Toysdaily 玩具日報

查看: 32796|回復: 52

[玩具攝影] 新世紀合金 暗黑大將軍

合金好玩具!

看吧,看吧,暗黑大將軍!

暗黑大將軍,是【帝皇萬能俠 死鬥 暗黑大將軍】 的大 Boss,
龐大身軀、三隻大角加獠牙,既顧及七十代壞蛋美學,又有新一代造形氣勢,絕對經典。

玩具方面,原設定是一身黑色加金角的,新世紀合金又來幾個版本,
因為後追關係,選擇不多,
我這套是甚麼勞什子限定,取消了腰部鎖鏈,全身給改成了藍藍紫紫的,

老實說.......尤其在拍照以後............我覺得比黑色版更靚,更有七十味!
(只是取消鎖鏈就太過份了!)

玩具有七、八成是合金製,又大又重手。

活動能力方面,本品是多年前產品(約05、06年),
合金多,要顧及關節負荷,加上當時的玩具迷要求沒有今天的多,活動力只屬中平。

要形容的話,嗯,
咳咳..........

頭部可轉不可昂、
手部關節算有齊、
腰部完全不可動、
雙腳裙甲限範圍。

作為非合體類合金,暗黑大將軍算相當巨形,
不過因為同系列新世紀的帝皇萬能俠也很大隻,擺起互相「抵消」,反而不夠氣勢。
要玩的話,配 SR 吧!

係咪即刻想買隻玩呢~~~~~~?

發飆之前,講講配件。

本品有三隻替換手形、全紅被肩(普通版是外紫內紅)、一把連鞘大劍。

玩吧,玩吧~~~~~~~~~~~

後記:

有人說,玩具大部份時間是放在櫃裡 display ,
只要上色佳,有沒有合金根本沒分別。

這些朋友忽略了一件事,玩家對每一件玩具是有「印像」的,
玩具拿過上手,就是你放下了、上櫃了,下次你在櫃外再見到他,
他所曾帶給你手上的愉悅感會在腦海內重溫出來。

說起來複雜,
想像有一個美女、一個醜女,
身裁倒是一樣,
你要帶其中一個上房,
房間是全黑的,
明知入房後保證伸手不見五子,
反正要幹的都是一樣,

你有得揀,
你揀邊個?

不如...................俾隻騾仔你好冇?

就咁單一睇隻暗黑大將軍,我又唔覺得是好物..但一拍埋萬能俠身上....就出晒味,仲好搶鏡tim:)...至於合金控...我覺得如rider有無合金都無咩問題..但如機械人系...當然越多合金越吸引,:shy:
就咁單一睇隻暗黑大將軍,我又唔覺得是好物..但一拍埋萬能俠身上....就出晒味,仲好搶鏡tim...至於合金控.. ...
老文 發表於 26-2-2013 11:47 AM

當然要睇角色啦,我玩 12" 都唔會要求佢有合金。

又,有 D 廠技術唔夠,出合體機械人,「合金」真係唔搞好過搞,
最經典係早幾年隻百獸王,有合金、有全膠,兩隻我都玩過,
我揀o左全膠品..............合金果隻真係頂唔順。

你講到 rider,講返轉頭,Hyper Hero 出o既 rider ,有幾隻用合金 body ,
玩上手又真係過癮好多。

又一好物,:71:

可惜動畫中,帝皇萬能俠 死鬥 暗黑大將軍

大將軍是被帝皇萬能俠秒的boss:55:
有D衝動想後追返隻.....
玩機械人一定要有d奸角互抽先好玩

love it.....  :71:
this is an awesome gokin.
下次毒人搵d 仲有得賣既好嗎...  {:1_222:}
下次毒人搵d 仲有得賣既好嗎...
呂品器 發表於 26-2-2013 12:30 PM

{:1_224:}冇得賣都係一種強勁o既毒素..........
下次毒人搵d 仲有得賣既好嗎...
呂品器 發表於 26-2-2013 12:30

你講騾仔嗎??{:1_197:}
D騾仔既野。。。你唔識架喇!哂氣啦。。。{:2_304:}

I want this 騾仔:36:
I want this 騾仔
Panzer 發表於 26-2-2013 12:52 PM

P 仔開始暴走~~~~~

人o黎,的佢走!{:1_213:}
回復 11# Panzer

都話左人形唔洗有合金..都會一定好玩...呢個真是一個好例子{:1_226:}
老實講句,如果真係有得揀,我梗係揀隻驢仔啦!話哂都試過之後真係番唔到轉頭架!:he:

果d所謂靚女、醜女....行埋一邊啦唔該!:ar:
老實講句,如果真係有得揀,我梗係揀隻驢仔啦!話哂都試過之後真係番唔到轉頭架!

果d所謂靚女、醜女 ...
常威 發表於 26-2-2013 01:00 PM

明晒,女既o野你交晒俾我啦~~~{:1_226:}