Toysdaily 玩具日報

查看: 1629|回復: 13

十 萬 元 美 女 寵 貓 佳 話 (陶傑)

頭像被屏蔽
陶傑,請你收皮....
原文章由 K66 於 4-1-2007 09:53 PM 發表
陶傑,請你收皮....

你有冇人地咁好文筆?
頭像被屏蔽
都唔知佢係咪講反話:?
原文章由 大和基拉 於 5-1-2007 04:55 PM 發表
都唔知佢係咪講反話:?

直睇直過唔用腦消化就只會覺得佢係捧緊個富豪,
但細心諗諗o的內容就知咩叫借題發揮~

咁係先高手...甜言中帶諷刺...

唔係咁寫,尾二尾三段o既說話點出到街?

至 於 同 時 在 外 省 異 地 , 許 多 人 窮 得 沒 書 讀 、 沒 飯 吃 , 是 另 一 個 問 題 , 應 由 中 國 政 府 自 行 處 理 , 與 貓 主 沒 有 關 係 。 貓 主 可 以 把 十 萬 元 捐 給 「 希 望 工 程 」 , 也 可 以 因 為 不 信 任 地 方 黨 官 重 重 剋 扣 之 貪 腐 作 風 而 不 捐 錢 , 選 擇 把 十 萬 元 花 在 自 己 的 貓 身 上 。 這 是 個 人 的 意 志 自 由 , 不 容 他 人 干 涉 , 這 就 叫 資 本 主 義 。

至 少 這 十 萬 元 一 豪 花 , 其 中 完 全 沒 有 貪 官 可 以 剋 扣 八 萬 五 的 「 落 格 空 間 」 , 「 哄 貓 女 郎 」 十 萬 元 「 袋 足 」 , 也 是 一 宗 正 常 健 康 的 市 場 交 易 。 佛 利 民 是 美 國 人 , 一 生 擁 護 自 由 市 場 , 美 國 人 也 愛 護 動 物 , 「 佛 老 」 在 天 堂 聞 訊 , 必 定 大 力 嘉 許 。

中 國 的 網 民 情 緒 極 端 , 民 智 未 開 , 諸 事 八 卦 , 思 維 閉 塞 ,「 連 人 都 吃 不 飽 , 還 要 善 待 畜 牲 」 之 類 的 邏 輯 充 斥 。 有 那 麼 多 空 閒 , 想 辦 法 突 破 中 國 的 封 鎖 , 上 上 鹹 網 好 了 , 人 家 如 何 養 貓 , 關 你 屁 事 ? 瞎 寫 一 通 , 這 種 「 言 論 自 由 」 , 在 網 上 給 中 方 不 時 就 掃 蕩 一 通 , 不 值 得 可 憐 。

唔係咁寫,我都唔會明自由經濟應該係咁:
唔駛理隔離屋係咪就餓死,我自己有錢就係我自己本事~

理佢係咪就餓死係感情、人情、同胞情;
我自己有錢就係我自己本事,無情講。

希望有人明我講乜啦~
喜歡陶傑. 讀他文的最大樂趣是他往往都能冷眼觀世事, 不被"民族情緒"所困擾,....提供讀者另一個角度去看相同的一件事情.....

同意其文章論點與否其實不重要, 重要的是他的文章能使讀者從另一個角度去思考. 他的博學與分析亦是令人佩服的.在psp, nds, pvc figures 以外,這個世界其實還有很多的事物要認識與思考的.
兄弟~~~
唔好鬧佢住~~~
睇多d佢d野~
咁你就會知佢講野好多骨ga la~~~
p.s. 佢一定唔係親中人士~~佢究竟講緊咩~你再諗下~:^
你唔係睇開佢o既o野就唔好咁早下定論........:!
請耐心咀嚼......
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
原文章由 蓋世豪俠 於 5-1-2007 07:35 PM 發表

阿哥...你咁講有問題播...

唔該睇睇呢度丫....阿哥...:cool:

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... A.E6.95.99.E8.82.B2

陶傑原名曹捷, 出身左派世家, 有一 ...

佢都鬧左香港同中國政府好多年~~la
成日都話港英政府果時好~(佢受英國文化影響都幾大ga~)
你睇佢細說名城~果陣成日有意無意寸下政府就知........
:^
頭像被屏蔽