Toysdaily 玩具日報

查看: 19534|回復: 17

空我~SHF KUUGA MIGHTY&TITAN~

SHF看來開始了平成年代幪面超人的一統工程了今次能全員出場嗎??
單就KUUGA本身就有11(OR12)個形態,之前在裝著系列是全員也推出了.(12個形態,記憶連黑眼FINAL也有.)未知今次會否在SHF系列同樣推出11款了.我自己最期待的當然是FINAL形態.

外形上繼續這系列的修長身形,配上透明眼及腰帶外觀上很吸引.身上的花紋雕刻也算精細,自己花了一點時間滲線之後就更明顯了.只是原裝的上色控制不算太好,特別是腰帶的飛油問題頗為礙眼
活動能力出奇地比同系列的差一點,股關節特別明顯,大腿只可提高45度左右,幸好腰的活動範圍大,RIDER KICK姿勢還應付得來.還有曲腳的問題得到了改善.

關節保持力理想,加上合金的腳掌,單腳踼的姿勢也無問題.
腰帶我真係覺得幾靚.
TITAN FORM最大敗筆在肩甲部份,那大大個的頂針印及L,R字嘜應該有辦法做得不這樣礙眼吧...

配件仍然不多,MIGHTY FORM除了一對拳頭外有7款不同的手掌,TITAN FORM除去拳頭一劍四掌,按理其實多給一個地台也不過份吧
整體來說是繼續外觀為主的方向,2625YEN的價錢一點也不算平易近人,而且配件陣容單薄!所以我一開始只入了TITAN FORM就打算等之後的雷電形態了,不過玩上手之後又真的被外觀吸引著了結果還是連MIGHTY FORM也入手了.BANDAI你果然有辦法!!

溫馨提示:留意到自己的MIGHT FORM有點少問題所以也看了一些街上的,發現細部QC不說,留意一下頭上的角及腰帶,有極少部份是有小問題的.不過就算有也不嚴重,不用太擔心.

Nice report!  Have you bought the other two as well?  I like the blue one in rod form the most. :$
:$ 影得靚:shiny:
滲得靚..加晒分:71:
請問樓主滲線係用...?
滲o左線之后好靓:71:
小弟都黎支持吓~~~:71:
好正, 多謝分享!
我等出昇鬥型態先入~~~~:35:
頭像被屏蔽
上左線真係型左好多
我中晒毒啦
古迦係小弟最欣賞既平成拉打,:67: 點可能唔回…
你滲線整得咁靚…係咪想毒人?:74:
你…心地唔好呀!咁樣毒人。一玩古迦,就最少11隻啦…
:49: 真係好危險架…

(p.s.):36: 基本型態4+強化金邊型態4+白色初期型態1+黑色初期型態1+黑色終極型態1
如果出埋黑眼終極型態…真係有成12個型態添:44:

影得好靚啊!:43:
好想入, 不過同自己講有 sic 就算喇
roundbun:
另外兩款未入手呀!出左糧應該會入埋.

wing0boy,Somebody_Ex,矢吹丈,柯南:
THANK YOU!!

老文,GN-001,吉田龍一:
好簡單的小勞作,可以試下.

SARU:
雙星油.

cybaster:
我本來都咁諗,不過一入左TITAN之後就出事了...

Tsuki:
對晒頭4款了,入左未呢?

罪兄:
我一開始都無想過買的,諗住雷電形態先開始的,不過真係出得幾靚...
我估BANDAI可能出足11個形態,黑眼就可能是限定了...