Toysdaily 玩具日報

舊物新影 - 忍者龜 + SIC匠魂

無所事事,練習一下打燈技巧.
大大多試多練好努力呀!:71:
:43: 色彩飽和度十分之高~~
多謝點閱:73:
原帖由 boy1420 於 12-4-2009 14:56 發表
Kimo大大:
可否分亨打燈時的設定......:shy:
thx~

我消化吓點說明,再同你分享.
來參觀...透過好相片睇玩具...真好...:73:
原帖由 boy1420 於 13-4-2009 17:19 發表

先多謝大大的回應.....:handshake:

我的設定大概就如附圖

第一張忍者龜的設定

#2~#4的設定,分別在於把當反光板的"銀卡紙"作不同之前後及上下移動

最後兩張燈設都是大致,只是加入前面小光源,把眼睛和面貌打光.
原帖由 boy1420 於 15-4-2009 13:25 發表
Kimo大大的圖解很有心思:71:

小弟想再請問:

1) 大大有冇用外閃?

2)主光源是用台燈or 影樓燈?大約幾多W?因小弟外閃+台燈X2...亮度仍未如理想 如附圖

http://i21.photobucket.com/albums/b282/boy142 ...

1/ 今次無用外閃,落腳架慢快門.

2/ 主光源係檯燈(11w孖管)
   如果你用燈泡,特別係黃光,出黎感覺唔夠光係正常,不過有另一種味道.
   如你張烙印戰士,白光可能無乜味道,現在反而幾夾.:73:

3/ 半透明磨沙膠片,之前在10蚊店買,有A3/A4size

4/ 黑卡紙是要把光反射減至最低,所以#1張相係陰陽面.
   用白/銀卡取代時,則是把光反射回主體暗位,令輪廓勾出.