Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 真藍

本港確診首宗北美流感 H1N1 ><"

只係對高度懷疑帶病既個別入境人士作特別處理,而唔係禁止所有航機入境,絕不會影響全港經濟。

但如果因預防措施執行不足而導致流感在本港蔓延,才絕對會對香港經濟有負面影響,
仲要係即時見效兼唔會在短時間內完全歇止。
:52:
:26:香港人有沙士時都一樣比外國冷待~@_@
咁叫我地而家又可以點做呀~~=_="

墨西哥不滿中港隔離措施

http://hk.news.yahoo.com/article/090503/3/bzj6.html
原帖由 gt3ian 於 3-5-2009 10:26 發表

過關時都末發燒,所以入到境囉!!無計,佢本身都唔知道。

病毒潛伏期係7天,高度懷疑帶病既個別入境人士接受7天隔離觀察在這個非常時期係好合理。

如果港府有做到呢一步依家就唔駛花費咁多人力物力去又封鎖又追蹤...
最重要係唔會影響倒數以百計既人被迫隔離、其他無法估計數量既可能被傳染者...
帶畀全港市民既健康憂慮、減低外出消費意慾、直接影響整體經濟等等不良效果......

如果隔離了7天該名源頭病人才病發又如何呢~?
咁呢個係醫學研證問題,果時先真係叫"無計",亦唔會引起廣大市民對港府咁大反應。

原帖由 真藍 於 3-5-2009 10:52 發表
:26:香港人有沙士時都一樣比外國冷待~@_@
咁叫我地而家又可以點做呀~~=_="

墨西哥不滿中港隔離措施

http://hk.news.yahoo.com/article/090503/3/bzj6.html

非常時期採取非常措施,不存在歧視問題。
人命攸關絕對比外交更為首要。
中國早前已將500萬美元防治豬流感物資空運支援墨西哥,依家竟然以怨報德~?!

幫理不幫親,SARS期間我都唔贊成港人在非必要的情況下到外國。
原帖由 人仔貓 於 3-5-2009 01:10 PM 發表 病毒潛伏期係7天,高度懷疑帶病既個別入境人士接受7天隔離觀察在這個非常時期係好合理。如果港府有做到呢一步依家就唔駛花費咁多人力物力去又封鎖又追蹤...最重要係唔會影響倒數以百計既人被迫隔離、其他無法 ...
衣家過關入境時有儀器探熱架,一有問題就會拉去check,不過未病發就真係無計喎。所以咪話政府無做野,只係未發作又真係好似無乜計喎。
香港既然已經有確診個案
咁大大應該好好保護自己喇
採取非常措施如下:
1)由依一刻開始唔好出街
2)強制到訪&#22021;人接受7天隔離觀察
3)唔好走近窗口/露台
4)所有外來物資應以100度高溫消毒
雖然比較不便,但在這個非常時期係好合理&#22021;

覺得樓主"真藍"需要咁做係好合理~?
我對呢D見解冇意見~:78:
原帖由 katoributa 於 3-5-2009 15:41 發表
衣家過關入境時有儀器探熱架,一有問題就會拉去check,不過未病發就真係無計喎。所以咪話政府無做野,只係未發作又真係好似無乜計喎。

對於你話"政府無做野"我冇意見。
市民只係不滿政府預防措施執行不足嗟~
原帖由 貓貓強 於 3-5-2009 05:01 PM 發表
香港既然已經有確診個案
採取非常措施如下:
2)強制到訪&#22021;人接受7天隔離觀察
3)唔好走近窗口/露台
雖然比較不便 ...
:ice:我又不是播毒者~><"
:)仲有三天~~希望冇新增病例啦~^ ^~
原帖由 貓貓強 於 3-5-2009 05:01 PM 發表
香港既然已經有確診個案
採取非常措施如下:
2)強制到訪

香港一定癱瘓....~~~唔合乎經濟..

2)強制到訪既人接受7天隔離觀察
灣仔維景酒店..麼~?

如果過年爆發的話?冇利是買玩具..

3)唔好走近窗口/露台
只要窗口/露台空氣流通應該問題不大...
不過如果Airlines唔畀工作人員帶口罩的話?就違反人權~!!!
工作人員有自由帶口罩~!!!
可以告硬間Airlines~!!!

好多玩具多數都係膠~!
如果100度高溫去消毒玩具咁做法的確硬膠~!
火酒不行~嗎~???

原帖由 真藍 於 2-5-2009 11:37 PM 發表
:ice:昨晚排隊搭車時我前面那位太太好突然咁猛咳,又不掩口,真係比佢嚇死>

【轉貼】日本新研究:薑母萃取物可抑制SARS
大紀元11月9日訊】(法新社東京八日電)日本東京醫科齒科大學的研究團隊發現,含有薑母萃取物的傳統中藥可以抑制嚴重急性呼吸道症候群(SARS)病毒擴散。
http://www.epochtimes.com/b5/3/11/9/n408314.htm

【轉貼】日本新研究:薑母萃取物可抑制SARS

【大紀元11月9日訊】(法新社東京八日電) 日本東京醫科齒科大學的研究團隊發現,含有薑母萃取物的傳統中藥可以抑制嚴重急性呼吸道症候群(SARS)病毒擴散。
發行量極大的讀賣新聞八日報導,由東京醫科齒科大學助理教授吉仲由之領導的研究團隊,利用猴子細胞的實驗發現,幾個世紀以來,用來治療感冒的三種中藥,可以預防SARS病毒的擴散。

報導中說,這三種中藥的共同成分便是薑母萃取物。給予薑母萃取物的樣本,在三十小時之後,病毒指數比沒有給予薑母萃取物的樣本少百分之五十。(Dajiyuan.com)

11/9/2003 10:35:07 PM

http://yoshitomi.blog.ocn.ne.jp/

http://m-kanpo.ftw.jp/u37512.html

http://seishikaikan.jp/sy01r01.htm

原帖由 人仔貓 於 3-5-2009 01:10 PM 發表

病毒潛伏期係7天,高度懷疑帶病既個別入境人士接受7天隔離觀察在這個非常時期係好合理。

如果港府有做到呢一步依家就唔駛花費咁多人力物力去又封鎖又追蹤...
最重要係唔會影響倒數以百計既人被迫隔離、其他無法 ...
當初個墨西哥人入境時就係因為無病徵無燒先搞到咁多地方都咁大陣營去&#25598;翻d同一班機的旅客,依家對d入境墨西哥人隔離都好正常,下下等d人發病先黎隔離都傳開晒啦
苟且怠忽,莫過於此。

「周局長講到明車內乘客有三個人,咁我接&#21655;四個人,所以冇主動聯絡政府。」胡先生稍後向本報表示, 5月 1日晚放工回家,從電視新聞看到豬流感消息,也關心事件,並致電政府的電話熱線,希望多了解的士接載患者的詳細資料,但打了兩小時,仍未能接通,又沒有留言服務。「打到夜晚 11點,都要休息,第二朝要返工。」

其實,大半天後政府已發現墨西哥患者是一行四人乘坐的士,但政府沒即時更正資料。
&#34910;生防護中心總監曾浩輝昨晚在電台節目承認:「新聞公佈冇特別提到呢點,會睇睇訊息點做好&#21874;」,希望胡先生諒解。但他又狡辯稱,沒再說明車內是三人或四人,是「想多&#21874;接載過墨西哥旅客的司機打&#22175;」。

5月 2日,食&#34910;局副局長梁卓偉公開表示,已初步接觸到了兩名司機,令胡先生更放心,以為沒捲入事件,「我冇匿埋,我甚至有同行家講過我接過四個人去維景。如果政府公佈資料認真&#21874;,根本唔會有呢次誤會。」他無意向政府索償,只希望公眾別誤會他故意逃避。

醫學界立法會議員梁家騮表示,政府的訊息確實令人誤解,「我都以為的士載&#21655;個患者同兩個同行人士。」他指出,在控疫關鍵時刻發放錯誤訊息,會影響追蹤病人及控疫成效;若該的士司機不幸受感染,可能已在社區傳播病毒。政府一開始應要求所有來自墨西哥而直接轉機來港的旅客,接受醫學監察七天

香港大學微生物學系助理教授黃世賢批評,政府採取封鎖酒店的嚴厲措施,卻在追蹤接載過患者的的士司機方面錯漏百出,延誤追蹤目標人物,隨時令防控工作功虧一簣。