Toysdaily 玩具日報

聖衣神話天馬座天馬(The Lost Canvas)

原帖由 滕井八雲 於 17-4-2009 16:45 發表

無左車田大叔, 你估有無聖鬥士呢, 無左聖鬥士, 你估手代木又有無得畫LC同天馬呢, 而你又有無得講呢句咁木末倒置既說話呢:ar:

我知手代木係超級車田fans,相信佢唔會認自己超越原作.
但呢個情況在美國漫畫時有發生,後來新作既故事或外傳,經典過舊作,一點也不出奇.
呢套冥王神話,作者對星矢有好深感情,有機會比原作者更愛d角色.
與其話呢套作品寫得好,不如話佢好明白星矢fans想睇乜,大家同聲同氣.

頭像被屏蔽
呢隻野一出
睇過有冇市場
到時咪知會唔會係一條新既血路囉
有市場支持有錢賺既話
笨大點都同你整靚佢啦
原帖由 滕井八雲 於 17-4-2009 17:39 發表

no, 我只係唔明, 點解佢地要無限抬高LC, 而去踩低原著, 佢地又唔諗下, 無左原著, 何來LC:o

Well, let's people read LC because of one reason, they're fans of Saint Seiya, if they don't like the original series why would they read LC in the first place??  I don't think those fans are trying to 踩低原著, it's just because LC has something that original series didn't have, and those are what the fans wanted to see - The 12 gold Saints~~  (Even 車田 noticed that, otherwise there won't be a Hades series as it was~~  Fans wanted to see more of gold saints that's why there'sa Hades Sanctuary series)

原帖由 K66 於 18-4-2009 04:42 發表

我知手代木係超級車田fans,相信佢唔會認自己超越原作.
但呢個情況在美國漫畫時有發生,後來新作既故事或外傳,經典過舊作,一點也不出奇.
呢套冥王神話,作者對星矢有好深感情,有機會比原作者更愛d角色.
與其話呢 ...

This is what Evolution is all about~~  but I'm not sure about 超越...  I think everyone should not compare both series, because they're different characters~~
But I agree with you about the LC's creator's love for the characters~~
頭像被屏蔽
原帖由 mushroom 於 17-4-2009 23:24 發表
講真LC不可代替星矢,有一些感覺係LC沒有的,例如簡單直接。

LC好睇係因為佢針對星矢故事的弱點,例如冥界篇劇情大快,某些黃金太廢等等....令人以為LC好睇過星矢。

其實我唔喜歡JUMP,每集都要係高潮,節奏要快,冇版數鋪劇情
相反LC已經係名作之後,而且連載的Champion有空間畀佢慢慢寫

我覺得某D人物描寫上,手代木比車田叔細心.好似上代教皇兩兄弟,巨蟹同雙魚,都寫得好到位.
而車田叔就好有佬味,D熱血同兄弟情,很少年Jump
始終,一個男,一個女,睇野角度完全唔同,完全係兩種不同的"好睇"
要知道星矢好多fans已變中女,佢地真係好喜歡LC,因為根本就同手代木係同一輩女性ACG迷,睇星矢長大,同聲同氣.

講返隻公仔,我希望佢出個隻前世一輝冥鬥士
:65:
其實LC版又好,車田老師版又好,小女子兩個都喜歡:64:

原帖由 J子 於 18-4-2009 13:45 發表
:65:
其實LC版又好,車田老師版又好,小女子兩個都喜歡:64:

ME TOO,兩套都喜歡
反而那套星矢G呢...:43:
原帖由 K66 於 18-4-2009 01:29 PM 發表

其實我唔喜歡JUMP,每集都要係高潮,節奏要快,冇版數鋪劇情
相反LC已經係名作之後,而且連載的Champion有空間畀佢慢慢寫

我覺得某D人物描寫上,手代木比車田叔細心.好似上代教皇兩兄弟,巨蟹同雙魚,都寫得好到位. ...
手代木係女仔?:50: 我真係唔知....

不過大家唔好忘記或忘本,係車田先將星矢的世界觀深深刻入我們的心內,手代本才可以以這些基本為開始來補完星矢世界!:73:
原帖由 mushroom 於 18-4-2009 11:03 PM 發表
手代木係女仔?:50: 我真係唔知....

不過大家唔好忘記或忘本,係車田先將星矢的世界觀深深刻入我們的心內,手代本才可以以這些基本為開始來補完星矢世界!:73:

:o 不知者不罪...
:he: 其實冥神都係車田既構思, 手代木就真係人如其名, 代車田用畫面表達出來...
:p 加上係較現代風既畫法, 而且係女性主筆, 公仔自然會少女漫畫feel, 更切合華麗的方針...故此才有被人錯誤理解比原著更好...
:* 原著既魅力絕對無人可以代替到架~~!!嘩~~!!好熱血呀~~!!!!!!!!!!!!!!
:shy: 講返呢隻天馬, 唔知會否有個花環附送呢???
原帖由 香港人 於 18-4-2009 11:40 PM 發表

:o 不知者不罪...
:he: 其實冥神都係車田既構思, 手代木就真係人如其名, 代車田用畫面表達出來...
:p 加上係較現代風既畫法, 而且係女性主筆, 公仔自然會少女漫畫feel, 更切合華麗的方針...故此才有被人錯誤理解 ...
出胸像時就會有得送...:34: