Toysdaily 玩具日報

查看: 3962|回復: 27

幫老爹問 : 網上買名貴手錶

我老爹想買一隻罕有嘅名貴"皇冠"手錶,周圍都冇現貨,見拍賣網有自稱"網上錶行"者話有。
如果當面交收,要seller倍同到自選的錶行驗貨,可行嗎?
小弟完全外行,問題或許笨拙,見諒了~~
當然可以 如果佢隻係真貨~~~
原文章由 WalkerMachine 於 9-1-2007 23:59 發表
我老爹想買一隻罕有嘅名貴"皇冠"手錶,周圍都冇現貨,見拍賣網有自稱"網上錶行"者話有。

最好有多一兩個有呢方面o既知識o既人倍同, 安全 d...
記着記着開蓋check"肉"
皇冠手錶....一隻起碼都要幾個:@
去中環怡和大廈14樓皇冠服務中心驗明正身先決定買唔買都唔遲
去錶行買穩陣d!:!
請問想買的錶是甚麼型號?
wa 下 ... 假都唔係最 怕 ... 最怕係 米奇 wor ... :^
原文章由 Vince 於 10-1-2007 13:03 發表
wa 下 ... 假都唔係最 怕 ... 最怕係 米奇 wor ... :^

米奇記着記着開蓋check"肉"

[ 本文章最後由 EMS 於 10-1-2007 02:13 PM 編輯 ]
原文章由 Vince 於 10-1-2007 01:03 PM 發表

咪玩啦,人地瑞士錶黎黎..................
用返自家制既機芯,有得米奇咩.............
就算假既都應該唔難分,機械機芯同電子芯點都有重量分別掛(我估)

不過我覺得俾得一舊錢買錶,無理由咁都計,直接去錶行或者金行仲好啦
皇冠頭揀得既代理點都有選擇過,唔似d跳字錶...........

[ 本文章最後由 Mathew 於 10-1-2007 01:43 PM 編輯 ]

- 小弟唔太suggest 去網上錶行買賣....其實好多鐘錶生產商都唔suggest 係internet度買錶 (當然佢係有小小想protect番o的AD既利益)....佢地提出既理由通常都係錶既真假同保養問題....

- 完全可行 (這是二手市場既慣常做法). 去香港代理check錶, 邊個bear check 錶費用就要傾下勒....但係個internet seller 係唔係located係香港?

- 小弟只係知小小, 建議大大去香港一個forum既子forum度問下.......(sorry 小弟今晚pm到你.....hope this help...)
Thanks for all you guys useful advices ! They are really helpful.
I know it's better to go to an official shop but the model my Dad wants [size=-1] ( the green one ) is really rare now and can't be find in shops ~~
Maybe you can try to ask the seller to trade at Jardine Hse (The svc ctr of course) and have the watch check'd there, I think that is the most secure way.:):)

btw:  Is that Submariner with Green Bezel??  (Wow... limited edition wor....):shiny::shiny:
         And I saw it at a secondhand shop located at G/F of Sino Plaza (Shun Wo) Think you must know which one (But I don't trust that shop too much...)

[ 本文章最後由 joseph_chong 於 10-1-2007 02:43 PM 編輯 ]
去D咩"太子鐘錶"度買好過啦