Toysdaily 玩具日報

查看: 3390|回復: 13

[分享討論] 陶傑:「保釣」是偽命題

頭像被屏蔽
:71:才子名不虛傳~~!!!

陶傑一向崇洋, 他的文章多不由「中國人」立場作出發點...

「保釣」這個詞彙起來於中國, 意義及解析當由中國為中心
那是他不能充透明白。

用局外人觀點去解析「保釣」這詞看似客觀, 實是不確。.
中國從不應同日本擁有釣魚台主權!
現今中國人保護正處於「遭搶奪中」的釣魚台。

陶傑只是個掛「香港人立場」、賣「歐美日文化」, 的無骨氣書生!
:36:
多餘。中國四十年前,憑咩同人爭?當然只有死死地氣。

而家香港人出聲,呀爺唔介意,幾時要你個偽中國人粗心?

我常為呀陶生悲哀,點解要生為佢眼中最下賤既中國人。
陶生呢D叫做激漲法!其實係暗寸緊強國點解皇帝唔急太監急!國家版圖既保衛依家竟然由漁民出手,咁大家諗下又真係唔通喎!

咁點解搞到依家,強國仲係好似細路仔噪交咁:「俾番我呀!」「乜野呀?我既!」「咩啫,我架,之前你搶左之嗎!」「總之依家響我度就係我既!」.......呢D白痴程度呢?

係強國就做野!唔好學菲警咁!仲用鎚仔扑玻璃?強國,睇你既處理方法啦!做得好咪唔駛俾陶生寸囉!
……:56:
陶生呢D叫做激漲法!其實係暗寸緊強國點解皇帝唔急太監急!國家版圖既保衛依家竟然由漁民出手,咁大家諗下又 ...
常威 發表於 20-9-2010 05:44 PM

你太睇高陶生喇...   佢只係不斷發掘同放大緊佢眼中醜陋既低等民族- - 中國人既「不堪」行動,黎賺下稿費。

如果一個英國人同一個中國人係度嘆西茶,英國人就係識享受生活、有文化、上等人;個中國人係暴發戶、學人地、唔尊重自己文化、附庸風雅、扮上等。

咁當然英國人飲中國茶係識得欣賞其他人文化,兼容並儲啦。
睇情況..依舖美日應該食住上...有排玩...遲d第"柒"艦隊同"自慰隊"聯合埋係釣島附近巡遊都似..:67:

我決定永遠擺買日本玩具
.
.
.
.
.
.

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
o既老翻:34:
頭像被屏蔽
其實保釣就好似以下既故仔一樣

一對父母(中國)俾賊人(日本)打劫(二次大戰),重擄走埋自己個仔(釣魚台)
警察(美國)黎到調查,確實認為賊人(日本)打劫不對
但沒有發現阿仔(釣魚台)係賊人(日本)擄番黎
就交番俾個賊人(日本),但係對父母(中國)就因為嘈交(國共內戰)而無理到
由得個仔(釣魚台)俾左賊人(日本)攞左去
d姨媽姑姐、叔伯兄弟(中國人民)就氣憤到不得了
又上門到賊人(日本)抗議,又想扯番阿仔(釣魚台)過黎
但係父母就一於好少理,話咩要同賊人坦誠溝通,討論阿仔(釣魚台)既擁有權

父母都唔多理阿仔,d姨媽姑姐、叔伯兄弟又點會保護到個仔:45:
Frankly, it is the business with the top level of China government.
We cannot do anything and it seems like useless too.

I only hope China goverment act stronger this time!
Hope everyone stay calm!
其實保釣就好似以下既故仔一樣

一對父母(中國)俾賊人(日本)打劫(二次大戰),重擄走埋自己個仔(釣魚台)
...
chlycab 發表於 22-9-2010 10:43 AM

你搞錯晒啦,成件事幕後主腦根本就係美國佬,當年美國醒咗件釣魚台俾架仔,就係收賣架仔做欄頭卒等今年圍堵中國嘅後著,韓國仔響獨島同架仔玩武鬥,你估韓國仔契爺美國佬唔知?只不過韓國仔利用價值大過架仔(大大個南韓俾美軍對付朝鮮),所以美國就隻眼開隻眼閉錫韓國仔多D,但今次係美國頭號眼中釘中國,所以美國第柒艦隊就只會襯機會隊中國,你睇年底美日同盟響釣魚台玩演習就知一二啦!啱啱收到風,最賤就係連印度神油都話要加入演習!我頂佢印度神油老尾,釣魚台真係關佢呀差事?中國人只想平平安安搵兩餐之嘛,做咩美國要打要殺要八國聯軍入京咁款?係咪要迫最高領導人玩核彈先安樂!!!

日本右翼:雖則我鍾意玩具我都忍唔住要俾隻腳踩你!! FOOT YOU!!!
你搞錯晒啦,成件事幕後主腦根本就係美國佬,當年美國醒咗件釣魚台俾架仔,就係收賣架仔做欄頭卒 ...
wiswis 發表於 22-9-2010 10:39 PM

其實我都知,不過上面警察二字前唔記得加個"貪污"二字:34: