Toysdaily 玩具日報

查看: 11773|回復: 44

本港確診首宗北美流感 H1N1 ><"

:cool:http://hk.news.yahoo.com/article/090501/4/byw5.html

頭像被屏蔽
終於都殺到來啊!
要多注意衛生 !!
的士c機多得佢唔少:55:
:no:要求由墨西哥出國的人要健康證明,不要再四處播毒><"~~

依家咁無乜野就唔好周圍去啦,係度累街坊
今朝睇新聞d人仲話假期點都要出去旅行玩下,真係去少次旅行洗死咩
BT曾同周一鱷真係食X紙!

明X知重災區既人都畀入境,入左又唔先隔離觀察! X
同上次SARS一X樣由酒店傳出黎...

人地(古巴/阿根廷等)先兩日都已經禁止墨西哥航機入境啦!
香港政府永X遠都係後知後覺!

成個中國咁大都未有確診就先由你香港中招
你話羞唔X羞恥丫!
:o 希望大家冷靜少少...當年沙士...香港人也被看成怪物般......
疾病可怕...但人與人之間沒有信任,關愛...更可怕:56: ......
首先冇人當任何人係所謂"怪物"

"人與人之間的信任,關愛" 與 防止疾病傳播 兩者亦無抵觸

原帖由 人仔貓 於 2-5-2009 12:46 AM 發表 ...人地(古巴/阿根廷等)先兩日都已經禁止墨西哥航機入境啦! ...
大哥,個架係上海航機喎,禁都係上海禁啦!
原帖由 人仔貓 於 2-5-2009 12:46 AM 發表

成個 ...

:53: 直頭是全亞洲
原帖由 katoributa 於 2-5-2009 09:09 發表
大哥,個架係上海航機喎,禁都係上海禁啦!

講緊係警覺性既問題,如果只係死板從事,正正就係官僚怠忽的寫照。
原帖由 人仔貓 於 2-5-2009 12:46 AM 發表

成個 ...
只怕個的士司機中招惹開晒d病菌
原帖由 yugi 於 2-5-2009 10:38 發表
只怕個的士司機中招惹開晒d病菌

的士係公共交通工具,相信除左司機外仲有唔少乘客搭過架車...

加上該名墨西哥病人入住酒店房間後至病發之間亦去過其他地方...
包括餐廳等人流密集地方...

如果一開始已經截住,就唔洗花費N倍的資源但可能亦未必制止倒帶來既影響!

總之政府今次預防措施的怠忽真係完全令人髮指!
保障市民人身安全亦絕對要比外交、面子等等重要N倍!
果兩個的士司機唔好為左7天的生意而潛水,快d出黎自首:*
都唔明點解可以比到個墨西哥人入到黎事後發病先知:*
其實入境測體&#28201;都無乜幫助,潛伏7天先發作,一早限制入境咪好