Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2024年9月 超合金魂 GX-109 超龍神

laiken 發表於 25-1-2024 06:18 PM
超合金魂都要咁換件法,真係嘥鳩氣

你可以唔換,又唔係必須換先合到體
nimiao 發表於 25-1-2024 05:09 PM
pose+你睇佢細膊頭粗手臂就知冇可能完全變喇  擺到明冇得塞入去

睇下佢變形系統會唔會好似隻勇者王魔改
如果佢用炎龍冰龍全隻小腿嘅空間收納, 可能放到隻大啲嘅手, 又或者隻手可以拆開兩三份
又可能佢同Bandai一樣加一對造型優先手

其實可能性唔高,不過我都想抱少少希望, 因為我係完全變形合體空控
我冇買合金瑰,但買了先前食玩版,起碼己齊數。
見有人開緊兩千蚊預訂價,講真實在太貴,千三四左右就唸唸

可動重視配件

超合金魂 GX-109 超竜神
●発売元/BANDAI SPIRITS コレクターズ事業部●価格未定、7月予定●約26cm

https://hjweb.jp/article/1353527/

buddylee 發表於 26-1-2024 12:05 AM
見有人開緊兩千蚊預訂價,講真實在太貴,千三四左右就唸唸

可能又好似勇者王咁呢? 肚瀉
超合金魂宜家唔係實插嘅咩 根本冇必要訂
解匠Sazabi之後,小弟近年對Bandai全線已免疫,由超合金魂到MB。第一佢索價高,第二太食老本無進步,第三9成會跌價,第四唔關佢事,係市場太多好對手好產品。

反正明知嚟緊有其他選擇,睇埋Pose+先。
ToyKnife 發表於 4-2-2024 12:29 PM
解匠Sazabi之後,小弟近年對Bandai全線已免疫,由超合金魂到MB。第一佢索價高,第二太食老本無進步,第三9 ...

師兄講得啱, 但其實第二同第四都關佢自己事, 就係自己覺得已經係市場一哥, 冇晒競爭動力, 人哋咪爬頭囉
跟原設都算又有美代件算合格
但試版相唔多見合金喎 再等多d料先
四萬YEN?..... 睇條片咁複雜既? .... 記得卡通及舊玩具的合體好鬼簡單個喎
炎龍冰龍幾正,但佢定價太貴,唔會再一出即買了
都換得件,個可動可唔可以做好啲
合體嗰對手臂個收納放法唔係咁好,所以點解合體對手要替換件
ToyKnife 發表於 4-2-2024 12:29 PM
解匠Sazabi之後,小弟近年對Bandai全線已免疫,由超合金魂到MB。第一佢索價高,第二太食老本無進步,第三9 ...

老实说依家日系玩具的定价太高,太进取了。比通胀更厉害。而且不断的吃老本,出完又出。好像seed的剧场版,我一只直都冇买,冇兴趣。