Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2024年9月 超合金魂 GX-109 超龍神

成隻合體後身體有一半係換件, 超合金魂開發team好嘢
睇介紹片,見到呢個位係通窿真係O曬嘴,咁就知點解上身要換件…
本來天生機設問題就大   唔換斷估就同dx差唔多得對手有得郁    到時你哋係咪又鬧多範?
nimiao 發表於 19-11-2023 01:29 PM
本來天生機設問題就大   唔換斷估就同dx差唔多得對手有得郁    到時你哋係咪又鬧多範?  ...

依家D人淨係識投訴一D物理上無可能還原的東西
佢唔換件就只係一隻執靚上色同比例嘅DX ,但機設問題,要還原合體過程就一定會係咁,我覺得冇問題
永遠一d變形金剛上做到嘅事,喺日系玩家心目中就係冇可能實現嘅冇理要求
而家更好奇Pose+嘅超龍神會係點設計
仲有呢隻好耐之前日本仔自製嘅完全變形超龍神

[img]blob:https://imgur.com/b461bf74-7c25-4339-92da-ac8021a9ce61[/img]
hinaoi 發表於 19-11-2023 02:23 PM
永遠一d變形金剛上做到嘅事,喺日系玩家心目中就係冇可能實現嘅冇理要求
而家更好奇Pose+嘅超龍神會係點設 ...

嘩,高手在民間
hinaoi 發表於 19-11-2023 02:23 PM
而家更好奇Pose+嘅超龍神會係點設 ...

類似呢種合体方式SMP都已經用過,通常用響腰部,三獸合体魔王/大連王條龍都係咁.
不過用響由膝變肩膀就大獲啲,真係郁多啲到會斷.
唔到諗到POSE+咁勁,GGG都係放棄左原設
Bandai快d發明變態金屬 到時幾無物理既變形都做到 又或研究出比鑽石更硬既金屬 到時用支牙簽咁幼既活動關節玩極都扭唔斷 等d玩家無投訴啦
既然POSE+同Bandai同時公佈,真正短兵相接,等出完整變形過程就分到高下。明顯Bandai繼續行「原著」風格,POSE+堅持嘅係「完全變形+可動」所以100%會放棄原設,到時又會俾人鬧放棄左原設。我比較prefer「完全變形+可動」,都2023年啦...仲用成十年前嘅DX左右合體level設計?

不過同Bandai同時公佈,POSE+可唔可以準時出貨應該面對好大壓力,又睇POSE+表演公關災難。
hong1971 發表於 20-11-2023 11:33 AM
Bandai快d發明變態金屬 到時幾無物理既變形都做到 又或研究出比鑽石更硬既金屬 到時用支牙簽咁幼既活動關節 ...

尼龍, POM

未合體都ok喎,希望唔貴不過都好難……
應該唔會貴過再販ggg呱 不過點都係等插水
造形不錯,很想入手