Toysdaily 玩具日報

查看: 11078|回復: 18

新玩具賀新版 ● 雷霆傘兵 - 羅醫官

DID 出品, 二戰美軍第101空降師軍醫, 這是記念諾曼第戰役(D-DAY)65週年的產品...
FIGURE根據劇集BAND of BROTHERS內的 Eugene Roe (演員Shane Taylor )的樣貌去製作...

在劇中,部份人稱他做 Doc Roe ...記得明珠台當年譯做 羅醫官....

DID出品,配件一向精細...用料會盡量模仿真實...配合金屬,人造皮等物料....絕少使用膠件去代替....頭雕亦不俗...
唯獨BODY不太理想...大腿關節較鬆之餘...身形比較亦不好....現在我這個已經換上HOTTOYS BODY.....

手術刀,鋏子...都是金屬製的....鋏子還真的可以活動呢.....

附有非常多的醫療工具....

有病歷表,扣針,沙布,嗎啡.....仲有好多我唔知係咩黎.....

傘兵...當然有降傘包呢.....另外還有一張擔架(沒有拍照)....雖然配件非常豐富....但仍欠缺救生衣和傘兵刀.....
順帶一提....M1A1機鎗,是金屬和木合製而成的....有夠認真....

Doc Roe 劇中的另一個造型...我把他換上了DML出品的Tankers Jacket...出自第六集 Bastogne(這集的故事是以他為中心)...

劇照..........

由上一隻DID的T-BAG...和今次的DOC ROE頭雕....也能看出廠方的水準提升了不少....
希望DID以後的頭雕...也繼續以演員的面貌為對象...

後記....劇集BAND of BROTHERS...是由真人真事改編...
所以每位主要角色也真有其人...羅醫官當然不例外....
全名 - Eugene Gilbert Roe 隸屬第101空降師506空降團E連
真實DOC ROE的相片

謝謝觀看~~

下次會分享E連的連長 - Dick Winters ...待續
好正:71: , 好多accessories :handshake:
:71: :71:  一個字正∼!
我都考慮緊入唔入
但實在無乜位了

我都貼下幾年前砌既溫中尉先~~~
當時睇完雷霆傘兵走去買左兩盒soldat002~~~~

重塗21仔頭加左迷彩配合d-day
soldat002大部份衫(m42前期型無深綠色補丁)
bbi t-5傘(soldat副傘好流)
dragon 506 中尉件頭盔
仿皮傘兵靴
想當年真係好有心機砌
而家原盒買都分分鐘無心機玩
原帖由 law0080 於 31-5-2009 10:29 AM 發表 我都考慮緊入唔入但實在無乜位了我都貼下幾年前砌既溫中尉先~~~當時睇完雷霆傘兵走去買左兩盒soldat002~~~~http://photos-f.ak.fbcdn.net/hph ... 86031_1467703430_39 ...

正啊∼! :71:   

我都想入 不過忍下手入其他先∼
好詳細介紹...還換了 BODY......想問手掌是否用番DID?
did哩個頭鵰好好喎~~~:71: :71: :71:
good, 多謝分享!
E company..:79: :79:  good movie . push it.
原帖由 law0080 於 31-5-2009 10:29 AM 發表
我都考慮緊入唔入
但實在無乜位了

我都貼下幾年前砌既溫中尉先~~~
當時睇完雷霆傘兵走去買左兩盒soldat002~~~~

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs032.snc1/4311_1152721186031_1467703430_39 ...

wa~~大大你個幾隻都好足裝備~~:handshake: 連心口個數字牌都有埋~~~好正~~~
原帖由 影武者 於 31-5-2009 10:41 AM 發表
好詳細介紹...還換了 BODY......想問手掌是否用番DID?

手掌都係HT BODY跟的....
原帖由 MAX 於 31-5-2009 10:39 PM 發表

wa~~大大你個幾隻都好足裝備~~:handshake: 連心口個數字牌都有埋~~~好正~~~

樓主唔介意我向度分享下d傘兵就好lu
因我得好少相唔夠開topic
見樓主又係同好就自作主張~~
個紙牌係我睇佢地5/6/44上機前briefing時照跟的
你都貼多d丫
我超鍾意二戰的
人生中第一隻12"
dragon 17空降師(大學行動)後來先知道dragon配錯左傘應該用快速解扣既t-5改良型

自組雷霆救兵james ryan(大部份bbi件)

did 82空降師配hottoys vbss commander
你估下背後既figure係乜黎??
原帖由 MAX 於 31-5-2009 22:40 發表

手掌都係HT BODY跟的....

明白...可能我無乜要求...所以都未試過換出DID body....:(
原帖由 law0080 於 1-6-2009 05:52 AM 發表

樓主唔介意我向度分享下d傘兵就好lu
因我得好少相唔夠開topic
見樓主又係同好就自作主張~~
個紙牌係我睇佢地5/6/44上機前briefing時照跟的
你都貼多d丫
我超鍾意二戰的

唔介意~~~大家都係二戰FIGURE同好嘛~~~:)
唔夠相,影多D咪得嘍~~action figure新版需要大家擁躍D參與...最好開多D topic添~~

原帖由 law0080 於 1-6-2009 06:08 AM 發表
人生中第一隻12"
dragon 17空降師(大學行動)後來先知道dragon配錯左傘應該用快速解扣既t-5改良型
自組雷霆救兵james ryan(大部份bbi件)
did 82空降師配hottoys vbss commander
你估下背後既figure係乜黎??

你比我更加清楚佢地嘅裝備~我又學到野啦~~
你隻Ryan幾正...個頭都係BBI..? 幾似~~ 我都砌左隻Ryan...個頭係ACI出的...遲吓再影相....
82空降背後既figure咪係B.O.B.入面嘅"大牛"囉~~~哩隻好罕見.....:handshake: 影個正面丫~~唔該~~