Toysdaily 玩具日報

查看: 4463|回復: 10

初到貴境--首貼~武者烈傳~鈇機武者~齋胡亂入!!!

武者烈傳~想信有整過既朋友都知道
真係改,mask,打磨,上色都係一個接一個既地獄
斷斷續續整左個幾月~終於完成左佢~可以話~用感動黎形容!!!
齋胡~無論重量感~造型~可玩性都係超水準之作
烈傳之所以受歡樂真係有其過人之處呢

今次我主要係改左肩關節同埋唔少細部
務求令佢更加細膩~唔知大家又睇唔睇得出我改左d乜呢?
肩甲改動左好多~

腳板加左推進器寶品

武器有四種

最鍾意武器四合一~~好大把~~今次武器都用左好多顏色去令佢更加豐富

近鏡~齋造我真係諗過放棄唔油佢~不過抱住要做就做到最好既心態
一於整埋佢~原來整好左係咁得意既

結晶鳳凰!!!!

好有"架駛"既感覺~齋造係齋胡塊面~真係好得意~

飛裝爆擊機 & 地走龍炮機
陸--武者猛牛
吽~~~~~

把刀柄係插落牛patpat做尾.................

猛牛背後

近鏡~齋造我真係諗過放棄唔油佢~不過抱住要做就做到最好既心態
一於整埋佢~原來整好左係咁得意既

結晶鳳凰!!!!

飛裝爆擊機 & 地走龍炮機

陸--武者猛牛

把刀柄係插落牛patpat做尾.................

騎牛

碎虎摩亞屈登場!!!
夠奸~夠惡~夠邪~初時覺得個面具煩~諗住唔噴
點知都係忍唔到手呢~哈哈

好有麥右登既感覺~
今次滲線都用左三個鐘~造型紋路比較多呢~

頭微微向下~好型既POSE!!!!!死神降誕!!!!

重型機體前傾飛行最型!!!!!

武器要亂玩先得~猛牛太極盾!

空--武者要塞!!!
重高達變唔返飛行型態就唔叫重高達啦!

一飛沖天去~一飛沖天去!

海--武者巡洋艦!!!
提起呢隻艦其實有個小插曲
話說影相又兩個幾個鐘收好曬D相機諗住打BLOG
點知先發覺唔記得左變武者巡洋艦!!!即時又開返個壇~
又影返相補數....

我覺得好似天玉凱飛龍型態呢~

今次好特別用左D40去影~不過由於我係影相白痴
所以張張相都影左好多次先得
不過好處係可以放到好大~解像度好夠
我自己忍唔住印左一張 A3 SIZE過左膠當海報
希望大家鐘意呢隻齋胡
請留言支持下~~多謝!

第一次為左同一隻模型開三個POST
不過因為齋胡多變~而且體型大~拍全相會看不清細部
且讓我獻獻醜~拍一些破綻多多的近鏡給大家看看
頭部正面~角都銳化了~
心口獅頭裝飾都加強了造形
心口原來的空洞也加了補品填補以增加資訊量

背面也是花了點心思去做分色

裙甲原來是全紫色的~不過太單調了~所有加了點灰色
當然腳~手~都全做了無縫處理
肩是自已改造~有興趣可以到我BLOG :齋胡亂入~進度一  看看

肩甲~花心機是最好了
首先所有突出來的"炮口"全剪掉
可鑽孔的都給它鑽了~中間部份~~考慮到是重型機體
就加了"鐡扣"~感覺就更厚重了
肩甲分色真是地獄:
底灰-->紫-->遮蓋紫-->金-->紅-->遮蓋紅,紫-->金-->遮蓋紅,紫,金-->灰-->滲線
其實不單肩甲...全身基本上都是這樣做的.......

手就隨隨便便填補鑽洞就成了~還學人刻了幾條線~
背裙甲都一樣~作了分色
大腿填補了~在最底下加了一條坑~奇怪的細部呢...哈哈....
腳跟位~原本只是一個圓形的東東...超奇怪的
所以就增加了一個渦輪~感覺就精密一點

到邪惡板的頭部~~
本身是打算放棄的~不過反正都要做~就做吧!
紫色~黑色~紅色~眼睛是銀底加透明粉紅

牛的眼也一樣
銀底加透明粉紅
長在面頰的牛角....證明了它是機械人(笑)

肩甲內就是簡單滲線已經行好看
武器之一~機關槍是黑鐡色加金色

火炮是黑鐡色+灰+金

大刀是銀刃加了微量鐡黑做陰影
大棒就是銀色加上透明黑~這一次武器上色
其實是我個人一次對金屬質感的小實驗呢
`
金色加上銀加上透明綠就成

大致如此~請大家留言支持一下~有問題歡迎提出哦
更多圖請到小弟 BLOG 睇下~多謝
http://hk.myblog.yahoo.com/happysiuhaha
頭像被屏蔽
:71: :71: :71:
哇~ 靚到暈! BB要做好花既時間分分鐘比一隻MG多!
好想買隻黎玩玩!
但係之後既武者會唔會出翻?(好大可能)
精品文章
編入精華
請大大
繼續努力
:$
原帖由 K987000 於 17-6-2009 01:21 PM 發表
:71: :71: :71:

謝謝~

francis_lks

哇~ 靚到暈! BB要做好花既時間分分鐘比一隻MG多!
好想買隻黎玩玩!
但係之後既武者會唔會出翻?(好大可能)  

呢隻真係整左好耐~
多謝~武者應該會出戰國傳
改下色就當新野出真係有D過份

白狼

精品文章
編入精華
請大大
繼續努力

多謝~:77: 我會加油
哈哈 歡迎阿

支持支持!!!!!
好靚啊~~~
:71: :71: :71: :71: :71:
武者會出我就等囉~~~:36:

三國傳無重高真係可惜...:63:
:handshake: 鬼斧神工!
:handshake:
我有盒未組裝, 同你換呀:DD

等你入多次地獄:^