Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2024年9月 超合金魂 GX-109 超龍神

超合金魂 GX-109 超竜神
価格: 41,800円(税10%込) 38,000円(税抜)
一般店頭発売商品
発売日: 2024年07月

全高約260mm
材質: ABS、PVC、ダイキャスト製
セット内容
    ・本体(氷竜)
    ・本体(炎竜)
    ・氷竜・炎竜用顔パーツ各2種×2
    ・氷竜・炎竜用手首左右各4種×2
    ・フリージングガン
    ・メルティングガン
    ・超竜神用手首左3種右4種
    ・イレイザーヘッド
    ・超竜神用ディテールアップパーツ一式
    ・イレイザーヘッド懸架用パーツ
    ・台座一式
    ・ディテールアップ用台座ジョイント

https://tamashiiweb.com/item/14763/

就咁睇圖ok喎,好過等pose+
「又」再版隻 ggg ?
Vince 發表於 25-1-2024 10:27 AM

插得未夠深,想插到$666
Vince 發表於 25-1-2024 10:27 AM

之前定低果次升價再販

正wor, 仲有造型+可動先決替換parts

今次人型車型合體3個mode都好正
不過主要結構上就同十幾廿年前DX一樣 (果時仲有報紙檔超高質老翻)

不過又咁講, 唔通在完全變形下轉腰真係冇解? 定係唔多想花成本開發

sniperxp 發表於 25-1-2024 02:15 PM

完全變形下轉腰 <= 我覺得唔係做唔到,但可能變形時會好煩,好複雜
sniperxp 發表於 25-1-2024 02:15 PM

要唔駛拆件嘅情況下360轉就冇可能,但係如果左右轉各30度左右嘅話係可以做到嘅,變形金剛都有唔少零件左右合併後依然有少量可動嘅設計,而且亦唔會話真係太複雜,不過主要都係bandai唔會諗住喺乜d部份上花咁多心思1即係都係個句啦,如果bandai會喺變形上花心思嘅,都唔會由當年咁創新嘅大武士變成而家係唔係都出一堆所謂外形先決零件就當交咗功課咁嘅模式啦

比當年DX進步少少, 下半身腳和膝頭微微可動
上半身依舊, 只有頭,手臂, 手腕可動 (膊頭不可轉)
估唔到佢跟埋 Eraser Head, 本來以為Bandai會響魂限連埋推進器一齊賣

今次的設計合符Bandai一貫取態, 以還原原作設定優先, 用換件加強可動性
我會等Pose+看看他們可否兼顧完全變形+可動
Prime1031 發表於 25-1-2024 03:13 PM
估唔到佢跟埋 ...

佢依家比支E-99你姐

DLC可以比E-9999 (加多段有99 marking的白色比你)
sniperxp 發表於 25-1-2024 03:19 PM
佢依家比支E-99你姐

DLC可以比E-9999 (加多段有99 marking的白色比你)

係喎, 哈哈, 完全唔記得咗 E-9999
Prime1031 發表於 25-1-2024 03:13 PM
估唔到佢跟埋 ...

pose+你睇佢細膊頭粗手臂就知冇可能完全變喇  擺到明冇得塞入去
超合金魂都要咁換件法,真係嘥鳩氣