Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: lucy0000

HG 1:100 GN-003 Gundam KYRIOS =全相片更新=

原帖由 Fladyz 於 17-6-2009 11:24 發表
我想知你的水貼是自製還是盒野包架???

我無砌過00既1/100....唔係好知....:56:

冇包的,左搭右搭,亂咁貼的+.+
[quote]原帖由 lunacy 於 17-6-2009 12:38 AM 發表

多得有d唔自然?咁點先為之自然?虛心受教之!!!!  應該多參考實物如戰機或坦克等設計, 個人認為太多一點點金屬會破壞左本身Gumdam 既美感!!!!!

小弟本身玩軍事模型同情景為主, 其實每個人都可以有唔同的創作風格, 而且每個人審美觀都唔同, 如果在下發表既意見令大大有所不悅, 我衷心道歉!!!
原帖由 kenso23 於 19-6-2009 00:55 發表
[quote]原帖由 lunacy 於 17-6-2009 12:38 AM 發表

多得有d唔自然?咁點先為之自然?虛心受教之!!!!  應該多參考實物如戰機或坦克等設計, 個人認為太多一 ...

應該多參考實物如戰機或坦克等設計
我砌緊o既係高達

個人認為太多一點點金屬會破壞左本身Gumdam 既美感
呢d係你認為

小弟本身玩軍事模型同情景為主
咁你要砌下高達,兩樣唔同o既野來的.........其實有冇砌過模型都冇人知

你識講呢句:
"其實每個人都可以有唔同的創作風格, 而且每個人審美觀都唔同"
但唔識做~個人認為,閣下講野都幾自打嘴巴

之前個post你講"
"個人認為如果為左複雜而複雜會畫蛇添足........."
你覺得呢句野有冇乜野問題?

好期待閣下post下自己o既作品

所有什麼畫蛇添足, 都只係代表我個人意見同個人審美觀 , 點樣自打嘴巴呢???
從大大的作品可以睇得出你用左好多心機落去!!
大大如果只係接受好既意見同讚美聲音甘唔鍾意睇個d當笑話睇左算, 然後繼續相信自己既技巧砌落去!!
小弟唔會再發言, 請大大保重!!!!

回覆 19# 的文章

好多心機?
問心,唔多,冇大改冇剩,要到幾多心機丫~hea野黎jei

WAHAHAHAHAAAA:71:
仲未知自己有乜問題
你好有趣,我喜歡你:71:

p.s.好期待閣下post下自己o既作品:shiny:

唔好意思版主,我唔會再回應佢,請諒m(_ _)m
頭像被屏蔽
我反而好欣賞大大的設計
exia的釘位難得好有心機, 例如兩膊的圓釘配圓型水貼
還有這隻kyrios的燈位, 真係做到飛機比較著重「燈」的感覺

其實我一向都有d問題, 係關於落釘同水品
點樣先去設計/推斷落幾大粒, 落邊度而增強整體的可觀性

另外就是水貼的貼法, 大意同上, 見到師兄的水貼法很希fix系列的影子

大大有無心得分享下
Kyrios的燈位加得很妙
Dynames的窩釘真係加得多左(可能本身已經有花紋,兩者加在一起太花了)
Exia同肥仔德都係水準之作

樓主技術一流,可惜人品不入流,得罪得罪
UPDATE~~~
點解人地可以將隻模形整成咁樣............真係唔頂唔得:61: :61:
原帖由 馬仔 於 2-9-2009 21:34 發表
點解人地可以將隻模形整成咁樣............真係唔頂唔得:61: :61:

整成咁肉酸?:34:
Seed一向唔係我杯茶,但見到lunacy兄將平平無奇o既機設改修及塗裝後,真係不得不佩服其心思及手工,Ching你係得o既!:$
第一眼感覺唔錯
但係再望多陣  發覺釘釘太多  水貼都係
釘釘水貼之類應作畫龍點睛之效
太多就喧賓奪主 顯得礙眼