Toysdaily 玩具日報

查看: 16907|回復: 26

[個人收藏] LEGO驚嚇系MINIFIGURES之----搞鬼 (收藏+小改) 已加SET6 圖

好快又到哈佬喂, 趁機上嚟分享吓小弟一啲貼題既LEGO收藏:43:

唔驚唔覺已經入咗LEGO坑一年啦, 雖然堅持袛收細細件既嘢, 但係收藏數量都仲係幾何級數咁上:38:

今次想講吓一隻小弟一直都好想要, 但係又一直都無翻出既MINIFIGURE - GHOST (夜光小鬼)

佢原本來自90年代既LEGO SET (SOURCE: LEGO WIKIA), 佢對上一次翻出已經係06年既事, 果陣小弟都未開始留意LEGO:he:

到咗依家, 真係無可能喺街上見得到...........網上當然可以入到, 但吓吓都要又外地BID返嚟真係好金, 等既時間又長........

某日小弟喺本地既網上賣家果度搵到呢隻小鬼既最重要零件 - 夜光外殼, 而且價錢又啱, 於是就BID咗返嚟, 然後上網搵吓如果要自己砌呢隻小鬼需要咩零件........

我發現如果要自己砌一隻出嚟, 所需零件有:

一個夜光外殼
一個全黑既LEGO人仔頭
一個全白既LEGO公仔身體

多得LEGO近年出咗MINIFIGURE系列, 要搵以上零件唔算難.........結果我搵咗呢位水手做"替死鬼":DD借佢既屍嚟還隻小鬼既魂......

首先我要用THINER洗走晒佢身上既水手裝, 再搵多一對白手掌同埋一個黑頭..............

砌埋之後得出以下效果.......

最後就係大合體啦~~~~ 好感動!! 水手既死無白費!!! 小鬼重現:$

如果唔拆開佢細心睇的話, 應該睇唔出有破綻~~~~

小鬼終於可以同一班同胞團聚啦:)

另外想問一吓對LEGO有硏究既師兄, 有無方法可以知道呢個發光外殼係真定假既呢??

多謝收睇:64:

Set 6!!!! (found online)

我以前都有一套啊:50:
回復 2# 0din

小弟從未見過實物.............:80:
回復  0din

小弟從未見過實物.............
Called_Wind 發表於 5/10/2011 21:22

幾年前唔知信和定現時點見過一次
:55:
幼時十分迷∼∼宜加玩仿真
我細個有呢 SET 舊野
:DD

當年好興玩城堡
龍城堡就係騎士呀~
鹿城堡成班好似 ROBIN HOOD 咁呀~
仲有個奸人o既~

果時 d 城堡用料重皮過而家
會有 customized 地台 for 你堆上去
咁你個城堡就會有地牢
而呢隻夜光鬼... 基本上每個城堡 set 都會有一隻

所以我屋企至少有一隻
但我而家無玩 lego 啦 !!!!!!!!!!!!!!
:DD
btw
夜光鬼個 '官方' 砌法的確係樓主你咁砌法
:71:

但佢係唔用腳架~ 係用普通兩格白色 block 架~
:)
lego ....support.

minifigures ..正野..我都買晒part 1~5

但part 1 係高追:unhappy:
回復 8# 滴滴仔

小弟依家都仲係網上追緊好多SERIES 1既款........... ^^"
回復 7# 玩具

多謝師兄指點~ 小弟上網做RESEARCH果陣都有見過師兄講呢個砌法~ 好似係第一代鬼仔既砌法:73:
lego ....support.

minifigures ..正野..我都買晒part 1~5

但part 1 係高追
滴滴仔 發表於 6-10-2011 10:24 AM

沒記錯的話,每彈好像有16款,16X5=80,
價錢應該相當驚人:50:
回復  滴滴仔

小弟依家都仲係網上追緊好多SERIES 1既款........... ^^"
Called_Wind 發表於 6-10-2011 08:12 PM

why 唔買1 set ?
其實set 1 .......d 款唔太特別..

返之..coming set 6 .... 好得:71:....自由神像:handshake:
沒記錯的話,每彈好像有16款,16X5=80,
價錢應該相當驚人
Sun$hine 發表於 6-10-2011 11:48 PM

:(.........我都係出左先買

佢大約4~6個月出一part ..........一set 都係3fish 半到
一set 都係3fish 半到:50:
請問在那裡可以買得到?
隻"替死鬼"一流!!! :DD