Toysdaily 玩具日報

玩具攝影+改圖: Medicom Toys- Steel Ball Run 賈爾諾。謝皮利

等左十幾年,荒木飛呂彥老師的最偉大作品-JoJo的奇妙冒險終於推出12" figure了!!
第一款推出的並不是大熱的第3部或第5部人物,而是連載中的第7部- Steel Ball Run 中的主角(??) ~  賈爾諾。謝皮利。

其實諗深一層,MEDICOM此舉也是明智的。
第一選擇連載中的角色會有一定號召力,而且作為同系列首作,就算有咩差遲都不會整污招牌。
再者,賈爾諾。謝皮利的角色設計上也有好多細緻的地方發揮~

那麼結果是如何呢?
是成功的。對我個人觀感而言,是還大成功!!

一早覺得301BODY很適合用在荒木系角色身上。
無論在比例或可動度上都是一絕,今次驗證了我的睇法是絕對正確!

今次在生產上MEDICOM絕無偷懶。噴油比評常多而且QC奇高,一反頹風! 唔通真係驚荒木老師收返版權~ (HAHA)
帽子非常細緻,圍巾內藏鐵線,手套用布造而非直接啤出來~
最值得一讚係波波衫,表達1得好好而且玩上手沒有很易爛的感覺!

此作真是超水準之作! 沒有太多可彈了。
暫時只對太易慫鬆脫的皮帶扣位感到不滿。
還有,大家要小心第一此拿下鐵球,我的那隻已因為油漆黏住,取出時,掉了小許漆,不過只是少許,不礙觀瞻~
頭像被屏蔽
姿勢一流,影得又靚,:71: 大大個地台喺邊度買?
抑或係其他玩具嘅地台?:?
totally agree with you.  this Jojo is currently my favorite 12" figure

回覆 2# 的文章

地台係ARTFX MATRIX PVC STATUE度囉黎用的。
我一直影o既figure相都係用佢做地台~
:71: :71:
:handshake: 靚喎!恭喜樓主!
第一張圖亦好正斗!