),而家開始儲都仲來得切 ...

你講得對,佢無一隻有出貨時,全部得個up 字,佢一年出到一隻都笑。
我冇買過鉄機巧既野,但係睇完上色古鐵同隻大贊卡,我明白點解佢咁受歡迎
我199買隻HG古鐵已經夠止咳

其實機戰非常小眾,HG嗰幾隻減價都清唔到貨
eddiem249 發表於 24-7-2022 07:16 PM

見到HG頭兩盒OG模型咁插法真係傷心,都唔知笨大仲肯唔肯繼續出
updated
eddiem249 發表於 24-7-2022 07:16 PM

百貨應百客,可能like古鐵果班target customers唔like砌模型呢   
我鐘意古鐵但唔鐘意砌HG,佢出MG/RG都會考慮下,如果出合金成品就睇下定價

真係睇你有幾愛, 我自己就多多錢都肯俾落去, 只要佢肯出就得啦, 唔好爛尾
同意有師兄講機戰係非常小眾,唔似其他機體有動畫漫畫配合,OG line更只限在GAME內發展。

不過就係因為小眾,根本好少甚至無優質合金玩具,我覺得一係唔中,一中就中到應。而且個坑會好X大.....

e.g. 龍王機、虎王機、魔裝機神、古蘭修 etc....大件事啦~!!
ToyKnife 發表於 25-7-2022 03:47 PM
同意有師兄講機戰係非常小眾,唔似其他機體有動畫漫畫配合,OG line更只限在GAME內發展。

不過就係因為小 ...

OG 有動畫同漫畫 ga wor
Vince 發表於 25-7-2022 03:53 PM
OG 有動畫同漫畫 ga wor

我依稀記得有見過數頁漫畫,不過唔肯定係唔係連載,動畫真係無印象。Vince大有無多點資訊?
HG 199, 呢隻應該$2300左右,相差幾多倍自己計計。
ToyKnife 發表於 25-7-2022 04:16 PM
我依稀記得有見過數頁漫畫,不過唔肯定係唔係連載,動畫真係無印象。Vince大有無多點資訊?  ...

出過2季,作畫一般,不過係跟番OG1同OG2既遊戲劇情

Thanks C hing  發表於 25-7-2022 08:27 PM
ToyKnife 發表於 25-7-2022 04:16 PM
我依稀記得有見過數頁漫畫,不過唔肯定係唔係連載,動畫真係無印象。Vince大有無多點資訊?  ...

[富士原昌幸] スーパーロボット大戦OGサーガ 龍虎王伝奇

[八房龍之助] スーパーロボット大戦OG ‐ジ・インスペクター‐ Record of ATX

[八房龍之助] スーパーロボット大戦OG クロニクル

有出漫畫

Thanks C hing  發表於 25-7-2022 08:28 PM
我覺得機戰唔係小眾, 係出產品時都過晒氣....另一問題係相對好貴

近十幾廿年的日本產品的出法好奇怪, 往往都係套野做完一輪D產品先出

你看高達的乜春島如是, EVA如是, 魷魚遊戲完左成年去到依家先出SHFiguart, 例子何止三千

喂例如當年我玩完機戰F都好想買曉擊霸或轟格殊, 哦成個市場無既, N年後先開始出壽屋的模型, 比起同期的MG貴一截

愛減半兼要付溢價, 愛未至於此喎 (相信好多人類似我這種經驗)

依家準備出的古鐵及大贊卡我識, 但真係只係識囉, 我無玩過其活躍的作品, 唔關我事了
等到天荒地老,既然支支都會延期,開單時直接將出貨日期訂晚一點就好了,又何必次次這麼沒誠信的廠家