Toysdaily 玩具日報

查看: 37543|回復: 65

對每隻figure/玩具的feeling (不喜勿插, thanks) 慢慢update

早排太太買左CANON EOS500. 都諗住學下熟佢.....就開始搵所有玩具/FIGURE試下先......不過真係有排學. 不過真係是旦影都比用普通DIGITAL好好多.

而且又頭將所有影多次之後(雖然係大埋頭), 不禁諗翻點解去買該FIGURE/玩具? 當自言自語一番都好.

順序由第一個櫃第一格開始. (以後先慢慢加上)

內有
天上天下 - 兩姊妹. 當時都未有其他PVC FIGURE 出, 見跟書有, 即時買. 雖然經過長年之後, D色有D走, 但都OK. 不過細妹個隻真係比較差. 面相特別雙眼好怪.

關羽 - 一騎入面比較喜歡佢. 所以有幾隻佢D FIGURE. 呢隻其實姿勢無美感. 不過面相我覺得幾靚. 不過D頭髮色有少少走左去BODY 度.

Comic Party 大庭詠美 - 當年有日早起身, 睇到呢套COMIC PARTY, 幾好笑. 見之後有出PVC FIGURE, 所以買左.

風見老師 - 個年成日都有風見老師 DFIGURE. 呢隻泳裝1/6. 整體有靚. (個時覺得)....而家覺佢個POSE怪怪地.

小野寺樺戀 - 又係因為風見老師關係先留意呢隻. 濕身TSHIRT幾好. 個時諗左好耐先買佢. 仲因為咁, 平左好多.:34:

詩乃先生之誘惑授業櫻井詩乃
買係因為佢好有MISS FEEL, 仲好性感.:73: . 本來有眼鏡. 可惜有裝就斷.

GUNDAM SEED DESTINY - MEER , 買佢...係...因為佢對包好吸引. :34:

向板環 - 大SIZE PVC FIGURE唔多. 而且又性感. 最正係. 係一間FIGURE比其他貴的SHOP, 但呢隻佢當時比其他SHOP平成100. :43:

(待續)

原帖由 暗黑王風雷 於 6-9-2009 09:24 AM 發表
坐係枱個女FIGURE - 唔知乜名......買係因為佢好有MISS FEEL, 仲好性感. . 本來有眼鏡. 可惜有裝就斷.

詩乃先生の誘惑授業 - 美人女教師・櫻井詩乃
頭像被屏蔽
逐個影啦,可以學下拍攝角度
原帖由 AIRU 於 6-9-2009 09:55 AM 發表

詩乃先生の誘惑授業 - 美人女教師・櫻井詩乃

thanks.
又有時間, 繼續...:73:

第二格..

加爾巴1/6 pvc figure - 跟書的figure. 當年見到竟然有一隻咁大size加爾巴, 雖然不可動, 都即刻買. 之後係日本見到再買多一隻.

裝甲騎兵 - CHIRICO CUVIE 及 SCOPEDOG- 當年知道會出, 十分期待. 一出就買. 整體真係外形好有吸引力. 但結構太鬆. 而且咁大隻都唔做全可動手指, 有D失望. 隻 CHIRICO CUVIE好正好神似.

GIANT ROBOT - 係街行行下, 見到一隻ONLY $150的超重手合金玩具. EVEN無睇過, 都比佢引左比錢.

MEGAZONE 23 GARLAND - 又係未出已超期待. 買左之後都一D無失望. 係變形個時好怕會爛. 但最後都無事......之後入盒, 直至再DISPLAY, 未變到個位, 已經變獨臂刀. :53: . 而家都係由得佢唔郁 (不過已經向代理攞左後備件)

機甲界鐵之紋章加利安 - 細細隻, 平平地. 但十分有型. 個時出左, 買唔到. 但後來係一間細鋪見到, 雖然個盒超殘. 都無問題. 照殺.  後期CM出TV VERSION. 個隻完全不知所謂. 因為郁兩郁就GAME OVER.

裝甲騎兵ATN-09-STSCOPEDOG - 係灣仔後街某玩具店見到. 幾十元有交易. 雖然關節設計令可擺POSE不多. 不過一分錢一分貨. 後期先知好似都係山口設計.

破邪大星
彈劾凰 - 見有個時, 好想買. 因為中學時睇A CLUB 已經覺佢好型. 買左....真係幾型. 但山口關節, 我真係唔識欣賞. 暫時都唔會再考慮山口DESIGN.

新世紀福音戰士零波麗 - 自己從無睇過EVA. 但當然知道套嘢其中二, 三個人物. 個時見有某細隻可動FIGURE. 雖然唔係FANS都買左.

CHIRICO CUVIE PVC FIGURE - 跟電擊的扭蛋FIGURE. 外形面相都OK.

吹波糖危機 - 未買之前, 以為自己會逐隻買哂. 買左之後. 想將呢隻都賣走.:34: 講下笑....不過見其他個幾隻都係差不多. 都係SAVE D錢好D.

風之谷 - 細細個好多時都有想下, 如果有呢架飛行器, 會係幾有型有款. 可惜除左模型之外, 只有呢隻完成品. 如果再大SIZE D仲好.....可惜個DISPLAY底座比自己扭多兩扭, 整爛左.

(待續)
第三格 (自行加建的)

[Vince: pic cutted, please do not post this kind of picture again. thx]

LOVE HINA 扭蛋 - 某時期為買而買. 完全係基於佢地係女扭蛋FIGURE. 又有一套買, 又不太貴. 無其他嘢買, 不如買佢啦.....係有少少病態.

Cover Girl Black Hair Version - 金髮version未能完全吸引唔到我, 但black hair好好多. 當然佢偉大身材係主要原因. :34:

我的女神貝露 - 以前好喜歡睇我的女神漫畫. 但後期拖得好悶. 放棄再睇. 我的女神女主角就算係泳裝, 都感覺高貴d. 係覺有美感而唔係性感.......真係神奇.:43:

(待續)
大大老婆都幾寬容喎~
俾你買咁多囡囡 figure :58:
原帖由 蜘蛛聖鬥士 於 8-9-2009 12:29 AM 發表
大大老婆都幾寬容喎~
俾你買咁多囡囡 figure :58:

我覺得只要唔影響生活. 又唔係對佢不忠, 女figure根本唔係問題.

繼續.....:43: 第四格

EVA - 兩位女角.....不過係老翻. 真ON DOG DOG, 買個時超平都唔為意. 不過個時老翻PVC 女FIGURE真係唔覺有.

FINAL FANTASY - YUNA. 真實樣做得好似. 不過而家睇返, 覺得佢皮膚色太白.

暗黑破壞神 - 兩隻PVC 女FIGURE, 不過前面擋住左. 一隻係天使樣, 一隻有少少似魔鬼樣. 本來諗住可以儲齊其他同系列FIGURE. 不過之後熱情冷卻. 放棄.

Please! Teacher! – 小野寺樺戀 & 宮藤深衣奈 - 老師系列好HIT個時出品. 面相, 上色都係上佳之作.

魔法少女淺羽嬉子 - 性感造形, 面相又可愛. 套衫低胸得好好睇. 令上身胸形好自然.

Mine bluE #010 「白い原付で海に向う、青い水着の女の子」特別吸引係有成架綿羊仔. FOR DISPLAY 真係好靚. 唯一係左手臂裝配夾口太明顯. 不過之後出個D不同色VERSION, 已經加左一條布形去掩蓋夾口.

(待續)

我見到有個典子響隔籬:58:
影多啲:43: 影多啲:75: 影多啲:57: 影多啲:help: 影多啲:shy: 影多啲:shiny:
Continue.:43:

< PICTURE REMOVED , 有點. ULTIMATEKUUGA>

最左入面係cutie honey 如月+cuite honey - 當年買係因為見到女figure如果比較靚而又平都會買..不過如果比較其他, 佢地唔係特別正, 所以放入d都無所謂.

草莓100% – Tojo Aya 及 Nishino Tsukasa - 當年睇漫畫睇到上癮. 見佢又平面相又靚, 仲要係泳裝. 點可以唔買.:43:

G TASTE 四方堂由姬- 雖然唔係可脫, 但G TASTE初期D 女個樣好吸引. 一次過買左成套. 不過分開位置DISPLAY.  有衫都可以見到咁好身材. 真係勁.:34:

夜勤七瀨戀 - 面相其實不太好. 不過SIZE 大, 而且可脫. 不過最特別係張床用盡包裝的吸索罩做成. 有特色.

向&#22338;環 - 睇PROMO D 相已經下決心要買. 真係好飽.:34:. 新VERSION 我反而覺得唔夠呢一隻好睇.

PINK HAIR 少女 - 買的原因. 平. 靚. 而且係太太個時見到都話正, 問我買唔買.

Marinchan - 唔使問. 一個字 "巨". 不過D頭髮做得好差. 如果而家出可能會好好多.

(TO BE CONTINUED)

KEEP GOING.

MIA DX 沙煞比 + NU GUNDAM - 最喜歡的GUNDAM MS. 不過自己唔會砌模型. 後來發現原來有咁大SIZE 的出品. 卒之係YAHOO買到.

SD NU GUNDAM - 因為係NU GUNDAM. 而且平平地有Q, 又多WEAPONS.

SD亞寶情景 - 係間舊SHOP見到, 見幾特別就買. 不過佢係舊品, 其餘3隻都未見過有. 想唔買欣賞下都無機會.

STEAMBOY 情景 - 好大好DETAIL. 不過始終大友&#22050;唔係咁多人好......之後勁插水:34:

其他個D扭蛋都係跟書有埋. 唔浪費. 搵個位比佢地企下.

呢一層主要DISPLAY以前得閒扭下蛋D GUNDAM 扭蛋.

有一隻SD NU GUNDAM 可 CAST OFF/ON SD亞寶. 係自己正式開始大買玩具之前的收藏.

HARO蛋GUNDAM人物. 買係因為個時無其他人物, 見一有就梗係要買. 最喜歡亞寶同馬茜. 如果而家心態, 一定會散買喜歡的人物就算. 以前係唔係都想成SET買. 有D浪費.

好多囡囡 :58:
Support!!!:71: